Unde a disparut Energy Holding?

Postat la 08 septembrie 2009 180 afişări

In urma cu doi ani, Energy Holding era liderul pietei concurentiale de energie. La inceputul lui 2009, compania nu mai avea nici 1% cota de piata, intr-o piata care si-a schimbat semnificativ configuratia. Ce s-a intamplat in ultimii doi ani cu Energy Holding? Cand si cum va reveni compania in topul furnizorilor de energie? Dar, mai ales, va mai reveni?

Dana Dunel crede ca piata trece acum printr-un proces de maturizare, deoarece interesul pentru piata de energie si clientii mari consumatori din Romania este mare, dar pe de alta parte toata lumea se confrunta cu scaderea consumului, iar asta ascute cu atat mai mult concurenta. Guy Maybud spune ca in acest an scaderea afacerilor din energie cu 20-30% are loc in toate pietele in care compania activeaza, inclusiv in Bulgaria. Asta arata ca managerul estimeaza o scadere direct proportionala si in cifra de afaceri a companiei, care ar putea ajunge astfel in jur de 160 de milioane de euro, un nivel la care Energy Holding nu a fost niciodata pana acum.

Compania a avut un salt spectaculos al cifrei de afaceri in 2004, cand a ajuns la 220 de milioane de euro, dupa ce avusese 88 de milioane de euro in 2003. Estimarea de scadere cu 20-30% a vanzarilor de energie facuta de Guy Maybud ar putea fi considerata optimista; alti actori din piata estimeaza scaderea din acest an pana aproape de jumatate fata de anul trecut, ceea ce ar putea duce la o valoare de putin peste 1 miliard de euro pentru piata concurentiala de energie in 2009. Primul furnizor care a admis ca vanzarile pe piata concurentiala au scazut la jumatate a fost chiar unul din top trei, Electrica. Ioan Silvas, directorul Electrica SA (compania care se ocupa strict de furnizarea catre clientii eligibili) a declarat in iunie ca vanzarile “sunt cu 47% mai mici in primul semestru, ca urmare a reducerii consumului clientilor industriali”. Cei mai afectati au fost asadar furnizorii care au clienti industriali mari.

Jack Cutisteanu, proprietarul si directorul Petprod - furnizor traditional al combinatelor Arcelor Mittal in Romania - spune ca in acest moment isi estimeaza afacerile la 40% sub varful anului trecut. “Intotdeauna trebuie sa fie la fel intr-un parteneriat - nu se poate ca unul sa planga, iar celalalt sa danseze”, spune Cutisteanu, referindu-se la scaderea afacerilor Mittal si, direct proportional, ale Petprod. Anul trecut, afacerile Petprod au fost de 80 de milioane de euro, iar Cutisteanu crede ca scaderea veniturilor in cazul celor care au clienti industriali mari se va resimti in curand la toata piata: “Daca industria nu mai functioneaza si va functiona din ce in ce mai putin, clientii vor consuma minim cat sa se mentina pe linia de plutire, iar cresterea somajului, scaderea generala a consumului si tot ce va angrena aceasta roata a crizei se va desfasura in injumatatirea pietei concurentiale de energie, unde consumul este totusi dictat de o economie care merge”.

Declaratia lui Cutisteanu pare legata de cea a lui Claudio Zito, care spune ca in prima parte a anului clientii Enel nu au inregistrat scaderi ale consumului: “Portofoliul nostru este format din clienti medii, cu un consum unitar, care ne dau protectie. A doua parte a anului va fi insa probabil mai dura, deoarece problemele economice vor pune presiune pe clienti”. Impreuna cu volumele in scadere din prima parte a anului, si preturile de achizitie a energiei au scazut. Claudio Zito, care spune ca scaderea preturilor de achizitie a ajuns si la 20%, crede ca evolutia pretului nu reflecta “ceva linear, ci doar o presiune temporara pe vanzator, deoarece cererea nu este atat de mare ca in trecut”. De fapt, putine lucruri mai sunt “ca altadata” pe piata de furnizare de energie.

Liderii s-au schimbat, iar numele care se lupta pentru suprematie sunt acum aceleasi ca in majoritatea Europei. In acest context, catre ce se indreapta acum Energy Holding nu spune nimeni oficial. Compania sta retrasa, cu contractele mici ramase in portofoliu, cu o cota de piata care din ianuarie 2009 a coborat sub 1%. Oamenii din domeniu spun insa despre Energy Holding ca va reveni. Nu la forta la care a fost in urma cu cativa ani, dar va reveni. Si Guy Maybud recunoaste, in al cincilea si respectiv ultimul minut din interviul telefonic, ca e greu acum pentru toata lumea, in special pentru cei care vor sa creasca. “E greu, dar mergem mai departe. Niciodata nu a fost usor in piata de energie, dar acum chiar e greu. Tinem legatura. La revedere”.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/unde-a-disparut-energy-holding-4869026
4869026
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.