Tinerii manageri. Povestile de succes ale celor care pot relansa economia

Autor: Iuliana Roibu Postat la 29 mai 2011 448 afişări

Ce faceati in urma cu sase ani? Unde erati? Ce planuri aveati? Stiati ca va urma cea mai buna si apoi – poate - cea mai grea perioada din viata voastra profesionala? Aveati vreo idee ca urmeaza anii despre care se va vorbi inca multi ani ca despre a doua mare criza? Erati tanar si deja manager? Atunci cu siguranta ne-am cunoscut.

"Cred ca toata discutia asta ca nu se poate face cariera in sectorul public e doar o alta fateta a discutiei ca nu se poate face cariera in Romania. Eu cred ca se poate in ambele", spune Doru Voicu. S-a putut cu siguranta in cazul celor 600 si nu numai. Au setat un exemplu, dar, cu toate acestea, de ce generatiile si mai tinere vor sa plece?

Piata aflata la inceput a putut fi privita ca o piata imatura si saracacioasa in sanse de unii sau plina de oportunitati de altii. "Cred ca suntem mai avantajati decat vesticii", considera Mihai Marinescu, country manager al CCHBC Moldova: "Climatul economic mai putin predictibil, dinamica pietelor si permanenta schimbare si-au pus fara indoiala amprenta pe generatiile formate dupa anii '90, generatii care au invatat sa actioneze, sa se adapteze rapid si sa schimbe planurile de business din mers".

Schimbarea de regim politic de la inceputul anilor '90 a deschis o piata complet noua, in care era nevoie de oameni noi. "Pe piata s-au creat multe pozitii care nu aveau corespondent in structura veche de organizare si pentru care au inceput sa fie cautati numai tineri - normal ca e mai usor sa iei un om de la zero si sa il formezi", spune Eduard Macarescu, director operational al Cesarom-Lasselberger, adaugand ca asta a venit cumva simultan cu intrarea multinationalelor in Romania, multe dintre ele avand ca politica interna peste tot in lume recrutarea de oameni tineri pentru a ii forma in spiritul si cultura organizatiei.

Cornelia Coman, director general al ING Asigurari de Viata si presedinte al Consiliului de Administratie al ING Pensii, a preluat functiile de mai sus la putin timp dupa implinirea varstei de 30 de ani si considera ca asta a fost posibil in special pentru ca s-a intamplat in Romania: "Dupa '90, cred ca Romania a dat tinerilor mult mai multe sanse de cariera decat au primit cei din tarile mai dezvoltate economic in aceeasi perioada. A fost momentul cand Romania a inceput sa se «reconstruiasca» pe baze democratice si a fost o sansa extraordinara pentru generatia mea sa facem parte din acest proces si acest lucru ne-a oferit foarte multe oportunitati. Intr-o tara mai dezvoltata, nu cred ca un tanar de 30 de ani ar fi putut avea oportunitatea sa conduca o companie cum este ING Asigurari de Viata, de o asemenea marime si cu o activitate complexa cum este cea din domeniul financiar".

Iar daca pesimistii pot spune ca perioada aceea a trecut si acum Romania nu este decat o piata dificila si prost reglementata in care e greu de construit o cariera, multe voci spun ca perioada de criza a redesenat piata si suntem cumva la un nou inceput. Recesiunea si problemele economice creeaza oportunitati noi fata de o piata stabila, crede Catalin Olteanu, chief product & technology officer in cadrul UMT: "Conditiile economice impun noi modele de business, noi standarde de competitivitate si adaptare. In multe cazuri s-a trecut de la o situatie in care «banii veneau oricum» in urma exploziei creditului si a consumului in perioada 2003-2006 la necesitatea de a (re)construi afacerile pe fundamente solide".

De fapt, trecerea prin criza a fost cel mai dur test pentru manageri, cu atat mai mult cu cat in acest caz vorbim de oameni cu putini ani de experienta. Chiar daca a fost o perioada dificila, cazurile luate individual nu arata asa de rau. Tudor Dragomir Niculescu, fondatorul cafenelelor Turabo, spunea in toamna lui 2010 ca a avut "un an de cosmar", dar ca incepe sa se trezeasca si e in regula. Dupa un 2009 si o prima parte a lui 2010 cu afaceri in scadere, a inceput sa vada partea plina a paharului: a renegociat chirii, a angajat oameni noi si a reinceput cursa inaugurarilor: "E mai ieftin ca niciodata sa faci o cafenea; e drept, trebuie sa si platesti tot in avans, dar merita".

Tot din domeniul horeca vine si cel mai optimist manager antreprenor, care in anii crizei a avut cel mai mare salt al afacerilor. Dragos Petrescu, proprietarul Trotter Prim (City Grill, Caru cu Bere, Hanul Berarilor s.a.), a deschis in fiecare an de criza cate un nou proiect, a gasit spatii noi, iar primavara lui 2011 l-a prins cu patru restaurante in curs de deschidere.

Sa fi fost mai usoara criza pentru tinerii manageri-antreprenori? Bancherii cred ca toata discutia despre criza si cum au primit afacerile blocarea creditarii sunt o chestiune de moment. Paul Ichim de la Eximbank crede ca activitatea de creditare se va relua in mod real doar atunci cand partea "alterata" a economiei va disparea: "Este evident ca in perioada de crestere au existat si afaceri nesanatoase sau poate nu indeajuns de performante pentru a face fata concurentei. Cand acestea vor disparea, in mod natural sau provocat - rapiditatea procesului tine si de fermitatea managerilor romani - activitatea de creditare se va relua. Nu cred insa in solutii miraculoase, ci cred in ciclicitatea activitatii economice, iar momente de corectie vor aparea in mod regulat". Momentul de corectie inceput cu cativa ani in urma pare a se apropia de sfarsit, daca e sa dam crezare cifrelor. Radu Hanga, director al BBT Asset Management, crede ca, "din punctul de vedere global, economia se afla in faza de consolidare a cresterii, iar perspectivele pentru 2011 si 2012 sunt pozitive, riscul cel mai important fiind legat de posibile erori de politica monetara din partea bancilor centrale (FED, ECB)". Pentru Romania insa, considera Hanga si nu numai el, anul 2011 va insemna, foarte probabil, revenirea la crestere economica.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/tinerii-manageri-povestile-de-succes-ale-celor-care-pot-relansa-economia-8290582
8290582
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.