Povestea avocatului care scoate zeci de milioane de euro din aer

Autor: Iuliana Roibu Postat la 05 decembrie 2010 1582 afişări

George Brailoiu a vandut în ultimii doi ani aer de peste 100 de milioane de euro. Urmatorii ani vor pune în miscare industrii de miliarde, intrucat certificatele de emisii devin o afacere tot mai complicata. Care va fi urmatorul pariu?

"E un mecanism prea greoi pentru piata de capital; de fapt, hai sa ii spunem original", glumeste Lucian Isac, directorul Estinvest. Alaturi de alti brokeri de pe piata, si Estinvest si-a luat toate avizele necesare pentru a tranzactiona astfel de certificate, a avut clienti interesati, dar nu a tranzactionat inca nimic. Tocmai pentru ca brokerii traditionali nu prea au avut acces la piata, afaceri precum KDF au putut creste foarte repede. "Ideea este ca trebuie facut ceva: vine 2012, va incepe toata lumea sa isi puna problema si ideal ar fi sa facem ceva acum, inainte ca piata sa se deschida si toata lumea sa se trezeasca fara bani si in imposibilitatea de a mai produce", spune Adrian Manaila. Fostul membru al consiliului BVB aminteste de Pascal Barkats, un trader de certificate verzi de la Brasov, care a pus bazele Israrmart Group si care a avut in urma cu ceva timp initiativa unei burse de certificate verzi la Brasov - in ideea ca ar putea deveni o bursa regionala, la fel ca NordPool (o initiativa similara a tarilor nordice).

Insa nici NordPool nu a ajuns acolo unde intentionase si volumele vandute au scazut destul de mult in ultimii doi ani in favoarea marilor centre financiare europene: Londra, Amsterdamul si chiar Parisul au atras cele mai multe astfel de tranzactii. Dupa cum spune si George Brailoiu: "Banii trag la bani: unde sunt Citibank si Credit Suisse si alti mari bancheri europeni, acolo vor fi si certificatele; totul e sa lucrezi cu ei". Si mai e ceva cel putin la fel de important, considera Brailoiu: informatia. "Cand esti pe aceasta piata, conteaza enorm sa stii ce se va intampla nu maine sau poimaine, ci in urmatorii ani". Iar daca din 2013 piata certificatelor de carbon va intra intr-o alta schema de tranzactionare, ce urmeaza? Dupa cum spune Brailoiu, "orice exista in aer si poate fi standardizat va fi tranzactionat". Pentru inceput, va fi vorba despre dioxidul de sulf (care ar putea intra la tranzactionare in 2013 si pentru care sunt estimate preturi de peste 100 euro pe tona) sau chiar oxigenul - insa nu mai devreme de 2020. "Regulile privind poluarea vor fi din ce in ce mai stricte, chiar si pentru tarile foarte sarace, din Africa. Va produce numai cine va avea bani", conchide Brailoiu. Sau cine se va pregati din timp pentru a ramane competitiv.

Saptamana trecuta, conturile companiei Holcim au fost sparte si au fost furate certificate in valoarea apoximativa de 15 milioane de euro. Stirea s-a raspandit repede, la fel ca intrebarile celor care nu cunosc piata, pentru care valoarea de 15 milioane de euro a atras atentia. Urmeaza o cercetare internationala si reprezentantii Holcim spera ca vor putea recupera certificatele, altfel fiind obligati sa cumpere altele. Privit in perspectiva, furtul certificatelor spune ceva mai mult despre aceasta piata, despre cum nevoia a crescut in diverse colturi ale Europei, despre retelele de crima organizata din domeniu, despre discrepantele de functionare de la tara la tara. Cel mai important insa, spune ceva despre presiune. "Urmeaza ani dificili din acest punct de vedere. Chiar este vorba de bani multi si de reguli pe care nimeni nu le va mai putea incalca." George Brailoiu spune ca este pregatit. Intrebat despre viitor, respira adanc si zambeste: "Am tot aerul de care

am nevoie".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
eolian,
panouri solare,
George Brailoiu
/cover-story/povestea-avocatului-care-scoate-zeci-de-milioane-de-euro-din-aer-7776459
7776459
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.