Mizaţi pe infrastructură şi educaţie!

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 04 iulie 2016 1619 afişări

Yves Caracatzanis lucrează de 24 de ani pentru grupul Renault, dar vede fiecare zi ca pe o şansă de a învăţa ceva nou şi de a adăuga o nouă cărămidă la construcţia carierei sale.

Întrebat care consideră că este diferenţa între un manager şi lider, CEO-ul grupului Renault România a vorbit despre echipăşi viziunea pe care trebuie să o transmită un conducător oamenilor din echipă. Leadershipul presupune viziune, dar şi capacitatea de a transmite această viziune angajaţilor. „Acest lucru este extrem de important, pentru că oamenii lucrează mult mai bine atunci când înţeleg scopul şi ţintele pe care trebuie să le atingă. Trebuie să dezvolţi echipa, pentru că asta duce la o fluidizare a activităţii. În ceea ce priveşte ideea de manager, cred că aceasta se referă la executarea cu succes a sarcinilor zilnice, dar fără a lua parte la schimbări majore sau la dezvoltarea angajaţilor. Mie personal îmi place să deleg, să am încredere în oameni şi să le dau responsabilităţi“, spune francezul. Întrebat cum reacţionează atunci când se enervează, ezită puţin şi apoi spune că se enervează rar, dar că „am sânge latin, este vizibil atunci când sunt nervos“.

Programul său de lucru diferă în funcţie de priorităţi. „Depinde de moment, depinde de actualitatea zilnică; ceea ce pot spune, dacă privesc la agenda mea săptămânală, este că am foarte multe întâlniri faţă în faţă - cu CFO‑ul, cu resursele umane, cu vânzările şi marketingul. Am petrecut timp prin ţară pentru a cunoaşte oamenii, pentru a cunoaşte echipele şi pentru a vedea cum stăm din punctul de vedere al performanţelor şi ce e de făcut pentru a ne atinge obiectivele“, răspune diplomat Yves Caracatzanis la o întrebare legată de care sunt cele mai importante funcţii din organigrama companiei.

Încearcă să nu muncescă în weekend‑uri, spunând că nu le include în agenda sa de lucru; a avut, desigur, în carierăşi momente cu grad maxim de încărcare, cum a fost de pildă tsunamiul devastator din Japonia, când lucra foarte mult, şapte zile pe săptămână; acela a fost, îşi aminteşte el, una dintre cele mai dificile momente din cariera sa, fiind pe-atunci responsabil de logistică.

Acum însă, „şeful meu ştie că mă poate contacta telefonic, dar în mod normal nu răspund la e-mailuri sau alte solicitări. Sigur, atunci când apar situaţii de urgenţă lucrurile se schimbă. Încerc să petrec cât mai mult timp alături de familie, alături de prieteni, cred că este ceva normal“, spune Caracatzanis. Atunci când a venit în România, una dintre primele recomandări a fost să citească opera lui Eminescu. „Am cumpărat cărţile, dar nu am apucat încă să le deschid. În timpul liber joc tenis, ar fi poate interesant să schimb câteva mingi cu Ilie Năstase.“ Îl admiră, mai spune el, pe Nelson Mandela, iar dacă ar avea ocazia să aleagă o personalitate cu care să poată lua cina, l-ar alege pe Zidane, spune francezul.

Meet the CEO

Yves Caracatzanis, 51 de ani, este noul director general al Dacia şi al Grupului Renault România din 4 aprilie 2016, înlocuindu-l pe Nicolas Maure, care a fost numit preşedinte al Avtovaz, în Rusia.

Născut în 1964, la Marsilia, Yves Caracatzanis este inginer, absolvent al Ecole Centrale de Paris. Îşi începe cariera în cadrul cabinetului de consultanţă Bossard Consultants, apoi la Hewlett-Packard. În 1992 vine la Renault ca şef de proiect organizare logistică. În 1995 se alătură uzinei de la Flins, unde ocupă succesiv posturile de şef atelier fabricaţie montaj, şef de departament vopsitorie, în 1999, şi şef serviciu calitate, în 2002, pentru lansarea Clio 3. În 2005, devine director inginerie prototipuri vehicule al Grupului Renault. În 2008 participă la crearea diviziei Supply Chain (Logistică) a grupului. 

