Lecţii de la doamna profesoară de asigurări - Violeta Ciurel

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 februarie 2013 950 afişări

Ar fi greu de găsit un executiv din industria noastră de asigurări cu o experienţă mai îndelungată şi mai diversă decât Violeta Ciurel: 13 ani în zona teoretică a economiei, ca profesoară la ASE, 14 ani în ING Group, din care şase ani petrecuţi în străinătate pe poziţii de top în cadrul grupului, şi peste doi ani la conducerea operaţiunilor din România ale grupului francez AXA.

Crede că are suficient fler la oameni, inclusiv graţie experienţei didactice - "multe mii de studenţi mi-au trecut prin mână şi cred că pot să-mi dau seama destul de repede despre oameni". În anumite situaţii admite că, la recrutare, un şef trebuie să se mai intereseze şi din alte surse despre un potenţial angajat în legătură cu care are mici dubii, "dar nu iau de bun 100% ce-mi spun alţii, fiindcă fiecare părere e subiectivă, rezultatul unor experienţe particulare avute cu persoana respectivă, iar eu trebuie să-i dau omului o şansă, dacă vreau cu adevărat să-l iau". Preocuparea de a da fiecăruia şansa care i se cuvine o ilustrează şi cu o potenţială alegere între un angajat cu experienţă, dar care a obosit ori s-a plictisit, şi unul tânăr şi fără experienţă, dar dornic de afirmare; întrebată de un participant la MEET THE CEO dacă într-un asemenea caz ar decide pur şi simplu să renunţe la primul, Violeta Ciurel răspunde că nu, întrucât corect e să discute mai întâi cu angajatul respectiv, să vadă cum poate fi rezolvată problema randamentului lui şi să cadă de acord asupra unei perioade determinate în care angajatul ar urma să-şi amelioreze performanţa.

În ce o priveşte, dintre şefii pe care i-a avut i-au plăcut cel mai mult cei oneşti, deschişi, capabili să spună lucrurilor pe nume. "Şi eu sunt o persoană care spune lucrurilor pe nume, deşi acest lucru se întoarce de multe ori împotriva mea, dar n-am de gând să mă schimb, fiindcă e mult mai sănătos aşa." Un astfel de stil şi l-a consolidat lucrând timp de 14 ani cu olandezii, care sunt din fire oameni direcţi, "şi am noroc că şi în AXA şefii mei sunt oameni la fel de direcţi, mai ales că mulţi dintre cei din ING sunt acum în AXA la nivelul grupului şi chiar lucrez aici cu foşti colegi de dincolo". Trebuie să fii deschis şi corect cu oamenii, să fii echidistant în raport cu ei, să separi prieteniile de business, să înţelegi pentru ce eşti acolo unde eşti în jobul tău - acestea ar fi învăţămintele preluate de la cei mai buni şefi cu care a avut de-a face şi le practică în propria ei activitate de executiv.

În raport cu românii, olandezii iau o decizie cu mult mai greu, dar atunci când o adoptă, o aplică de la A la Z şi sunt mai perseverenţi pe termen lung, a constatat Violeta Ciurel. La noi se iau deciziile mai repede, dar sunt multe încercări şi eşecuri, oamenii se demotivează şi se demoralizează mai repede; a constatat asta inclusiv în activitatea celor 750 de consultanţi de vânzări ai companiei pe care o conduce, unde fluctuaţia de personal, deşi sub nivelul mediu al pieţei, rămâne destul de mare, inclusiv fiindcă potenţialii clienţi refuză acum o întâlnire sau un telefon mai mult decât o făceau în urmă cu zece ani. "Piaţa «caldă» se termină acum mai repede, piaţa «rece» este foarte dificilă", afirmă Violeta Ciurel. Dacă banii se câştigau uşor până în 2008, vremurile acelea nu se vor mai întoarce sau, în orice caz, nu prea curând, poate abia peste 20 de ani, aşa încât ar trebui să ne ajustăm aşteptările, să ne adaptăm noilor reguli. "Dar românii nu au răbdare, nu vor să accepte, îşi schimbă greu mentalitatea, comportamentul, modul de a vedea viitorul. Dacă trăieşti în trecut, nu poate să te aştepte decât un eşec lamentabil."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/lectii-de-la-doamna-profesoara-de-asigurari-violeta-ciurel-10540675
10540675
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.