Ai cucerit medicul, ai cucerit si pacientul: Cum ajung medicamentele sa fie recomandate

Postat la 28 iunie 2010 1089 afişări

Fiecare doctor are un set de produse pe care le cunoaste de foarte multi ani, atat efectele si randamentul lor, cat si reactiile adverse. Pe o piata unde nu poti sa-ti vinzi produsul fara o reteta de la medic, mai important decat a-i capta direct atentia pacientului este sa intri in mintea doctorului si a farmacistului. Cum functioneaza o astfel de promovare?

Ca sa vedem in ce masura corespunde promovarea produselor medicamentoase cu prescrierea lor, am mers in farmacie ca sa verificam legatura. Servier, compania care, conform celui mai recent sondaj Cegedim, le vine prima in memorie medicilor si, totodata, cea cu care au cea mai satisfacatoare relatie de colaborare, are patru produse in primele zece in functie de volum si patru in primele douazeci dupa valoare.

Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania, observa ca, la nivelul farmaciei, "nu exista reteta fara medicament al companiei Servier". Promovarea intensiva a produselor companiei, in acord cu notorietatea lor pentru medici, sunt explicatii ale acestei tendinte. "Medicamentele se dovedesc foarte eficiente, iar acesta este argumentul alegerii unui produs in detrimentul altuia", spune farmacista. Cu peste 12 milioane de cutii vandute, Tertensif, Preductal, Detralex si Prestarium rotunjesc luna de luna vanzarile companiei.

Un fenomen remarcat in ultima perioada este acela al incidentei crescute a pretului in optiune. Daca inainte pacientul venea cu un nume de produs in minte si il cumpara oricum, in ultima perioada costul a devenit un important criteriu de selectie. Cert este ca actiunile companiilor in cabinetele medicilor de familie au de cele mai multe ori efectul scontat. "Pacientul vine in farmacie si spune ca vrea medicamentul X pentru ca numai acesta ii face bine", ilustreaza Cacovean una din replicile frecvente pe care le aude. Asa se face ca in unele situatii pacientului i se recomanda un produs original mai scump si dificil de manipulat din punct de vedere terapeutic, in dauna unui generic mai ieftin si uneori cu eficienta sporita.

Mai mult, presedintele PFdR observa ca nu doar medicamentele sunt subiect de recomandari, ci chiar si farmaciile. Prin conditiile restrictive de aprovizionare impuse unor unitati, acestea cumpara cu dificultate anumite produse, iar unele medicamente se gasesc doar in anumite retele. "Pe de-o parte, producatorii negociaza cu importatorii si farmaciile, pe de alta parte cu medicii. In esenta, totul se intampla inlantuit", conchide Ioana Cacovean. La nivel de farmacie, promovarea se face pe baza de discount, "insa nu pe micile farmacii se insista foarte mult, pentru ca nu aici sunt afacerile".

Conform studiului Cegedim, companie de cercetare si studii de piata specializate pe zona farmaceutica, cele mai multe mentionari ale produselor si ale marcilor se fac intr-adevar in randul farmacistilor si al medicilor de familie, factori de decizie in recomandarea unui produs. Intrucat, potrivit legii, nu este permisa promovarea medicamentelor pe baza de reteta (Rx) direct la pacienti, companiile isi prezinta produsele doctorilor pentru a fi recomandate, in functie de tratamentul necesar.

"Punem la dispozitia medicilor informatii, precum si detalii despre produse, prin intermediul echipelor de reprezentanti medicali", sustin oficialii producatorului de medicamente Labormed, subliniind importanta promovarii medicamentelor Rx prin vizite directe la medici si prin participarea la manifestarile stiintifice de profil, singurele canale de comunicare a prezentei produsului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
cabinet,
doctor,
produse
/media-marketing/ai-cucerit-medicul-ai-cucerit-si-pacientul-cum-ajung-medicamentele-sa-fie-recomandate-6446867
6446867
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.