Promisiunile biotehnologiei

Autor: Georgiana Călin Postat la 11 iulie 2016 2207 afişări

Biotehnologia, un termen care la prima vedere pare rupt dintr-un scenariu SF, este prezentă într-un număr imens de produse pe care le folosim zilnic: de la alimente şi produse de îngrijire până la obiecte vestimentare sau medicamente.

O dificultate pentru companiile din farma pe plan local este taxa clawback, pe care producătorii trebuie să o plătească, fără să ştie însă, în avans, cât de mult va trebui să plătească. ăÎn anumite cazuri, a trebuit să dăm înapoi statului, prin această taxă, aproximativ 25% din totalul vânzărilor de medicamente. În aceste condiţii, a devenit imposibil să dezvoltăm o strategie de afaceri, din moment ce nu ştim cum va arăta bugetul nostru la sfârşitul trimestrului“, spune acesta.

O carte de jucat pentru România, în opinia lui Gábor Sztaniszláv, ar fi plasarea biotehnologiei în lista de priorităţi pentru următorii 20 de ani, astfel încât ar putea deveni un hub în domeniu. În acest sens, Amgen a iniţiat deja primii paşi în această direcţie şi a organizat o dezbatere, ăDeCODăm AND-ul viitorul“, care şi-a propus să găsească soluţii care să încurajeze investiţiile şi să stimuleze inovaţia. Reprezentanţii guvernului, ai preşedinţiei dar şi celelalte autorităţi prezente la dezbatere au transmis un mesaj comun: există o intenţie clară de stimulare a investitorilor pentru a dezvolta cercetarea şi inovaţia în România.

În plus, românii sunt din ce în ce mai interesaţi de sănătatea lor, mai exigenţi în ceea ce priveşte serviciile de sănătate pe care le solicită şi au început să sancţioneze erorile sistemului, spune CEO-ul Amgen România. ăSunt ferm convins că în viitorul apropiat mult anticipata reformă a sănătăţii va fi implementată, astfel încât pacienţii români să aibă acces la tratamente şi servicii de sănătate similare cu cele de care benficiază europenii“, spune Gábor Sztaniszláv. ăRomânia se situează pe o curbă de creştere şi consider că este o mare oportunitate pentru companii precum Amgen, ale căror afaceri sunt centrate pe inovaţie şi dezvoltare. Singura condiţie este să ne menţinem profitabililitatea“, conchide directorul general al Amgen.

Prezent la dezbatere, Andrew Harwood, şef adjunct al Misiunii Diplomatice a Irlandei în România, a oferit exemplul ţării pe care o reprezintă şi care a atras investiţii de aproximativ 8 miliarde de dolari în dezvoltarea unor facilităţi de producţie: ăCea mai mare parte din capital a fost atrasă în ultimii zece ani“. Irlanda este cel mai mare exportator net de produse farmaceutice în UE; de fapt, farma reprezintă peste 50% din totalul exporturilor irlandezilor, conform Irish Pharmaceutical Association Healthcare (IPHA).

Paradisul biotehnologiei

Irlanda este una dintre cele mai imporante locaţii farma la nivel european. Cu o populaţie de 4,5 milioane de locuitori, ţara are aproximativ 120 de fabrici operate de companii străine, inclusiv 9 dintre cele 10 mari companii din industria indutria farmaceutică, majoritatea operând local începând cu anii 1960. ăRecent, Shire plc a anunţat că va investi 400 de milioane de dolari într-o nouă fabrică de biotehnologie din Irlanda“, spune Barry Heavey, şeful departamentului Life Sciences din cadrul IPHA. Unul dintre elementele- cheie în dezvoltarea unei afaceri este talentul, adaugă Heavey; ăavem una dintre cele mai tinere populaţii din Europa, suntem vorbitori de limba engleză şi există un nivel foarte ridicat de implicare în educaţie, mai ales la nivelul universităţilor (ştiinţă şi inginerie, în special)“. Un alt ăsecret“ a fost faptul că irlandezii s-au concentrat, în principiu, pe subsectoare specifice, acelea în care au reuşit să aducă investiţii repetate; de asemenea, au construit relaţii cu companiile investitoare.

Irlanda a simţit oportunitatea din timp: a observat tendinţa de evoluţie a biotehnologiei în urmă cu ani buni, când din ce în ce mai multe medicamente erau aprobate şi numeroase companii începeau să angajeze. Autorităţile au investit aproximativ 100 de milioane de dolari în crearea unui centru specific de cercetare şi comercializare pentru biotehnologie - The National Institute for Bioprocessing Research and Training (NIBRT). Anul trecut, centrul de formare a instruit peste 4.000 de oameni în producţia şi dezvoltarea din domeniu biotehnologiei. Fiind un centru foarte specializat, au colaborat cu firmele ce au investit în producţia de biotehnologie din Irlanda în ultimii ani, cum ar fi Lilly, BioMarin, Merck etc. Iar companiile angajează oamenii instruiţi în centru, unde îi pot trimite la specializări şi pe cei deja angajaţi. În Irlanda, industria de profil creşte foarte rapid, companii precum Regeneron, Alexion şi Shire extinzându-şi o parte sau toate operaţiunile în Irlanda. Există aproximativ 70 de companii farmaceutice în Irlanda, dar mai multe dintre acestea au şi alte investiţii la nivel local, cum ar fi Novartis. În prezent, cel mai mare investitor este Pfizer, care a pompat aproape 2 miliarde de dolari în fabrica sa de biotehnologie din Dublin.

Totuşi, "paradisul biotehnologiei“ se confruntă cu  aceleaşi provocări cu care se confruntă industria pretutindeni. Deşi FDA a aprobat anul trecut un număr record de noi medicamente, există numeroase variabile în estimările cererii şi capacităţii industriei în acest moment, spune Barry Heavey: ăCred că acest lucru este o provocare pentru industria globală şi o provocare pentru Irlanda“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/promisiunile-biotehnologiei-15523357
15523357
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.