În 2010, devine director supply chain al Grupului Renault. Din 2013, este director industrial şi supply chain pentru regiunea Eurasia.

Yves Caracatzanis a cunoscut România în 2004, fiind responsabil de crearea şi dezvoltarea unui centru de prototipuri la Mioveni. „România a evoluat mult în ultimii 10 ani, îmi aduc aminte că la inaugurarea centrului de la Mioveni din 2004 mă uitam în jur şi peisajul era cu totul altul. Acum sunt mult mai multe clădiri noi, vezi ca ţara a evoluat în bine. Un alt lucru diferit e mentalitatea oamenilor, ţin minte că le-a fost destul de greu să înceapă să lucreze la prototipuri, încrederea le lipsea. Acum însă o au din plin, sunt conştienţi că au avut rezultate bune şi sunt foarte profesionişti. Astăzi avem în România toate facilităţile de care e nevoie pentru a construi o maşină“, spune noul CEO.

În era franceză Renault, producătorul de automobile Dacia a fost proiect de management pentru alţi cinci directori generali. Singurul român care a stat la cârma uzinei din Mioveni a fost Constantin Stroe, care se afla la conducerea fabricii la momentul în care francezii au cumpărat Dacia; el este şi acum unul dintre oamenii-cheie ai businessului Renault în România, fiind membru în consiliul de administraţie al Automobile Dacia.

SFATURI PENTRU TINERII MANAGERI

1.

Să fii consistent cu valorile tale. Poţi să fii inconsistent pe termen scurt, dar termen lung asta te va afecta.

2.

Să fii curios

3.

Să îţi cultivi abilităţile. Trebuie să înveţi în permanenţă şi să adaugi, cărămidă după cărămidă, noi abilităţi care să te ajute să aduci mai multă valoare companiei.

4.

Să livrezi rezultate într-un mod sustenabil. Astfel, activitatea ta va putea fi continuată şi după ce pleci.

5.

Să antrenezi şi să dezvolţi echipa. Succesul nu e niciodată al unei singure persoane, ci al echipei; e exact ca în fotbal. Dacă ai un jucător puternic dar echipa nu se ridică la acelaşi nivel, în cele din urmă nu vei putea câştiga niciun campionat.

6.

Să ai o viaţă echilibrată. E dificil, dar este un aspect extrem de important. Trebuie să ţii cont atât de viaţa profesională, cât şi de cea personală sau cea socială. Trebuie să faci lucruri în afara biroului.

7.

Să înveţi să delegi. Atunci când ai activităţi de conducere nu e uşor, aşa că trebuie să împarţi responsabilităţile.

8.

Să îţi respecţi echipa şi oamenii

cu care lucrezi.

9.

Să îţi setezi puncte de referinţă. Dacă vrei să evoluezi trebuie să ţii ochii deschişi şi să vezi şi în afara domeniului tău.

10.

Să înveţi din experienţele altora. Transferul de experienţă este extrem de important pentru generaţiile diferite; e valabil atât pentru cei care vin în companie, cât şi pentru cei care lucrează acolo de ani buni.

INVITAŢII MEET THE CEO

Din martie 2010, când a avut loc prima ediţie a MEET THE CEO, Business Magazin i-a avut pe copertă pe unii dintre cei mai importanţi CEO din România. Martin Zmelik a fost invitatul evenimentului MEET THE CEO cu numărul 46 organizat de Business Magazin. Participanţii la ediţiile precedente au fost:

MARIANA GHEORGHE

(OMV PETROM)

LILIANA SOLOMON

(EX-VODAFONE ROMÂNIA)

MIŞU NEGRIŢOIU

(EX-ING BANK ROMÂNIA)

SADOUKHAS MERALYIEV

(EX-ROMPETROL)

YORGOS IOANNIDIS

(EX-ROMTELECOM)

