Povestea omului care aduce vantul, Jan Veskrna

Autor: Iuliana Roibu Postat la 20 martie 2011 219 afişări

In vremurile in care toata lumea alearga dupa orice megawatt de energie eoliana, Jan Veskrna, seful afacerilor CEZ in Romania, se declara indragostit de cogenerare. Cu toate acestea, a pus in functiune la Fantanele al doilea cel mai mare parc eolian din Europa.

"Energia eoliana nu este favorita mea; in cogenerare, am si experienta, si predictibilitate; in energia eoliana, depinzi de cat bate vantul, iar Dumnezeu iti opereaza centrala", isi explica Veskrna filosofia fata de proiectul care l-a adus in atentia intregii piete locale. De fapt, Veskrna nu e preocupat doar de faptul ca energia verde are nevoie si de cogenerare pentru a se crea o piata echilibrata, ci de modul cum piata locala a reactionat la ideea de energie verde. In ultimii doi ani, energia eoliana a ocupat cumva locul imobiliarelor pentru toti oamenii de afaceri care voiau o investitie rapida si vandabila investitorilor strategici interesati. Partea aceasta a povestii nu este favorita lui Veskrna: "Excesele de niciun fel nu sunt bune. Mie imi place ideea de energie verde, dar nu imi place ce a devenit ea in Romania; dupa ce au aparut primele idei despre asta, a inceput isteria, speculatorii s-au inmultit, a devenit o moda. Nu poti face din binele planetei o moda".

Agitatia din jurul eolienelor a contribuit cumva si la problemele pe care cei de la CEZ le au acum in continuarea proiectului din Dobrogea. Anul trecut, un incident in care au fost implicate si focuri de arma izbucnea la Cogealac. Un conflict intre primaria localitatii, care spune ca CEZ nu este proprietarul terenului, si CEZ, care a cumparat "cu buna-credinta" un proiect care cuprindea si terenurile pe care ar trebui sa se dezvolte a doua parte a proiectului. "Primarul din Cogealac ne-a creat intotdeauna probleme. Am ramas blocati cu proiectul, am primit de la Consiliul Judetean <binecuvantarea> sa mergem mai departe, dar prefectura ne-a reclamat. Eu sunt increzator ca vom reusi sa rezolvam si sa nu incepem un proces cu ei", detaliaza Veskrna situatia actuala de la Cogealac, unde compania nu a decis inca ce va face mai departe, in cazul in care situatia nu se rezolva. "De ce ni se intampla asta? Acolo e o banda mica pe care toata lumea vrea sa intre. Daca CEZ nu livreaza energie in acea banda, e loc pentru altii", considera Veskrna, incercand o explicatie a conflictului, dar motivand totodata de ce nu ii place modul cum ideea de energie eoliana a fost inteleasa in Romania.

Tocmai pentru a fi primii acolo au si decis cei de la CEZ sa cumpere proiectul in 2008, cand proiectele eoliene erau la cel mai scump nivel de pana acum, preturile lor scazand intre timp cu pana la 40%. "Nu cred ca am facut o greseala cumparand Fantanele si Cogealac - chiar daca am cumparat cand preturile erau mult mai sus si am platit mult pe proiect, am facut-o ca sa fim primii si am fost. Dobrogea are potential foarte mare si toata lumea se inghesuie. Reteaua nu poate duce foarte multa energie de acolo, de aceea consider ca e foarte important ca ne-am pozitionat. Daca nu, puteam construi parcul si ne uitam la el ca la muzeu; ne-am luptat, am fost primii, a meritat", explica Veskrna. Proiectul de la Cogealac ar trebui sa fie gata la sfarsitul lui 2011, cand si Iberdrola ar incepe productia in parcul de 80 MW, cand si Enel ar putea ajunge la aproape 100 MW putere instalata, iar omul de afaceri Emanuel Muntmark - dezvoltatorul cel mai activ cand vine vorba de proiecte eoliene - ar mai putea lansa un proiect de 1.000 MW.

Chiar daca nu stie inca ce se va intam-pla la Cogealac sau cu mandatul sau in Romania, Jan Veskrna stie ca ar mai putea investi in Romania: "Putem investi, dar avem nevoie de predictibilitate si proiecte bune. Daca ma duceam in 2005 la Martin Roman (presedintele CEZ - n.r.) sa ii propun o investitie, e posibil sa nu fi obtinut nimic; daca ma duc acum sa ii cer 1 miliard de euro pentru un proiect, as obtine cu totul alta reactie, pentru ca acum ma cunoaste si are incredere in mine". De aceea spune ca a primit imediat ok-ul pentru a cumpara la sfarsitul anului trecut proiectul TMK Hydroenergy Power de la TMK-Resita - combinatul siderurgic detinut de grupul rus TMK, specializat in productia tevilor de otel pentru industria petrolului si a gazelor naturale.


CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE ->>>>>>>>

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
Jan Veskrna,
CEZ,
energie,
parc eolian
/cover-story/povestea-omului-care-aduce-vantul-jan-veskrna-8074048
8074048
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.