Povestea omului care aduce vantul, Jan Veskrna

Autor: Iuliana Roibu Postat la 20 martie 2011 219 afişări

In vremurile in care toata lumea alearga dupa orice megawatt de energie eoliana, Jan Veskrna, seful afacerilor CEZ in Romania, se declara indragostit de cogenerare. Cu toate acestea, a pus in functiune la Fantanele al doilea cel mai mare parc eolian din Europa.

In decembrie 2010, CEZ Romania a cumparat 100% din actiunile companiei TMK Hydroenergy Power SRL, care detine patru lacuri cu baraje - Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu -, si patru microhidrocentrale - Crainicel I, Crainicel II, Grebla si Breazova -, cu o capacitate totala instalata de aproximativ 18 MW. "Le-am cumparat, dar acum va trebui sa le retehnologizam si va fi vorba de o investitie de aproape 30 de milioane de euro. Inainte de a ne apuca de investitie trebuie sa obtinem aprobarea UE pentru certificate verzi", spune Veskrna, care a avut saptamana trecuta, in 18 martie, o intalnire la Bruxelles in acest sens. Conform managerului CEZ, "daca nu ni se acorda certificate, investitia nu este rentabila; daca ni se acorda, as vrea sa cumparam mai mult hidro, nu vreau sa cedez sau sa ma opresc aici". Mai ales ca, atata timp cat nu apar proiecte interesante in cogenerare, energia hidro sau eoliana sunt solutiile cele mai bune.

Acum, compania-mama CEZ se afla Intr-o perioada prudenta in ceea ce priveste investitiile, dar Veskrna are unda verde pentru o asociere cu Hidroelectrica, companie inca detinuta de stat, pentru modernizarea unor hidrocentrale. Hidroelectrica vrea sa dezvolte In parteneriat public-privat cinci proiecte de productie a electricitatii, In valoare totala de 280 milioane euro, pentru care sunt In curs de realizare studiile de fezabilitate. Cele cinci proiecte de amenajari hidroenergetice ar urma sa aiba o putere instalata totala de 63,3 MW, cu o productie de electricitate estimata la 300,8 GWh pe an (0,3 TWh), potrivit datelor Hidroelectrica.

Investitia intr-un MW de capacitate in domeniul hidrocentralelor de mici dimensiuni se ridica la aproximativ 1,8 milioane de euro, un pic mai mult fata de 1,5 milioane de euro, cat costa in medie instalarea unui MW in energie eoliana. Pentru amandoua se acorda insa certificate verzi, care pot face investitia rentabila, cel putin pe termen mediu.

"Cum se face ca orice discutie despre CEZ sfarseste a fi o discutie despre energia eoliana?", intreaba razand Jan Veskrna, precizand ca productia de energie a cehilor in Romania e oricum separata din punct de vedere financiar si operational de businessul de distributie si furnizare de energie, care i-a adus aici in 2005. Dar managerul isi raspunde singur: "Daca energia eoliana este interesanta acum, nu ma pot opune singur curentului". Si nici nu se opune, pentru ca, pana la urma, orice energie e buna pentru a o vinde celor 1,4 milioane de clienti. Si, mai ales, orice energie e buna cand e produsa de CEZ. Adica avand controlul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
Jan Veskrna,
CEZ,
energie,
parc eolian

Citeşte pe Gandul.ro

/cover-story/povestea-omului-care-aduce-vantul-jan-veskrna-8074048
8074048
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.