România, poartă pentru Asia

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 17 iulie 2017 2520 afişări

Un oraş înconjurat de stepă, aflat în mijlocul unui stat de 10 ori mai mare decât România, construit aproape de la zero în ultimii 25 de ani. Este o scurtă descriere a Astanei, capitala Kazahstanului, care găzduieşte anul acesta cel mai mare eveniment din lume dedicat energiei.

INVESTIŢII DE 3 MILIARDE

Un eveniment important din perspectiva României a fost cel al discuţiilor legate de investiţiile pe care CEFC China - companie care activează pe zonele de energie şi servicii financiare şi care se află în curs de preluare a 51% din acţiunile KMGI, entitatea care operează Rompetrol - le va face în următoarea perioadă.

Controlat integral de KazMunayGas Kazahstan, KMG International (KMGI) desfăşoară operaţiuni în sectoarele de rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale pe 11 pieţe principale. În România, grupul controlează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de 5 milioane de tone pe an, rafinăria Vega Ploieşti - cea mai veche unitate de profil încă în activitate (din 1905) –, dar şi o largă reţea de distribuţie a carburanţilor. Investiţiile totale realizate de KMG International în România în perioada 2007-2016 se ridică la 4 miliarde de dolari, la care se adaugă contribuţii la bugetul de stat de peste 13 miliarde de dolari.

„Iniţiativa Belt and Road este propusă de preşedintele Chinei în anul 2013. Iniţiativa Belt and Road este un Drum al Mătăsii, un lanţ economic şi maritim al secolului 21”, a spus Du Liefen, director al boardului CEFC China, explicând că strategia corporativă a CEFC urmăreşte această iniţiativă, astfel susţinând strategia naţională. „În Orientul Mijlociu, în Asia Centrală şi Africa, avem deja acces la resurse de petrol şi gaze. În Europa, am stabilit deja un sistem de distribuţie a petrolului şi gazului. În Europa, Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, am stabilit deja investiţii şi platformele de finanţare”, a spus ea. „Cu aceste investiţii şi platforme de finanţare, am obţinut controlul asupra companiilor financiare care ne pot ajuta să demarăm investiţii internaţionale şi afaceri în domeniul finanţărilor.”

Du Liefen menţionează şi că CEFC oferă servicii pentru iniţiativa Belt and Road; compania găzduieşte diverse forumuri şi întâlniri, încercând astfel să îmbunătăţească înţelegerea iniţiativei şi să crească gradul de cooperare între China şi Europa, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa.

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan KazMunayGas şi China Energy Company Limited (CEFC) au încheiat în decembrie 2016 un parteneriat în cadrul căruia CEFC va deţine o participaţie de 51% în cadrul KMG International NV. Conform înţelegerii dintre KMG şi CEFC, compania din China îşi asuma în cadrul KMGI o serie de obligaţii, prin care aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente.

Sub denumirea „Silk Way” (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naţionale din Kazahstan şi al companiei din China în cadrul KMGI se va dezvolta având ca bază KMGI şi subsidiarele sale. O echipă mixtă de lucru formată din experţi din Kazahstan, China şi România a realizat un volum important de activităţi pregătitoare, aşa cum a fost semnarea Memorandumului de Înţelegere în prezenţa prim-miniştrilor din Kazahstan şi China.

CEFC este un conglomerat privat de businessuri care are la bază domeniul energiei şi cel al finanţelor, deţinând două grupuri şi şapte companii de investiţii, o companie de top listată la bursa din China, cât şi acţiuni în multe companii internaţionale cu listări pe bursă, a subliniat Du Liefen.  Compania are în jur de 30.000 de angajaţi în 23 de ţări, iar în 2016, veniturile sale operaţionale au fost de 38,9 mld. euro. „Se află în clasamentul Fortune 500 List; este una dintre cele mai importante 500 branduri din lume, se află în top cele mai influente companii chineze şi în top 100 de companii chineze cu competitivitate globală”, spune ea.

Primul pas al chinezilor de la CEFC China Energy Company Limited a fost cel al preluării oficiale a controlului asupra Dyneff, compania de trading şi distribuţie a carburanţilor în Franţa şi Spania din cadrul KMG International, fostul Rompetrol, după ce au cumpărat de la kazahi 51% din acţiunile companiei, în a doua parte a anului 2015. Tranzacţia a fost anunţată la finalul lunii septembrie, iar finalizarea acesteia a fost anunţată de cele două părţi în cursul lunii decembrie. KMG International rămânea în urma acestei tranzacţii cu 49% din Dyneff. „Obiectivul KMGI şi CEFC este ca Dyneff să devină o platformă de dezvoltare în vestul Europei, beneficiind atât de accesul sporit la surse de aprovizionare, cât şi de sprijinul financiar necesar continuării şi extinderii activităţilor şi operaţiunilor din sectorul energetic“, anunţau la acea vreme cele două companii.

După preluare, rezultatelor operaţionale şi financiare ale Rompetrol France (compania care încorporează Dyneff ) s-au îmbunătăţit în mod semnificativ: în 2016, volumul vânzărilor a depăşit 3 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă o creştere cu 9% faţă de 2015. În anul 2016, rezultatul net a fost un record istoric, în creştere de 117% comparativ cu anul 2015. „Strategia noastră pentru Rompetrol France (RPF) este de dezvoltare puternică”, a explicat Du Liefen. „Obiectivul nostru este creşterea volumului şi a profitabilităţii. Prin achiziţionarea mai multor reţele de distribuţie şi logistică, sperăm că Rompetrol France poate avea produse petroliere complete, marketing şi logistică a sistemului. Idealul nostru este de a construi RPF ca punct de comerţ şi logistică pentru CEFC în sectorul energetic din Europa. În 2017, Rompetrol France se bucură de un impuls bun. Rezultatul financiar a crescut uşor. De asemenea, dorim să dezvoltăm sistemul de distribuţie al RPF, ceea ce înseamnă că oferim servicii celorlalţi utilizatori. Dyneff intenţionează de asemenea să dezvolte afaceri în domeniul gazelor naturale şi biocombustibililor, astfel încât să poată dezvolta energie curată”, a explicat executivul CEFC.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.