România, poartă pentru Asia

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 17 iulie 2017 2520 afişări

Un oraş înconjurat de stepă, aflat în mijlocul unui stat de 10 ori mai mare decât România, construit aproape de la zero în ultimii 25 de ani. Este o scurtă descriere a Astanei, capitala Kazahstanului, care găzduieşte anul acesta cel mai mare eveniment din lume dedicat energiei.

Pe baza reţelei europene de retail, în 2016 CEFC a obţinut accesul la blocurile de petrol din Ciad, pentru ca în februarie 2017 să semneze o înţelegere cu Abu Dhabi care permite accesul la 4 milioane de tone de ţiţei, a notat Du Liefen. „În decembrie 2016 am semnat documentele tranzacţiei de achiziţie a 51% din acţiunile KMGI. Dacă primim acordul autorităţilor guvernamentale româneşti, atunci vom intra în posesia lor şi asupra rafinăriilor, a celor 1.000 de staţii de alimentare din ţările vecine şi asupra sistemului logistic ce poate duce la sporirea lanţului valoric al CEFC."

KMG, ca o companie petrolieră naţională, deţine resurse petroliere bogate şi experienţă în integrarea upstream, midstream şi downstream, a construcţiei de facilităţi, precum şi operaţiuni internaţionale; compania are o influenţă mare în pieţele oil & gas din Asia Centrală, precum şi în Europa Centrală şi de Est, a spus Du Liefen, explicând interesul companiei faţă de KazMunayGas. „Avantajele CEFC sunt în primul rând în jurul fundaţiei sale bazate pe energie. Avem o strategie energetică foarte raţională, necontând dacă este în China sau în alte ţări. Deoarece energia este un sector care se bazează intens pe capital, pentru a putea susţine dezvoltarea CEFC în domeniul energiei, aceasta a dezvoltat o gamă completă de sisteme de finanţare. Prin investiţii internaţionale multianuale, CEFC a acumulat resurse diplomatice şi comerciale, stabilind un fundament pentru operaţiunile sale internaţionale. KMGI este o prezenţă solidă a KMG în Europa, din perspectiva extinderii acestora. Include nu numai capacitatea de rafinare, ci şi reţeaua de distribuţie, capacitatea de stocare şi logistică, ce au creat o conexiune energetică între Asia Centrală şi Europa. Această strategie raţională este unul dintre motivele pentru care CEFC a ales KMGI deoarece poate ajuta astfel şi CEFC să intre pe piaţa europeană.”

Cooperarea dintre cele două companii poate complementa punctele forte ale fiecăruia, a mai spus executivul CEFC. „Este de asemenea o cooperare dintre două companii puternice, ceea ce poate crea efectul de 1 + 1 egal cu mai mult de 2. Atunci cum ar putea aceste companii să coopereze pentru a genera oportunităţi pentru KMGI? Chiar şi în faza negocierilor, am luat decizia ca ambele companii să se bucure pe deplin de avantajele lor respective.”

Du Liefen a explicat că, potrivit înţelegerii, KMG va furniza anual 10 milioane de tone de ţiţei către KMGI pentru rafinare şi comercializare; la rândul lor, cei de la CEFC s-au angajat ca atunci când planul de afaceri pentru 5 ani va fi stabilit, ei vor oferi o finanţare de 3 miliarde de dolari de-a lungul unei perioade de 5-10 ani. „Aceste resurse şi capitalul vor ajuta KMGI să devină o platformă energetică şi investiţională în următorii 5-10 ani. Acest capital nu va fi utilizat doar pentru îmbunătăţirea activelor existente, dar şi pentru achiziţia de noi active în vederea eficientizării activităţii”, a explicat Du Liefen.

Potrivit executivului CEFC, compania a promis şi să finanţeze proiectele eligibile care vor fi identificate în planul de afaceri de 5 ani. Finanţarea va fi utilizată pentru a îmbunătăţi activele existente, pentru a actualiza tehnologia şi calitatea produselor şi pentru a îmbunătăţi eficienţa activelor nou aduse. „După cum probabil cunoaşteţi, capacitatea de rafinare este mai mare pentru KMGI decât capacitatea sa de vânzare cu amănuntul. Sperăm ca pentru KMGI să aibă un lanţ de desfacere mai rezonabil; guvernul român poate oferi mai multe locuri pentru construirea de staţii de alimentare pentru KMGI, acest lucru putându-ne oferi mai multe oportunităţi de a investi în reţeaua de staţii de alimentare şi reţeaua de gaze naturale, precum şi în logistică. Echilibrul dintre rafinare şi marketing poate fi unul mai rezonabil. Acest lucru poate oferi o contribuţie completă a avantajelor KMGI.”

Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri brută de 821 milioane dolari în primul trimestru din 2017, în creştere cu 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat susţinut de evoluţia pozitivă a indicatorilor financiari înregistraţi pe segmentul de rafinare prin operarea rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti. Compania a exportat o cantitate totală de produse de peste 531.000 de tone în primul trimestru al acestui an, fiind cel mai mare exportator de produse petroliere al României. Din punctul de vedere al contribuţiilor la bugetul de stat al României, Rompetrol Rafinare a plătit peste 253 milioane dolari în primul trimestru al anului 2017 şi peste 1,2 miliarde dolari pentru anul 2016; în perioada 2007-2016,  valoarea contribuţiei la bugetul de stat a depăşit valoarea de 12,5 miliarde dolari.

În încheiere, Du Liefen a transmis că aşteaptă din partea guvernului român un mediu politic şi economic stabil, pentru că o îmbunătăţire a capacităţii rafinăriei KMGI va aduce o creştere a taxelor colectate şi mai multă valoare sistemului energetic de cerere şi ofertă din România. Du Liefen spune că această cooperare dintre cele două companii poate îmbunătăţi profitul KMGI, dar şi importanţa sa politică în România.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.