Visul creditelor ieftine: bancherii vs. restul lumii (VIDEO)

Postat la 06 septembrie 2010 123 afişări

In doar cateva saptamani, de la „bancile sunt obraznice“ ale presedintelui Basescu s-a ajuns la amenintari cu procese colective ale clientilor care, cu legea in mana si cu forta internetului in spate, incearca sa obtina dobanzi mai mici la credite. Pentru prima oara de la inceputul crizei, bancile se gasesc intr-o ipostaza defensiva. Cum se va sfarsi aceasta disputa?

Cat priveste structura dobanzii, Stanimir precizeaza ca de la 1 ianuarie 2009, toate dobanzile la creditele BCR sunt deja stabilite in functie de ROBOR/EURIBOR pentru creditele cu dobanda variabila.

Multe dintre discutiile de pe forumuri si din grupurile de pe Yahoo! sunt generate de intrebari despre cum poate sa fie reclamata la ANPC sau data in judecata banca pe alte teme decat dobanda - comisionul de risc (care la Volksbank s-a transformat in comision de administrare in loc sa fie desfiintat, expunand banca sanctiunilor din partea ANPC, unde figureaza deja in topul bancilor sanctionate), intarzierea cu care se trimit contractele cele noi pentru semnare, nemailasand timpul de 15 zile acordat de ordonanta clientului pentru semnarea sau respingerea actului, sau alte clauze considerate abuzive, cum e calculul comisioanelor la creditul initial si nu la sold. In total, daca ritmul de organizare a participantilor la discutii se mentine acelasi ca pana acum, e de asteptat ca in perioada urmatoare sute de oameni sa dea in judecata bancile.

Fata cu aceasta avalansa de proteste, bancilor nu le-a mai ramas decat fie sa se conformeze, fie sa le explice clientilor de ce nu scad dobanzile in asa fel incat sa-i satisfaca, fie sa incerce sa obtina de la autoritati o modificare a Ordonantei 50. Radu Ghetea, ca sef al ARB, a discutat in mai multe randuri cu ANPC, BNR si comisiile de finante-banci din Camera si Senat, insa legea si-a urmat drumul, ajungand deja in dezbatere la Parlament, unde e putin probabil sa sufere modificari in favoarea bancilor, avand in vedere puternicul ei impact electoral.

Dupa ultima intalnire cu ANPC, nu se intamplase nimic nou: "Ramane sa ne mai intalnim", a spus Ghetea. Radu Topliceanu, director executiv al Ariei Credite Persoane Fizice la Raiffeisen Bank, considera ca OUG 50 a fost adoptata in ultimul moment, pentru ca expira termenul acordat tarilor membre de a-si insusi continutul Directivei 48 (11 iunie), asa incat "bancile a trebuit sa implementeze totul aproape peste noapte". Ordonanta a fost adoptata "practic fara consultarea tehnicienilor - este cunoscut deja faptul ca initiatorul, ANPC, a refuzat sa raspunda bancilor care au cerut in repetate randuri, prin ARB, sa se intalneasca cu oficialii ANPC pentru discutii tehnice pe proiectul de OUG. Discutiile se fac acum dupa ce OUG a fost adoptata, ceea ce e nefiresc", adauga Topliceanu.

Cat priveste oportunitatea in sine a ordonantei, inca dinainte ca fenomenul sa se accentueze, Radu Ghetea spunea ca interpretarea ei ca un instrument de a obtine scaderi de dobanzi creeaza pericolul unei "procesomanii" contra bancilor. Saptamana trecuta, la evenimentul Meet the CEO, organizat de BUSINESS Magazin, bancherul s-a referit la comparatia care s-ar putea face intre clientii care actioneaza in instanta o banca fiindca sunt nemultumiti de dobanzi si cumparatorii care ar da in judecata niste furnizori de mobila, de mezeluri sau de electrocasnice, fiindca nu le mai convine pretul la un moment dat. In opinia lui, e incorect ca intentia normala pentru o companie de a face profit sa fie taxata drept lacomie si penalizata ca atare in cazul bancilor, cu incercarea statului de a interveni in calculul dobanzii. Eroare, raspunde Catalin C., clientul Raiffeisen: "Statul nu fixeaza preturi noi, ci incearca sa reglementeze sistemul bancar, sa il alinieze la cel european. Exemplul dat cu comerciantii de electrocasnice nu se poate aplica si in cazul bancilor din simplul fapt ca pentru a deschide o banca e nevoie de mult mai mult capital decat pentru a deschide un magazin de electrocasnice".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/visul-creditelor-ieftine-bancherii-vs-restul-lumii-video-7101830
7101830
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.