Povestea avocatului care scoate zeci de milioane de euro din aer

Autor: Iuliana Roibu Postat la 05 decembrie 2010 1582 afişări

George Brailoiu a vandut în ultimii doi ani aer de peste 100 de milioane de euro. Urmatorii ani vor pune în miscare industrii de miliarde, intrucat certificatele de emisii devin o afacere tot mai complicata. Care va fi urmatorul pariu?

George Brailoiu a infiintat pe rand firma din Romania, apoi filiala din Bulgaria, cea din Grecia si in cele din urma pe cea din Lituania (aceasta din urma s-a dorit a fi centrul pentru controlul pietei din tarile baltice, insa traderii vestici au luat-o inaintea KDF, asa ca Brailoiu a decis sa o inchida). 2009 a fost un an in care cifra de afaceri a companiei a pornit de la zero si a atins 100 de milioane de euro, cea mai mare parte a volumului de certificate vandut provenind din Romania. In afara de cei mai mari poluatori - precum ArcelorMittal, complexele energetice sau jucatorii din ciment -, Brailoiu spune ca are drept clienti "pe cei mai multi poluatori din Romania".

"Ne-am dat seama de potentialul acestui sector si am fost printre primii care au intrat pe aceasta piata foarte sofisticata si noua", isi aminteste Brailoiu, care a venit nu numai cu dorinta de a face business in acest sector (cum sunt multi alti brokeri), ci si cu - dupa cum spune chiar el - "ceea ce e esential in acest business: cunostinte; piata asta e una foarte restransa, cu jucatori care se cunosc bine intre ei; un cerc mic, format din institutii financiare si mari case de brokeraj, precum si trezorerii ale marilor companii energetice din Europa". Un cerc mic in care Brailoiu spune ca a intrat si ca prezenta acolo ii asigura tranzactionarea unor volume care altfel ar iesi mai greu din tara.

"Ca strategie, am ales Balcanii si am intrat simultan in Romania, Grecia si Bulgaria, stiind ca marile banci nu aveau o politica de extindere in aceste zone si astfel ne-am putut dezvolta rapid", povesteste Brailoiu. In Bulgaria, KDF a deschis biroul in primavara lui 2010, la Plevna. La cateva luni insa, piata bulgara a fost oprita de la tranzactionare, UE considerand ca nu este "pregatita" pentru acest sistem.

Desi e o tara mica, "e una dintre cele mai importante piete din Europa din punctul de vedere al certificatelor de carbon datorita productiei mari de energie, o piata mai mare ca Romania", dupa cum spune Brailoiu, care evalueaza la 700 de milioane de euro valoarea certificatelor tranzactionabile de acolo. George Brailoiu spune ca acum KDF este lider pe piata din Bulgaria, avand drept clienti pe cei mai mari producatori de energie. Dupa numarul de tranzactii, KDF este lider si pe piata din Romania, care a fost in 2010 in valoare de 100 de milioane de euro. Pe piata din Grecia, unde KDF si-a deschis birou tot in 2009, la Atena, compania are deocamdata cam 30% din piata. "Doar", pentru ca George Brailoiu tinteste mai mult si participa in acest sens la o serie de licitatii care l-ar putea duce la mai mult de jumatate din piata.

In toate aceste tari si nu numai, 2010 a fost un an trist. "Piata s-a prabusit ca volum fata de 2009", spune Brailoiu. In Romania, a ajuns la jumatate - fata de o piata de 200 de milioane de euro anul trecut, insa in Europa volumele au scazut si mai mult. "Prin scaderea productiei industriale, instalatiile aflate sub schema de tranzactionare nu mai sunt nevoite sa cumpere dreptul de a emite, iar cum in urmatorii doi ani nu se intrevede o crestere a productiei industriale, piata va ramane nelichida", explica Brailoiu de ce in 2010 cifra sa de afaceri a scazut - "destul de mult, dar nu chiar la jumatate fata de 2009, cand a fost de 100 de milioane de euro".

Pe langa scaderea productiei industriale, piata a devenit neatractiva si din cauza neincrederii investitorilor, dar si pentru ca nu s-a intamplat nimic concret la summitul de la Copenhaga de anul trecut. Asteptari sunt si acum de la conferinta de la Cancun, care are loc saptamana aceasta si unde Brailoiu a fost, din nou, singurul broker invitat de catre IETA (International Emissions Trading Association), al carei membru este. De doua saptamani, KDF Energy a fost selectata de catre IETA sa fie membru in doua grupuri de lucru care fac lobby pe langa Comisia Europeana, respectiv Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC - United Nations Framework Climate Change Convention). Ce inseamna pentru Brailoiu faptul ca este singurul est-european care face parte din aceste comisii? "Nimic nou, doar recunoastere. Au vazut in componenta lor ca nu au pe nimeni din Balcani, s-au uitat la cine e lider de piata si cam atat."

"Nu cred ca se va intampla nimic notabil la Cancun", estima Brailoiu saptamana trecuta; pe de alta parte insa, brokerul este increzator ca la un moment dat, intr-un viitor nu foarte indepartat, tradingul de emisii va deveni o chestiune globala: "Lumea tranzactiilor de emisii va fi in zece ani o piata mult mai mare; daca doar Rusia isi pune la punct o schema de tranzactionare a emisiilor si SUA semneaza un angajament, vor fi niste miscari enorme. Vad o piata globala cu mari jucatori si cu mari interese". Asta s-ar putea intampla insa in cativa ani buni. Si pana atunci ce va face KDF pe o piata in scadere?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
eolian,
panouri solare,
George Brailoiu
/cover-story/povestea-avocatului-care-scoate-zeci-de-milioane-de-euro-din-aer-7776459
7776459
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.