Visul creditelor ieftine: bancherii vs. restul lumii (VIDEO)

Postat la 06 septembrie 2010 123 afişări

In doar cateva saptamani, de la „bancile sunt obraznice“ ale presedintelui Basescu s-a ajuns la amenintari cu procese colective ale clientilor care, cu legea in mana si cu forta internetului in spate, incearca sa obtina dobanzi mai mici la credite. Pentru prima oara de la inceputul crizei, bancile se gasesc intr-o ipostaza defensiva. Cum se va sfarsi aceasta disputa?

"Doar cu acordul clientului, adica niciodata", traduce Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB, care a comentat situatia cu ocazia evenimentului MEET THE CEO, organizat saptamana trecuta de BUSINESS Magazin. El estimeaza ca daca ordonanta se va aplica in litera ei, sistemul bancar ar putea sa aiba pierderi intre 450 si 900 de milioane de euro anual. EURIBOR, indicatorul pietei monetare a zonei euro, a coborat incepand din vara trecuta si a ramas la niveluri foarte scazute gratie lichiditatii furnizate constant de bancile centrale.

EURIBOR la 3 luni, cea mai relevanta rata a indicatorului pentru tendintele de pe piata interbancara, este sub 1% (fata de peste 4% in 2007), ceea ce s-ar raporta in Romania la dobanzile actuale de peste 7% pentru un credit imobiliar sau 12% pentru unul de nevoi personale, calculate in baza indicilor de referinta interni ai bancilor.

Radu Ghetea atrage atentia ca la fel de bine cum a scazut, EURIBOR va reincepe sa creasca spre 3-4%, pe masura ce injectiile de lichiditate de la bancile centrale se reduc, iar economiile din zona euro isi revin dupa criza, ceea ce va lovi in cele din urma tocmai in clientii pe care ordonanta de Guvern ii apara acum, consecinta fiind "un efect dezastruos asupra populatiei".

Catalin C., un client al Raiffeisen Bank, declara insa ca argumentul bancilor nu e realist. "Nu credem ca o marja fixa adaugata la EURIBOR/LIBOR poate fi mai periculoasa decat o banca care poate modifica dupa bunul plac dobanzile variabile. Din moment ce a marit dobanda atunci cand LIBOR a scazut, de ce am crede ca atunci cand aceasta (LIBOR) va creste, dobanda va fi micsorata? Este o teama falsa pe care bancile incearca sa o induca in randul clientilor sai." Liana Topan, client al BCR, se declara indignata chiar ca bancile afiseaza astfel de preocupari: "Atat timp cat costurile au crescut datorita bancilor, in mod netransparent si fara nicio explicatie din partea lor - va amintesc ca marja bancii a crescut cu cateva puncte procentuale, in conditiile diminuarii indicatorilor (risc de tara, rezerva minima obligatorie, EURIBOR etc.) nu au venit sa planga de mila clientilor carora le cresc costurile".

Aceasta logica explica de ce clientii bancilor au fost atat de frustrati de sugestia ANPC ca bancile sa-si mareasca marjele fixe ca sa nu piarda de pe urma noilor contracte de credit. Oamenii au decis imediat sa nu semneze aceste acte, ci sa-si dea bancile in judecata, cerand taierea drastica a dobanzii (unii participanti la grupurile online vor chiar marja zero peste indicatorul pietei monetare), ba chiar in unele cazuri au luat decizia de a merge la tribunal inca dinainte de a fi primit noile contracte si de a vedea oferta bancii. "Momentan asteptam noile contracte. Cand acestea vor aparea, vom evalua situatia si vom lua masurile necesare. Majoritatea celor din grupul pe care il reprezint au de gand sa deschidem un proces colectiv impotriva Raiffeisen", declara Catalin C.

In aceeasi stare de spirit se gasesc majoritatea celor care au folosit internetul ca sa constituie forumuri de discutii (majoritatea pe Yahoo! Groups) ori ca sa adune sustinatori pentru actiuni in justitie. Cele mai importante erau grupul de pe Yahoo al Volksbank (666 de membri, vinerea trecuta) si BCR (151 de membri), insa grupuri mai mici au infiintat si clientii de la Bancpost, Raiffeisen Bank, OTP, ING, Banca Transilvania, RBS, Credit Europe, iar mai nou si Alpha Bank, Banca Romaneasca si BRD, iar internetul, in special forumurile ziarelor, s-a umplut de mesaje de promovare.

Ionut Stanimir, seful departamentului de comunicare externa de la BCR, afirma ca "Ordonanta 50 nu are in vedere si nu prevede diminuarea costurilor creditelor, ci cresterea transparentei si uniformizarea structurii ofertelor", iar conditiile de piata difera intre tari, inclusiv la bancile membre ale grupului Erste Bank din Europa Centrala si de Est, care au fiecare nevoi de lichiditati diferite, pozitionare diferita pe piata, conditii diferite in care opereaza (rezerve minime obligatorii, costuri de distributie, costul de atragere a resurselor).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/visul-creditelor-ieftine-bancherii-vs-restul-lumii-video-7101830
7101830
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.