Visul creditelor ieftine: bancherii vs. restul lumii (VIDEO)

Postat la 06 septembrie 2010 123 afişări

In doar cateva saptamani, de la „bancile sunt obraznice“ ale presedintelui Basescu s-a ajuns la amenintari cu procese colective ale clientilor care, cu legea in mana si cu forta internetului in spate, incearca sa obtina dobanzi mai mici la credite. Pentru prima oara de la inceputul crizei, bancile se gasesc intr-o ipostaza defensiva. Cum se va sfarsi aceasta disputa?

Diferenta dintre magazin si banca nu tine insa numai de capital, ci de importanta in economie, atat prin statutul de mare contribuabil si prin faptul ca bancile finanteaza statul ca sa plateasca salarii si pensii, cat si prin relevanta sociala a faptului ca 4,5 milioane de oameni sunt indatorati la banci, iar multi isi pot pierde casele daca nu-si mai pot plati ratele.

Nu e de mirare ca au aparut rapid speculatii, fie ca oamenii care vor sa dea in judecata bancile sunt manipulati, fiindca bancile pot juca rolul de tap ispasitor in societate pentru greselile politicienilor, canalizand "furia poporului", cum se exprima chiar un forumist, fie ca bancile conduc din umbra statul (si lumea) si ca ordonanta va cadea la fel de repede cum a fost adoptata. Tot un client al BCR, Claudiu Parvu, spune ca "ANPC ne sprijina, insa sunt presiuni mari asupra lor. La fiecare sesizare trimisa catre BCR, instiintam si ANPC ca sa ia masuri. Este o perioada tulbure cu presiuni din partea bancilor... o perioada de tatonare".

Perioada tulbure se va sfarsi, din pacate, cu scumpiri ale noilor credite: OUG introduce o serie de prevederi care pentru banci maresc costurile administrative, avand un impact estimat de Radu Topliceanu de la Raiffeisen Bank Romania ca fiind de ordinul milioanelor de euro, pentru tiparirea noilor contracte, tiparirea diferitelor formulare cerute de ordonanta, adaptarea sistemului informatic, precum si expedierea scrisorilor catre clienti. Iar la aceasta se adauga, inca mult mai important, faptul ca "reducerile de dobanzi suportate astazi de banci inseamna scumpirea unor credite viitoare", dupa cum prevede Radu Ghetea.

Dincolo de speculatii si procese, daca va fi un rezultat cu certitudine bun al acestei epoci agitate, el tine de cultura financiara: multi dintre cei care au semnat pentru credite acum cinci sau trei ani recunosc ca n-au inteles termenii, fiindca voiau mai repede banii. Putin probabil ca situatiile de atunci sa se mai repete; daca macar asta se va intampla, ca fiecare client sa-si cunoasca drepturile, sa inteleaga formularele pe care le semneaza si sa stie ce-si asuma cand ia un credit, atunci poate vom ajunge sa vedem perioada de acum doar ca pe una de dureri de crestere trecatoare, atat pentru sistemul bancar, cat si pentru greu incercatul consumator roman de credite.

-----------------------------------------

Radu Gratian Ghetea a fost invitatul celui de-al cincilea eveniment din seria MEET THE CEO, organizat lunar de BUSINESS Magazin. La precedentele editii au participat Mariana Gheorghe (Petrom) si Liliana Solomon (Vodafone), Misu Negritoiu (ING Bank Romania), Saduokhas Meraliyev (Rompetrol) si Yorgos Ioannidis (Romtelecom).

Pentru a afla invitatii editiei din luna septembrie si pentru detalii despre proiectul MEET THE CEO, accesati www.businessmagazin.ro sau apelati numarul de telefon 0318.256.293.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/visul-creditelor-ieftine-bancherii-vs-restul-lumii-video-7101830
7101830
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.