Unde a disparut Energy Holding?

Postat la 08 septembrie 2009 180 afişări

In urma cu doi ani, Energy Holding era liderul pietei concurentiale de energie. La inceputul lui 2009, compania nu mai avea nici 1% cota de piata, intr-o piata care si-a schimbat semnificativ configuratia. Ce s-a intamplat in ultimii doi ani cu Energy Holding? Cand si cum va reveni compania in topul furnizorilor de energie? Dar, mai ales, va mai reveni?

Conform evolutiei cotei de piata din Romania de anul trecut, Energy Holding ar fi putut incasa cam jumatate din aceasta suma pe plan local - din vanzari de energie catre clienti finali, dar si din vanzari en-gros catre alti furnizori. Este o practica binecunoscuta in piata de profil - atunci cand un furnizor are cantitati de energie pe care nu le poate plasa clientilor, le scoate la vanzare catre ceilalti furnizori. Cealalta jumatate a afacerilor Energy Holding ar fi putut fi incasata din afacerile est-europene ale companiei.

Energy Holding activeaza ca furnizor pe piata concurentiala atat in Bulgaria, unde detinea - conform ultimelor date oficiale ale companiei, din 2007 - 20% din piata clientilor industriali, dar si in Serbia, Muntenegru si Croatia. Nivelul afacerilor Energy Holding de anul trecut, dar si al celor din acest an ar mai putea fi influentat si de un alt factor, si anume de aparitia pe piata de la mijlocul anului trecut a unei noi firme de furnizare, EHOL Distribution. EHOL a fost in anii trecuti “numele de cod” (nickname-ul) pe care Energy Holding il folosea pentru inscrierea la licitatii sau pentru achizitiile de pe bursa de energie. Conform unor surse din piata, Energy Holding s-a separat in 2008 in doua companii: Energy Holding si Energy Holding Distribution sau EHOL Distribution, cea de-a doua preluand cele mai multe dintre contractele de furnizare ale primei, dar si o parte din cantitatea de energie achizitionata pe termen lung de Energy Holding de la Hidroelectrica.

Energia hidro a fost si inca este cel mai important activ al Energy Holding - printr-un contract incheiat in 2004 pe zece ani, compania va primi anual o cantitate de 2, 5 milioane MWh. Printrun contract aditional semnat de cele doua companii in 2005, cantitatea anuala de energie ce urmeaza a fi primita pana in 2014 a urcat la 4 milioane MWh. Conform surselor din piata, EHOL a fost separata de compania mama pentru a fi vanduta: “Logica acestei separari a fost ca tranzactia sa nu intre sub lupa Consiliului Concurentei - vanzarea unei companii vizibile si atat de mari ca Energy Holding ar fi atras mai mult atentia”. EHOL Distribution a fost asadar vanduta, in luna iulie a acestui an, catre Alpiq (rezultatul unui joint-venture intre doua companii elvetiene foarte active pe piata de energie, Atel Holding Ltd si Energie Ouest Suisse SA).

Atel este unul dintre cei mai mari traderi de energie din Europa, cu venituri de 8,7 miliarde de euro anul trecut. In Romania, Atel a intrat cu propria subsidiara in 2002, iar in decembrie 2007 a cumparat furnizorul local de electricitate Buzmann Industries, care ocupa locul cinci in topul traderilor de pe piata concurentiala, cu o cifra de afaceri de 86,2 milioane de euro si o cota de piata de 5%, in ianuarie-noiembrie 2008, potrivit datelor publicate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Principalul atu al Buzzman a fost nu numai cota de piata, ci de asemenea un contract de energie pe termen lung, incheiat pe zece ani, pentru o cantitate de 0,8 TWh anual, cu Hidroelectrica.

Despre EHOL Distribution, cea de a doua achizitie a Atel pe piata din Romania, pozitia Energy Holding este clara: “nu avem nicio legatura cu ei”. Conform datelor de actionariat, nu este intr-adevar nicio legatura: Andreas Wertz, directorul de comunicare al Alpiq, divizia de furnizare de energie a Atel, spune ca EHOL a fost achizitionata de la actionarul sau majoritar, E.G. Energygeneration Limited, companie inregistrata in Cipru. Energy Holding, care a fost cumparata in 2006 de banca elvetiana Société Bancaire Privée (SBP), este acum detinuta de B.V. Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda si care detine 95% din actiunile Energy Holding. Toate cele trei mari companii din piata de furnizare de energie care au fost vandute au in comun, conform surselor, acelasi grup de investitori condus de Bogdan Buzaianu (omul de afaceri care a infiintat Energy Holding, dar care ar fi avut legaturi de afaceri si cu Buzzman Industries), modalitatea discreta de a face afaceri, dar si faptul ca au fost achizitionate de companii elvetiene.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/unde-a-disparut-energy-holding-4869026
4869026
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.