Pariul pe Est al CEO-ului OMV

Autor: Iuliana Roibu Postat la 03 iunie 2008 90 afişări

Cariera de CEO al OMV se confunda pentru Wolfgang Ruttenstorfer cu strategia de cucerire a estului Europei. Acum, la sase ani de la preluarea mandatului de CEO si intrarea OMV in Romania, Ruttenstorfer merge mai departe cu strategia de cucerire, folosind Petrom ca rampa de lansare spre Ucraina si Asia Centrala, dar are si planuri de exploatare a alternativelor la petrol: in cativa ani, Petrom ar urma sa produca energie electrica si energie eoliana.

Aceasta a fost doar una din seria de critici transmise de Varujan Vosganian catre Petrom, altele fiind legate de faptul ca OMV ar trebui sa fie mai responsabila in administrarea resurselor subsolului. In replica la acuzatiile lui Varujan Vosganian, oficialii Petrom au replicat ca, la fel ca toate celelalte companii private care vând carburanti in România, Petrom activeaza pe o piata libera, in care preturile sunt stabilite in functie de cerere si oferta, fara a fi influentate de interventii administrative, care din punctul lor de vedere ar echivala cu practici anticoncurentiale.

“Indiferent care ar fi fost actionarul majoritar, preturile ar fi fost aceleasi, ele fiind dictate de conjunctura internationala, pe care compania o are in vedere la stabilirea preturilor”, sustin reprezentantii Petrom, precizand ca politica de preturi a firmei este similara cu cele practicate in tarile Uniunii Europene si “reflecta competitia de pe piata”.

Ministrul economiei si finantelor a lasat sa se inteleaga ca o parte din vina pentru situatia actuala ar avea-o guvernarea PSD din 2004, care a semnat contractul de privatizare a Petrom si a incredintat astfel resursele petroliere ale Romaniei grupului petrolier austriac.

Includerea resurselor de hidrocarburi in pachetul de privatizare a fost insa si unul dintre motivele pentru care licitatia din 2003-2004 a fost una dintre primele licitatii din Romania cand mai multe grupuri straine s-au luptat pentru castigarea contractului. Cat despre OMV, sansa de a fi castigat rezerve de petrol la 1.000 de kilometri de sediul sau central e deja un fapt implinit si e evident ca functioneaza ca un motiv suficient pentru ca orice fel de critici din partea autoritatilor sa conteze mai putin.


Domnul Ruttenstorfer

Inapoi la 80 de dolari pe baril

Mai repede spre est

OMV in Romania

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/pariul-pe-est-al-ceo-ului-omv-2682665
2682665
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.