RADU GRAŢIAN GHEŢEA

(CEC BANK)

DUSAN WILMS

(EX-METRO CASH & CARRY ROMÂNIA)

JÉRÔME OLIVE

(EX-AUTOMOBILE DACIA)

FRANK HAJDINJAK

(E.ON ROMÂNIA)

MIHAI ROHAN

(EX-CARPATCEMENT HOLDING)

DAN ŞUCU

(MOBEXPERT)

JAN VESKRNA

(EX-CEZ ROMÂNIA)

INAKI BERROETA

(EX-VODAFONE ROMÂNIA)

LUCA D’AGNESE

(ENEL ROMÂNIA)

STEFANOS THEOCHAROPOULOS

(EX-COSMOTE ŞI ROMTELECOM)

ROBERT POPESCU

(A&D PHARMA)

ROBERT REKKERS

(EX-BANCA TRANSILVANIA)

RADU TIMIŞ

(CRIS-TIM)

RADU GEORGESCU

(GECAD)

CORNELIA COMAN

(EX-ING ASIGURĂRI DE VIAŢĂ)

JEAN-FRANÇOIS FALLACHER

(ORANGE)

DOINA VORNICU

(CEZ DISTRIBUŢIE)

SERGIU BOGDAN OPRESCU

(ALPHA BANK)

HENK PAARDEKOOPER

(RBS)

VIOLETA CIUREL

(EX-AXA LIFE INSURANCE ROMÂNIA)

ANTHONY C. HASSIOTIS 

(BANCPOST)

ŞERBAN TOADER

(KPMG)

TEODOR ALEXANDRESCU

(EX-METROPOLITAN LIFE ROM~NIA)

CORNELIU BODEA

(ADREM INVEST)

FLORIN TALPEŞŞI BOGDAN DUMITRU

(BITDEFENDER)

BOGDAN PADIU

(TEAMNET)

BRAM BOON

(EX-ING ASIGURĂRI DE VIAŢĂ ROMÂNIA)

NIKOLAI BECKERS

(ROMTELECOM ŞI COSMOTE)

FRANCISC PELI

(PELIFILIP)

LUDWIK SOBOLEWSKI

(BVB)

STEPHANE BATOUX

(EX-COCA-COLA HBC)

GREG KONIECZNY

(FONDUL PROPRIETATEA)

NICOLAS MAURE

(DACIA ŞI RENAULT ROMÂNIA)

DANIELA LULACHE

(NUCLEARELECTRICA)

DANIEL BOAJE

(MCDONALD’S ROMÂNIA)

LIVIU DAN DRĂGAN

(TOTALSOFT)

RAVINDER TAKKAR

(VODAFONE)

EMILIA BUNEA

(METROPOLITAN LIFE)

REMUS BORZA

(EURO INSOL)

VLADIMIR STERESCU

(COMPUTER GENERATED SOLUTIONS)

MARTIN ZMELIK (COUNTRY MANAGER SI PRESEDINTE AL DIRECTORATULUI, CEZ ROMANIA)

TONI VOLPE

(COUNTRY MANAGER, ENEL ROMANIA)

TONI VOLPE

(COUNTRY MANAGER, ENEL ROMANIA)

BORIS BILLICH

(EX-CEO AL MERCEDES-BENZ ROMÂNIA)

TATIAN DIACONU

(CEO AL IMMOCHAN ROMANIA)

COSMIN VLADIMIRESCU

(CEO MASTERCARD ROMANIA)

LEVENT YÜKSEL

(CEO PEPSI ROMANIA)

HEZI SHAYB

(CEO NEW KOPEL GROUP)

MEET THE CEO este un eveniment în cadru restrâns, care facilitează dialogul cu cei mai importanţi manageri din România. Pentru a afla cine sunt invitaţii ediţiei următoare şi pentru mai multe detalii despre MEET THE CEO, accesaţi secţiunea Evenimente de pe site-ul www.bmag.ro sau sunaţi la numărul de telefon 0318.256.293.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/meet-the-ceo/mizati-pe-infrastructura-si-educatie-15514306
15514306
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.