Noua ordine a economiei

Postat la 05 mai 2009 36 afişări

2009 va fi pentru economie primul an de declin, dupa opt ani de crestere neintrerupta. Ceea ce s-a intamplat in primele trei luni confirma ca la nivelul celor mai mari companii, coloana vertebrala a economiei, afacerile au scazut pe linie, iar de departe cel mai grav afectate au fost companiile din industrie. Daca luam in considerare propriile lor estimari pentru anul acesta, firmele din top 10 ar putea pierde, in ansamblu, un business de peste 4 miliarde de euro.

 

Plasarea atat de buna a Carrefour sau rezistenta Metro nu se explica insa prin faptul ca ar exista resurse pentru cresterea consumului, ci pentru ca scaderea industriei este mult mai mare. Carrefour Romania a raportat prima dinamica negativa a vanzarilor in cele 11 hipermarketuri mai vechi de un an ale retelei, de 5% dupa primul trimestru, comparativ cu primele trei luni din 2008. Grupul francez este activ pe piata romaneasca din 2001. Anul trecut, aceleasi 11 magazine avusesera o crestere a vanzarilor de 6,5%. In total insa, incluzand efectul extinderii retelei de hipermarketuri si integrarea supermarketurilor Artima, vanzarile Carrefour Romania au crescut cu aproape 7% in primele trei luni. In cazul Metro Cash & Carry, cea mai mare retea din comertul romanesc, primul declin in vanzari a fost resimtit in 2008, compania vorbind despre o diminuare de circa 6% a cifrei de afaceri in euro, comparativ cu anul anterior.

 

Analistii chestionati de BUSINESS Magazin pentru acest articol sunt de acord ca scaderea cea mai mare in clasament o vor avea firmele din metalurgie si industria petrolului. “Sectorul metalurgiei este foarte afectat de reducerea drastica a cererii, a comenzilor pe plan mondial, precum si de scaderea preturilor medii, iar sectorul petrolier va fi afectat atat de pretul titeiului, cat si de situatia din constructii si din transport, care afecteaza dramatic vanzarile en-gros ale companiilor de petrol”, spune Codrut Pascu.

 

Potrivit lui Pascu, dupa patru ani in top cinci, ArcelorMittal ar putea ajunge acum pe locul al zecelea sau ar putea chiar iesi din top 10. Afacerile ArcelorMittal pentru acest an s-ar putea micsora cu aproximativ un miliard de euro fata de anul 2008, cand au insemnat 1,8 miliarde de euro. “Am simtit ca afacerile au inceput sa scada inca din trimestrul al patrulea al anului trecut: productia din octombrie a fost relativ in parametri, dar noiembrie si decembrie au fost foarte rele, cu scaderi ale productiei de peste 30%”, declara Augustine Kochurampil pentru BUSINESS Magazin.

 

In afara de plecarea anticipata in somaj a aproximativ 2.000 de oameni, impactul pierderii de viteza a combinatului se resimte deja dur la Galati, unde peste o treime din afaceri depind direct de evolutia fostului Sidex, conform unor estimari anterioare ale municipalitatii. Augustine Kochurampil spune ca a renuntat deja la toti subcontractorii, inclusiv la subcontractarile pentru investitiile pe care ArcelorMittal ar fi trebuit sa le faca in acest an, programate la 100 de milioane de euro. Dintre acestea, conform lui Kochurampil, vor fi facute doar investitiile de mediu.

 

Pe aceeasi cale incearca si Petrom sa taie din cheltuieli in acest an. Pentru 2009, planul de investitii al OMV ar fi trebuit sa fie de 1,5 miliarde de euro, conform schemei facute de Wolfgang Ruttenstorfer in 2005, cand a prognozat ca in cinci ani, dupa investitii de 4,5 miliarde de euro, “Petrom va fi o companie nou-nouta”. “Criza a amanat acest plan al OMV cu doi-trei ani”, declara pentru BUSINESS Magazin Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom. Bugetul Petrom pentru 2009 arata o scadere de aproximativ 1,8 miliarde de euro, de la 4,53 de miliarde in 2008 la 2,7 miliarde anul acesta.

 

“In primii trei-patru ani de la privatizare, Petrom a fost rasfatata: avea atat resurse din majorarea de capital, din veniturile proprii, cat si linii de creditare pentru orice ar fi avut nevoie. De la jumatatea anului trecut am vazut cum banii se reduc, astfel ca am revizuit bugetul si am inceput prioritizarea”, explica Mariana Gheorghe. Nu a gasit foarte multe solutii: vanzarea unor active secundare (cum ar fi Arpechim, distributia de gaze, moteluri si terenuri, carora insa scaderea pietei le-a mai redus valoarea), taierea unor costuri tehnice sau protectia cash-flow-ului prin hedging.

 

Acestea n-au fost insa de ajuns, mai ales ca vanzarile din retail au scazut cu circa 20% in primele luni din 2009. Petrom a apelat la imprumuturi de la BERD, actionarul sau minoritar, de la care a primit deja 300 de milioane de euro si va mai lua inca un imprumut in perioada urmatoare. Cu aceste resurse, Mariana Gheorghe estimeaza ca investitiile Petrom ar putea atinge 1 miliard de euro in acest an: “Ar trebui ca jumatate din acesti bani sa mearga in productie si explorare, iar restul in gaz, rafinare, centrala electrica si marketing”. Marian Dinu, directorul casei de avocatura DLA Piper si fost director juridic al Petrom, care asista imprumuturile BERD pentru compania petroliera, spune ca Petrom are acum ca prioritate centrala electrica de la Ploiesti: “Ei nu stau prea bine cu finantarile bancare, iar imprumuturile de la BERD sunt o solutie perfecta pentru a putea termina aceasta centrala, foarte importanta pentru ei”. In ce priveste cresterea productiei de petrol, Mariana Gheorghe crede ca nivelul prognozat pentru acest an nu va putea fi atins: “Avand in vedere situatia cash-flow-ului, productia ar putea fi mai mica fata de cea din 2008” - mai exact, de 4,4 milioane de tone, in scadere de la 4,54 milioane de tone anul trecut. Desi anticipeaza o scadere a cifrei de afaceri cu o treime fata de 2008, compania asteapta totusi un profit net usor in crestere, de la 271 la 275 mil. euro.

Cosmin Cocean, Rompetrol: “Tot ce a contat a fost ca noi am avut un plan; intr-o perioada de criza conteaza sa stii incotro te indrepti"

Daniel Weissman, TASC Strategic Consulting: "Este de asteptat ca Orange si Vodafone sa faca eforturi de a-si intari baza de clienti"

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/noua-ordine-a-economiei-4296531
4296531
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.