Tinerii manageri. Povestile de succes ale celor care pot relansa economia

Autor: Iuliana Roibu Postat la 29 mai 2011 448 afişări

Ce faceati in urma cu sase ani? Unde erati? Ce planuri aveati? Stiati ca va urma cea mai buna si apoi – poate - cea mai grea perioada din viata voastra profesionala? Aveati vreo idee ca urmeaza anii despre care se va vorbi inca multi ani ca despre a doua mare criza? Erati tanar si deja manager? Atunci cu siguranta ne-am cunoscut.

A o lua pe cont propriu acum e pentru unii un pas prea mare, din pacate". Multi dintre manageri - probabil si pe fondul crizei care nu le-a permis prea multe miscari - au ramas pe loc. Intr-o lista cu ce au facut cei 500 de la intrarea in catalog pana in prezent, procentul celor care si-au pastrat functia merge spre 70%. De ce? "Depinde foarte mult de persoana si de domeniu. Daca ati luat in considerare un manager in catalogul de acum 2 ani, cel mai probabil a ramas inca pe loc pentru ca un job de management ar trebui tinut cativa ani pana la atingerea obiectivelor. Apoi, a mai fost si criza, care nu numai ca a blocat piata muncii, dar a si prelungit perioada de atingere a acestor obiective", incearca o explicatie Marian Dinu, seful biroului de avocatura DLA Piper si fost manager al departamentului juridic din OMV Petrom (in aceasta functie a aparut in catalogul din 2006).

Marian Dinu a fost manager in cadrul celei mai mari companii de pe piata timp de trei ani, iar din 2007 a decis sa se intoarca in avocatura, la Linklaters; un an mai tarziu, chiar daca momentul nu era cel mai incurajator pentru afaceri noi, a decis sa puna bazele DLA Piper in Romania, alaturi de o echipa de 14 fosti colegi de la Linklaters: "Noi am inceput mai antreprenorial si intr-un moment destul de delicat, la cateva zile de la falimentul Lehman Brothers si cred ca a fost bine pentru noi; cand piata e plina de oportunitati, se constientizeaza mai greu cat de importante sunt obiectivele; noi am stiut ca trebuie sa ne stabilim foarte clar ce vrem pentru ca nimic nu cade din cer".

Obiectivele nu sunt vorbe in vant, considera cei mai multi dintre cei 600 de manageri chestionati de BUSINESS Magazin. Iar setarea de obiective ar trebui sa inceapa odata cu cariera fiecaruia: "Intentia clar definita si limpede formulata reprezinta punctul de plecare. Daca stii ce vrei cu adevarat de la viata si daca obiectivul tau ajuta cumva direct sau indirect si celor din jur, atunci iti mai trebuie doar consecventa si invatare continua.

Mai ales astazi, cariera este un fel de calatorie plina de neprevazut, cu piedici, dar si realizari uluitoare", dupa cum spune Septimiu Postelnicu, care a fost prezent in Top 100 tineri manageri ca presedinte al unei companii de leasing si acum este vicepresedinte al bancii UniCredit. Fiecare manager are propriul set de reguli care l-a ajutat in cariera, iar sfaturile pe care acestia le dau celor si mai tineri ca ei merg de la rabdare si pana la agresivitate, dar au ca elemente comune tot ce se leaga de seriozitate si munca de-adevaratelea.

Cand am lansat catalogul, am considerat ca trebuie sa vorbim despre tineri deoarece in ei sta relansarea Romaniei - oamenii aflati acum intre 30 si 50 de ani sunt exact prima generatie matura a Romaniei de dupa 1990. Prin relansare am inteles insa si translatarea experientei lor de business in politica. Pe parcursul perioadei de boom economic si cu atat mai mult dupa, ruptura oamenilor din business de politic s-a accentuat si managerii evita sa faca pasul catre zona publica.

Exemplul lui Doru Voicu este relevant pentru ca este o exceptie in acest sens. Dupa o perioada de patru ani ca director de dezvoltare al CEZ Romania, Doru Voicu a plecat din companie pe o functie de consilier al ministrului economiei. "Experienta din CEZ a fost extraordinara, am prins cea mai agresiva perioada a lor de investitii si ma bucur foarte mult ca am facut asta. Dar, una peste alta, eu sunt roman si trebuie sa activez in Romania, iar pentru orice om de afaceri si antreprenor mediul public e important, e un loc unde trebuie sa fii, sa ai un cerc de contacte, pentru ca de la un anumit nivel de business mediul public nu poate fi evitat", explica acum Doru Voicu.

Plus ca "trebuie sa si dam ceva inapoi. Daca fiecare persoana cu experienta relevanta in management ar merge sa lucreze un an sau doi la stat - desi nu e confortabil, e multa birocratie si lucrurile se misca in alt ritm - cred ca lucrurile ar sta altfel in Romania". Managerul considera ca, spre diferenta de mediul privat, activitatea din mediul public iti permite accesul la proiecte mari - el fiind implicat in procese precum Cernavoda 3 si 4 sau in consiliile de administratie de la Nuclearelectrica si Hidroelectrica - si asta poate fi in sine o recompensa destul de mare pentru cineva care are expertiza: "Faptul ca multe dintre proiectele in care am fost implicat nu s-au realizat are legatura cu felul in care reactionam noi acum in criza, ca tara: avem o retinere in a aborda lucrurile cu mai mult curaj; eu incercam doar sa imi pun expertiza la lucru celor care iau decizii, de aceea nici nu am vrut functii de secretar de stat sau ministru". Acum, la mai bine de un an de munca in sectorul public, Doru Voicu s-a intors in mediul privat: "Acum, ca orice persoana care a trecut prin toate, vreau sa fac antreprenoriat". A facut o firma de consultanta (IBCO Energ) prin care vrea sa dezvolte proiecte de energie, in special regenerabile.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/tinerii-manageri-povestile-de-succes-ale-celor-care-pot-relansa-economia-8290582
8290582
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.