Unde a disparut Energy Holding?

Postat la 08 septembrie 2009 180 afişări

In urma cu doi ani, Energy Holding era liderul pietei concurentiale de energie. La inceputul lui 2009, compania nu mai avea nici 1% cota de piata, intr-o piata care si-a schimbat semnificativ configuratia. Ce s-a intamplat in ultimii doi ani cu Energy Holding? Cand si cum va reveni compania in topul furnizorilor de energie? Dar, mai ales, va mai reveni?

De asemenea, in niciuna dintre cele trei vanzari nu a fost facut public pretul tranzactiei. In piata de energie, evaluarile se fac pe baza MWh furnizati, precum si a marjei realizate. Speculatiile privind pretul pentru care s-a vandut Energy Holding au ajuns si pana la 200 de milioane de euro, dar estimari mai clare s-au putut face in ceea ce priveste preturile la care Atel a achizitionat Buzzman Industries - caz in care piata vorbeste de un multiplu de noua ori EBITDA; la o cifra de afaceri de 86 de milioane de euro si un rezultat net de 7,7 milioane de euro in 2007, tranzactia care a avut loc anul trecut este evaluata la 100 milioane de euro.

Pentru achizitia EHOL - companie care a derulat in 2008, in cele sapte luni de functionare, afaceri de 54 de milioane de euro - se vorbeste de un pret de achizitie de aproximativ 120 milioane de euro, in conditiile in care cota de piata a EHOL este mai mare decat a Buzzman, iar mediul econcomic s-a schimbat intre timp si prin urmare si valoarea tranzactiei pe MWh. Atel, compania elvetiana care s-a pozitionat foarte puternic in ultimii ani pe piata de energie europeana, este momentan unul dintre cei mai agresivi furnizori de pe piata din Romania.

Dupa cele doua achizitii, Atel urca in topul marilor furnizorilor de energie electrica, dat fiind ca in aprilie 2009 Buzzman si EHOL au totalizat o cota de 11% dintr-o piata aflata in continua schimbare in ultimul an. Cu cele doua companii in portofoliu si luand in calcul volumul afacerilor acestora din 2008 si 2007, Atel ar putea ajunge in acest an la afaceri de aproximativ 150 de milioane de euro in Romania, amenintand pozitia de top trei a Electrica si chiar a Complexului Energetic Craiova - care a urcat in top in urma castigarii contractului cu Petrom anul trecut. Nu numai ca ierarhia fostilor furnizori s-a schimbat, dar piata in sine s-a schimbat semnificativ, dupa cum spune si Dana Dunel, coordonator al departamentului de energie, petrol si gaze si avocat asociat in cadrul societatii de avocatura Bostina si asociatii, casa de avocatura cu care Energy Holding a lucrat in Romania inca de la inceput. “Piata s-a schimbat foarte mult in ultimii ani: imediat dupa liberalizarea pietei de energie, companiile locale de furnizare au acaparat cat de mult au putut, dar piata s-a transformat radical o data cu unbundlingul (separarea activitatilor de furnizare si distributie - n.red.), dar si cu intrarea marilor traderi internationali pe piata din Romania”, spune Dana Dunel.

In ultimul an, nu numai Atel a devenit mult mai agresiv pe piata de furnizare; si alte companii internationale din domeniu, precum cele intrate in Romania o data cu privatizarea distributiilor Electrica (CEZ, E.ON sau Enel), dar si altele, ca GDFSuez, au inceput sa participe la licitatii pentru castigarea de noi clienti eligibili. Din prima categorie, compania italiana Enel are in acest moment cea mai mare cota de piata, de 6% - fata de 2%, cota de piata a CEZ, si 3%, a E.ON Moldova Furnizare, dupa cum arata datele ANRE din aprilie 2009. Cu toate acestea, cota de piata cumulata a Enel a scazut fata de luna martie, cand era de 8%. Claudio Zito, country manager al Enel pentru Romania, spune ca principalul scop al companiei in Romania pe termen mediu este cresterea numarului de clienti eligibili, chiar daca piata trece prin niste transformari momentan: “Trebuie sa fim siguri ca, pe parcurs ce ne imbunatatim serviciile, avem clienti din ce in ce mai multi si mai mari. In acest scop, in urmatoarele luni vom fi intr-o tranzitie imporanta, in care vom lansa servicii noi si mai ales oferte noi care vor ajunge la clienti; nu este vorba neaparat de discounturi atunci cand vine vorba de preturi, dar cred ca trebuie sa facem si asta pentru a castiga clienti”.

Nu numai Enel a scazut fata de luna martie, dupa cum arata datele ANRE: Electrica SA a scazut de la 8 la 7%, EuroPec a scazut de la 5 la 4%, iar categoria “Altii” a inregistrat de asemenea o scadere de la 8 la 7%, in special prin iesirea din aceasta categorie a Tinmar Ind, care a avut in aprilie o cota de 1%. Scaderea acestor companii s-a compensat prin cresterea cotelor de piata in cazul Buzzman Industries (sau Alpiq) si Electromagnetica, ambele inregistrand o crestere de la 4 la 5%.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/unde-a-disparut-energy-holding-4869026
4869026
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.