Pariuri gresite pe imobiliare

Postat la 27 ianuarie 2009 117 afişări

Frenezia imobiliara din ultimii ani i-a impins pe multi oameni de afaceri care se ilustrasera in alte domenii, de la IT la petrol, banci sau mobila, sa parieze mult sau aproape totul pe o singura carte: investitiile in terenuri si cladiri. Euforiei i-au luat insa locul regretele, dupa cateva luni care au facut ca planurile lor ambitioase de atunci sa para acum dintr-o alta lume.

Gabriel Mardarasevici cumparase in 2007 mai multe terenuri in zona Iasiului, proprietati evaluate anul trecut la 7-8 milioane de euro, pe care dorea sa dezvolte o cladire de birouri, in centrul orasului, si un cartier de vile de lux. “La planuri nu am renuntat complet, pe de-o parte din pricina ca sunt capos, iar pe de alta parte pentru ca pe hartie totul e gata, dar ar fi un risc prea mare sa ignor conditiile pietei si sa merg inainte”, explica Mardarasevici, care a cheltuit cateva zeci de mii de euro pentru planurile de arhitectura si pentru aprobari. Asadar, proiectele sale sunt puse in asteptare, omul de afaceri iesean urmand sa stabileasca pe parcurs daca va alege sa construiasca totusi cartierul de vile sau sa vanda terenul.

 

Decizia sa este insa dependenta de un context total diferit de cel de acum un an-doi, cand numarul celor ce investeau in imobiliare crestea de la o zi la alta. “Au facut bani multe persoane care nu se pricepeau la imobiliare, dar care aveau resurse sa investeasca. Acum, poate ca piata va deveni mai selectiva; nimeni nu isi mai scoate banii in trei luni”, spune Bogdan Georgescu, presedintele Colliers International. Consul­tantul considera totusi ca nu se poate spune inca daca pariul pe imobiliare a fost pierdut, deoarece investitia ar trebui privita pe termen lung: “Nu as judeca acum, pe timp de criza, o investitie in imobiliare. Posibilitati de randa­mente bune vor fi in continuare, insa pe termen lung”.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
imobiliare,
investitii,
terenuri,
cladiri
/cover-story/pariuri-gresite-pe-imobiliare-3812308
3812308
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.