Nu te opri niciodată din alergat!

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 27 februarie 2017 3586 afişări

Sportiv de performanţă, membru al armatei israeliene, contabil, senior manager într-o companie de audit şi CEO al unei companii de leasing operaţional: Tal Lahav a reuşit să le facă pe toate.

„Din punct de vedere calitativ, obiectivul este să devenim un partener pentru clienţii noştri, nu un furnizor. Vreau să fiu acolo când au nevoie de mine, vreau să le ofer servicii de calitate”, spune CEO-ul New Kopel Group. „În momentul de faţă, provocarea mea este să construiesc o companie puternică pe termen lung, mai avem mult loc de creştere, putem să îmbunătăţim numeroase aspecte. Vreau să creez un loc de unde fiecare angajat să poată ieşi la pensie peste 30-40 de ani cu viitorul asigurat.” Din punct de vedere personal, obiectivul său este acela de a petrece mai mult timp alături de copii şi soţie şi de a lucra mai mult spre ideea de „corp sănătos, suflet sănătos, minte sănătoasă”.

Lucrul în echipă şi loialitatea sunt cele mai importante valori pe care o organizaţie le poate transmite angajaţilor săi, crede Lahav.

„Principala metodă de a motiva oamenii este să îi fac să înţeleagă că eu sunt cu ei şi ei sunt cu mine; facem lucrurile împreună. Nu ţin lucruri ascunse de ei, îi ascult şi încerc pe cât posibil să îi ţin implicaţi, să simtă că sunt parte a procesului. Nu e uşor, este destul de mult haos în biroul meu, pentru că oamenii vin şi pleacă, dar ascult pe toată lumea. Dacă am pe cineva în companie care nu e dornic să vorbească, nu îl vreau ca angajat. Am nevoie de oameni care să spună ceva, iar experienţa mi-a arătat că atunci când împingi pe cineva să vorbească, persoana în cauză va avea un sentiment mai puternic de apartenenţă, îi va păsa mai mult şi va fi mai motivat.”

El subliniază faptul că salariul este important, dar nu este singurul motiv pentru care oamenii aleg să rămână la o companie. „E important să fie plătiţi bine, pentru că trebuie să se poată întreţine, dar ei rămân atunci când au şi alte activităţi alături de companie, când fac sport, când joacă fotbal alături de colegi, când merg la un concert sau la o cină plăcută. Atunci când simt că iau parte la procesul decizional, când simt că pot chiar ei să ia o decizie, că cineva îi ascultă. Eu asta încerc să fac: să fiu aproape de ei, să ştiu ceea ce simt. Încerc să îi fac să simtă că sunt parte a unei familii.”

ATUNCI CÂND VINE VORBA DE AMBIŢII antreprenoriale, Tal Lahav spune că acestea există, dar că în momentul de faţă e mulţumit cu poziţia pe care o are. Când s-a alăturat New Kopel Group, CEO-ul de la acea vreme l-a întrebat dacă vrea să îşi deschidă propriul său business: „I-am răspuns că da, am avut întotdeauna acest gând. I-am spus că nu e foarte potrivit pentru mine să lucrez aici, pentru că muncesc de parcă aş deţine compania, îmi dau viaţa, dar compania nu e mea. Mi-a spus «şi eu gândeam ca tine, dar am luat decizia de a nu urma calea antreprenoriatului pentru că astfel pot conduce organizaţii mai mari şi pot atinge mult mai mulţi oameni.» În momentul de faţă, şi eu gândesc la fel.”

Cu cât trece mai mult timp, cu atât mai puţin îşi doreşte să se întoarcă în Israel. „Eu nu am avut o viaţă de adult acolo, pentru că am plecat imediat după terminarea armatei. Am avut întotdeauna ideea de a experimenta acea viaţă, dar cu cât trece mai mult timp şi cu cât devenim tot mai ataşaţi de locurile de aici, cred că sunt tot mai puţine şanse să ne întoarcem în Israel. Nu mă văd întorcându-mă în următorii 5-10 ani”, spune Lahav. Atunci când participă la un interviu de angajare, managerul New Kopel Group spune că îl interesează în primul rând ce fel de persoană se află în faţa lui şi de-abia apoi abilităţile tehnice. Aşa că mai întâi întreabă persoana din faţa sa ce a făcut în weekend. „Vreau să te înţeleg ca persoană, să aflu despre familia ta şi hobby-urile tale, să înţeleg dacă eşti genul de persoană care s-ar potrivi în organizaţia mea. Ulterior putem vorbi şi de partea tehnică, pe care oricum o poţi învăţa pe parcurs. Încerc să fiu genul de manager care cere lucruri de la oameni, dar nu genul care îi stresează. Încerc, cel puţin în ceea ce priveşte echipa de management, să le dau instrumentele necesare pentru a lua decizii. Încerc să fiu alături de ei atunci când iau decizii, pentru a-i elibera de o parte din stres. Nu arunc sarcini cerând să mi se aducă rezultate, particip la proces în măsură în care pot.”

De când a preluat conducerea New Kopel Group, Tal Lahav nu a concediat pe nimeni. „Unii vor spune că e un motiv bun de a mă critica, pentru că 9 din 10 manageri vor concedia câteva persoane fără un motiv real, doar pentru a arăta ca fac ceva. Eu nu sunt o astfel de persoană. Este adevărat că am avut avantajul de a cunoaşte oamenii şi organizaţia atunci când am preluat funcţia şi am operat câteva schimbări, dar a fost mai mult vorba de modificarea unor poziţii. Cred că un om este mai întâi de nota zece şi de-abia apoi te poate dezamăgi şi se poate transforma într‑un om de nota zero, nu invers.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.