Şefa Metropolitan Life aplică o formulă nouă de conducere a companiei

Autor: Ioana Matei Postat la 07 decembrie 2014 4216 afişări

Emilia Bunea a preluat din iulie conducerea Metropolitan Life şi pregăteşte o abordare optimistă a pieţei, dar şi o formulă nouă de conducere a companiei, în care să îmbine trăsături americane, româneşti şi olandeze.

Printre primele sale decizii de CEO s-a aflat stabilirea obiectivelor companiei. Dacă Theodor Alexandrescu declara anul trecut în cadrul altei ediţii de Meet the CEO că obiectivul său este să pună compania pe primul loc în clasamentul asigurătorilor de viaţă, Emilia Bunea are alte obiective. „Nu cred că a bate competiţia este un vis suficient, mai ales că această competiţie activează într-o piaţă foarte mică, în care rata de penetrare a asigurărilor de viaţă în PIB este de 0,3%“, spune Bunea referindu-se la piaţa de aproximativ 16 miliarde de lei în volum de prime brute subscrise anul trecut de asigurătorii autohtoni.

Asigurările de viaţă, care sunt oricum sub-dez-voltate pe piaţa locală comparativ cu alte pieţe din regiune, au scăzut cu 8% anul trecut şi au ajuns la 1,65 miliarde de lei, 2013 fiind primul an din 2009 încoace când subscrierile din poliţe de viaţă au înregistrat o dinamică ne-gativă. Cota de piaţă a asigurărilor de viaţă a alunecat astfel sub pragul de 20%. Spre com-pa-raţie, pe pieţele dezvoltate şi pe multe dintre pieţele din regiune, poliţele de viaţă îşi împart în mod egal cu asigurările generale veniturile.

Afacerile de asigurări de viaţă au scăzut anul trecut în contextul în care clienţii au devenit mult mai atenţi la riscuri şi mulţi au renunţat să mai cumpere poliţe cu com-po-nentă investiţională (aşa-numitele asigurări unit-linked), în care riscul din investiţie este asu-mat integral de client. Asigurările înre-gis-trau la finalul anului trecut o pondere de 1,3% din Pro-dusul Intern Brut (PIB), în scădere cu 0,1 puncte pro-cen-tuale faţă de anul 2012, aceasta fiind una dintre cele mai mici rate de penetrare a asi-gu-ră-rilor înregistrate pe o piaţă euro-peană, potrivit ZF.

Principalul competitor al Metropolitan Life pe segmentul asigurărilor de viaţă este ING Asigurări de Viaţă, care a înregistrat anul trecut un volum total al primelor brute subscrise de 559,6 milioane de lei şi o cotă de piaţă pe segmentul asigurărilor de viaţă de 33,8%. Metropolitan Life se si-tuează pe locul al doilea în acest segment, cu o cotă de piaţă de 16% la finalul anului trecut. În primele şase luni ale acestui an, Metropolitan Life a subscris prime în valoare de 129  milioane de lei, nivel similar cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară. Cifrele după primul semestru arată însă că Metropolitan Life se distanţează de liderul pieţei, de vreme ce vânzările olandezilor de la ING au urcat cu 8%, până la 296 milioane de lei în contextul unei pieţe aflate în declin.

Bunea crede că reticenţa în ce priveşte asigurările nu este specific românească, ci ţine mai degrabă de faptul că oamenilor nu le place să se gândească la evenimentele potenţial negative din viaţa lor sau în general la investiţii care nu le aduc un beneficiu imediat. „Nu este o dezvoltare care se întâmplă natural, în celelalte pieţe au existat încurajări fiscale în acest sens. Eu sper că se va întâmpla şi asta, dar nu în viitorul apropiat; aşa că deocamdată facem evanghelizarea asigurărilor pe uscat, adică fără stimulente.“ Planurile noului CEO al Metropolitan Life sunt însă mai mult decât ambiţioase: vrea să se bazeze pe produsele diverse ale companiei ca să aducă câte o poliţă de asigurare Metropolitan Life în fiecare familie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/sefa-metropolitan-life-aplica-o-formula-noua-de-conducere-a-companiei-13704693
13704693
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.