Omul care a mobilat o tara. Povestea lui Dan Sucu, proprietarul Mobexpert

Autor: Ana Raduta Postat la 06 martie 2011 10329 afişări

In urma cu 18 ani avea 1.000 de dolari si o idee de la care avea asteptari modeste. Acum are o afacere de peste 100 de milioane de euro si este cel mai important nume din industria mobilei din Romania. Cum a creat omul de afaceri Dan Sucu imperiul Mobexpert din nimic si ce planuri are pentru urmatorii 20 de ani?

Treptat, Dan Sucu a inceput sa-si asume cat mai multe din activitatile ce ii sustineau afacerea. Intr-o prima faza, a decis sa produca singur canapelele din piele. Importa piele din Africa de Sud, iar designul si realizarea lor aveau loc intr-o mica fabrica din Mizil. Drumurile pana la Mizil si relatia cu conducerea fabricii erau insa extrem de cronofage, drept pentru care Sucu a decis sa-si deschida propria fabrica de productie, cu o parte din oamenii cu care lucrase la Mizil. Deja lucrurile incepusera sa intre intr-un ritm mai alert si de la 20 de canapele pe saptamana, cat producea fabrica din Mizil, Mobexpert ajunsese sa scoata de pe linia de productie proprie 20 de canapele pe tura. In 1994, la un an de la deschidere, Dan Sucu facea primul milion de dolari din profit, la o cifra de afaceri de circa 13 milioane de dolari. Romanul devenise principalul client al producatorului francez care ii furniza mobila. "Nu-mi venea sa cred - ii cumparasem francezului 18% din ce produsese in acel an, ceea ce era foarte mult", spune Sucu.

Banii au fost, dupa cum era de asteptat, reinvestiti, iar proprietarul Mobexpert a inceput sa extinda din ce in ce mai mult activitatea de productie proprie. Prima deschisa a fost fabrica de canapele, urmata de fabrica de scaune si apoi cea de mobila. "Eram obsedat in acea perioada de ideea de produs. Tot ce ma interesa era sa producem suficient pentru a acoperi aceasta cerere in permanenta crestere. Era o piata a producatorului, nu a clientului", subliniaza omul de afaceri.

Desi vanzarile mergeau ireprosabil, faptul ca inca mai importa o buna parte din mobila insemna ca avea nevoie si de valuta pentru a-si plati furnizorii, care la acea vreme se gasea destul de greu, iar conversia pe care o faceau bancile reprezenta un proces anevoios si plin de intreruperi. Asa ca Sucu s-a decis sa cumpere propria fabrica exportatoare, astfel incat cercul sa fie inchis. A participat la doua licitatii simultane - pentru o fabrica din Dej si una din Targu-Mures. A devenit proprietarul celor doua fabrici, asistat fiind atunci de avocatul Ioan Nestor, aflat si el la inceput de drum, la fel ca proprietarul Mobexpert. "N-a fost simplu. In primul rand, m-am speriat cand am vazut cati oameni intrau dintr-o data in grupul meu. Apoi, nu a fost deloc usor sa incerci sa-i convingi ca nu mai lucreaza la stat si ca modelul vechi de conducere trebuie schimbat. Nu puteau concepe cum de un tanar de 30 si ceva de ani, care nu mai lucrase niciodata intr-o fabrica, vine de la Bucuresti sa le spuna ce au de facut", rememoreaza Dan Sucu.

Astazi, grupul Mobexpert are noua fabrici in patru centre de productie, deschise in Bucuresti, Dej, Targu-Mures si Suceava. Fabrica Samus Mex din Dej este specializata in productia de serie de mobilier de casa. Moldo Mex este cel mai important producator roman de scaune si fotolii de birou, Ilefor produce in serie mica mobilier de casa din lemn masiv si exporta in Franta, Germania, Olanda si Belgia, iar Modulo Mex este specializata in productia in serii mari de mobilier de casa din pal melaminat. Lor li se adauga Mures Mex, care produce mobilier pentru living, dormitor si bucatarie, precum si mobilier de birou, Confo Mex, care produce canapele si fotolii din piele si stofa, Studio Mex, specializata in mobilierul de living, dining, dormitor si mic mobilier, cu materiale clasice (lemn masiv si furnir natural) si Soft Mex, firma grupului specializata in productia de saltele.

In 2007, Mobexpert a inceput proiectul de relocare a fabricilor Confo Mex, Studio Mex, Ilefor Mex si Mures Mex in parcul industrial de la Targu-Mures. Investitia de 28 de milioane de euro a inclus si construirea platformei logistice, cu o suprafata de 12.000 de metri patrati. In aceste fabrici este facuta cea mai mare parte a pieselor de mobilier din magazinele Mobexpert, marfa de import reprezentand acum doar 30% din produsele aflate la vanzare.

De altfel, Dan Sucu a judecat intotdeauna lucrurile cu mintea organizata a unui inginer. Din primii ani, grupul a fost organizat in firme separate, cu management distinct. "Niciodata nu mi-a placut sa amestec lucrurile si nu cred ca o afacere poate merge bine daca activitatile nu sunt organizate cum trebuie, la linie", crede Sucu. Chiar si acum grupul este impartit in aproape 40 de firme separate, care gestioneaza cate o activitate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/omul-care-a-mobilat-o-tara-povestea-lui-dan-sucu-proprietarul-mobexpert-8030722
8030722
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.