Manager străin vs. manager român. De ce nu suntem în stare să ne conducem singuri?

Autor: Ana Raduta Postat la 12 februarie 2012 605 afişări

Despre români se spune că sunt oameni primitori, inventivi, descurcăreţi şi inteligenţi. Sunt însă şi cei mai buni lideri? Numărul mare de expaţi aflaţi la conducerea celor mai importante companii din românia arată că gena conducerii nu a fost inventată la noi. De la Carol I până la şefii de acum ai giganţilor din economie, am avut în permanenţă nevoie de pumnul de fier din mănuşa de catifea occidentală.

"Este normal ca o companie străină să trimită aici un şef străin. În condiţii de criză, mare parte dintre multinaţionale adoptă strategii mai conservatoare, controlează mai strict operaţiunile şi, atunci, este normal să dea posturile unor oameni pe care îi cunosc, în loc să se bazeze pe oameni pe care nu i-au văzut niciodată", spune Dan Şucu, fondatorul Mobexert. Singura tară pe care acesta o găseşte managerilor români şi angajaţilor, în general, este că îşi permit în continuare să nu lucreze bine. "În economiile dezvoltate, nu există variantă la lipsa de competitivitate, aici încă există. Este un mediu care îţi permite să exişti, chiar dacă nu eşti performant", adaugă Şucu.

Nu avem nici o şcoală puternică de management şi nici un mediu de afaceri cu rădăcini bine înfipte, iar asta se vede sau iese în evidenţă mai mult decât ar trebui tocmai pentru că suntem într-o permanentă oglindire şi concurenţă cu ce vedem din afară. Sau cu ce primim de acolo. "Chiar şi aşa, dacă evaluăm performanţa, vom vedea că valoarea adăugată în companiile româneşti este mai mare decât cea din companiile cu capital şi management străin. Deci nu avem o problemă de competenţă, ci de experienţă acumulată", completează preşedintele Mobexpert.

Până la urmă, nimeni nu blamează venirea expaţilor în România. Au fost, mai mult decât orice cursuri de specialitate sau stagii de pregătire, o şcoală în sine, de la care managerii români mai tineri au reuşit să împrumute multe, de la stil de management până la mentalitate sau modul în care abordează problemele. Au avut deci, dincolo de controversele care s-au ţesut în jurul faptului că "fură" locurile şi şansele românilor, rolul lor bine definit în lumea corporatistă locală. În business, mitul salvatorului sau cel al demonului perfect nu există. Există doar oameni care, dincolo de "locul naşterii sau culoarea paşaportului", după cum spune Anca Bidian, reuşesc să se impună şi să aducă profit. Adică, în cei mai pragmatici termeni de evaluare din lumea de business, să fie manageri buni. Iar la acest capitol şi românii au avut suficient de multe momente în care s-au remarcat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/manager-strain-vs-manager-roman-de-ce-nu-suntem-in-stare-sa-ne-conducem-singuri-9223734
9223734
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.