Peste 10.000 de antreprenori români şi-au dus afacerile la Londra. Construcţiile, manufactura şi IT-ul sunt în top

Autor: Bogdan Angheluţă, Razvan Muresan Postat la 19 aprilie 2015 11787 afişări

Peste 10.000 de antreprenori români şi-au dus afacerile la Londra. Construcţiile, manufactura şi IT-ul sunt în top

Antreprenor din familie

„Pentru mine, mirajul Londrei a început încă de la 14 ani. Mama mea a fost profesoară de limba engleză şi a decis să transforme pasiunea într-un business şi a înfiinţat o afacere de familie, Shakespeare School. Încă de pe vremea când eram elevă mergeam în Anglia în summer school, erau tabere pentru adolescenţi şi tineri, iar eu eram liderul de grup. Stăteam câte două-trei săptămâni într-un campus universitar şi experimentam cultura de acolo, şi încă de-atunci mi-am setat ca obiectiv să mă întorc în Anglia, nu doar pentru două săptămâni, ci pentru studii.“

Irina Alionte a studiat administrarea afacerilor la Warwick Business School, una dintre cele mai bune şcoli de business din Europa, şi a pornit afacerea Club Cardio, un concept care îmbină dansul şi sportul pentru a menţine forma fizică a participanţilor. „Am participat la un show de business, un fel de expoziţie care se organizează în fiecare an la Londra şi în cadrul căruia găseşti toate lucrurile de care ai nevoie ca să porneşti o afacere. Contabili, designeri de web, mentorat, investitori, seminarii de business, absolut orice îţi trebuie. Genul ăsta de evenimente lipseşte în România.“

La seminar a intrat în contact cu cea mai mare organizaţie de men-toring din Marea Britanie, Rockstar Group, cu peste 80 de mentori care şi-au vândut fiecare afacerea, în medie, cu 18 milioane de euro. Alionte a avut ocazia să cunoască antreprenori cu experienţă care au crezut în ea şi astfel a primit finanţare şi îndrumare de la cea mai mare organizaţie de mentoring din Marea Britanie. Având susţinerea mentorilor, a reuşit să extindă conceptul de evenimente de fitness în mai multe oraşe din Anglia şi a primit premiul Best Business Growth după doar un an de la înfiinţarea afacerii.

„Am decis să rămân în Londra, să încep businessul. Testasem deja ideea în campusul universităţii mele, şi, bazându-mă pe succesul pe care l-a avut, m-am dus cu ideea şi la alte universităţi. Am făcut evenimente în mai multe cluburi din Londra, printre care şi Pacha, apoi am contactat cel mai mare lanţ de cluburi din Marea Brita-nie. Am învăţat de la mentorii mei că cel mai bine este să testezi ideea şi să ceri feedback înainte să treci la acţiune“, spune Alionte. A luat legătura cu reprezentanţii Luminar Group, firmă care deţine peste 50 de cluburi în Marea Britanie, şi le-a propus să monetizeze spaţiile cluburilor la ore când în mod normal nu există nicio activi-tate. I-a scris direct CEO-ului şi a mizat pe faptul că acest gen de activitate va îmbunătăţi imaginea cluburilor pe fondul promovării unui stil de viaţă sănătos. A primit răspuns la mail în jumătate de oră, iar compania a trimis un membru al echipei la Londra pentru o întâlnire.

„Aici a contat foarte mult mentorul meu, care a venit cu mine la întâlnire şi, chiar dacă m-a lăsat pe mine să port conversaţia, a mai intervenit de câteva ori şi a dat o anumită doză de încredere în timpul discuţiei. Nu mai eram doar o tânără de 24 de ani din România care are idei bune, eram susţinută de cea mai mare organizaţie de mentorat din Marea Britanie. După ce ne-am înţeles, am organ-izat mai multe evenimente în cluburile deţinute de Luminar, în care aveam câte 50-100 de participanţi“, povesteşte Irina Alionte. Afacerea ei a fost inclusă în top zece cele mai inovatoare businessuri din Marea Brita-nie, un premiu acordat anual de Shell, şi a primit finanţare şi de la guvernul britanic, prin programul guverna-mental „Start-up loan“, care îi încurajează pe tineri să îşi creeze propriul lor loc de muncă.

„Îţi oferă practic un împrumut, dar în condiţii mult mai bune decât la bancă. Dobânda este mult mai mică, aproape inexistentă, iar banca nu îţi dă bani atât de uşor pentru o afacere dacă nu ai cu ce să girezi sau cum să aduci anumite garanţii. În cadrul «Start-up loan», îţi cer doar un business plan şi pe baza acestuia îţi dau între 3.000 şi 10.000 de lire sterline pe care îi poţi returna în cinci ani.“ A fost plăcut surprinsă că nu există condiţii legate de naţionalitate, iar banii se oferă oricui vrea să pornească un business în Marea Britanie. I s-au pus doar patru întrebări: ce idee de business are, ce fel de cercetare de piaţă a făcut, câţi bani vrea şi ce va face cu banii primiţi. Două luni mai târ-ziu avea banii în cont, suma de 3.000 de lire sterline fiind şi investiţia iniţială în afacere. „Odată cu acceptarea proiectului intri şi într-un program de şase luni de consultanţă oferit de stat. Programul este dezvoltat în parten-eriat public-privat alături de companii care au mentori specializaţi în aceste direcţii, care să te ajute să nu ri-sipeşti banii. Guvernul mai oferă şi un birou virtual, la o adresă cu prestigiu din Londra, totul ca să dea o cât mai mare credibilitate afacerii. Am fost printre primii 1.000 de beneficiari ai programului şi am obţinut destul de repede finanţarea“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/peste-10-000-de-antreprenori-romani-si-au-dus-afacerile-la-londra-constructiile-manufactura-si-it-ul-sunt-in-top-14126150
14126150
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.