Intoarcerea blocajului financiar

Postat la 03 februarie 2009 56 afişări

Simptomele de pana acum ale crizei au fost reducerea creditarii, scaderea consumului si prabusirea pietei de capital, dar, cum raul incepe sa afecteze din ce in ce mai mult economia reala, devin din ce in ce mai evidente noi manifestari. Blocajul financiar, care a afectat economia romaneasca un deceniu si jumatate, revine. Cum va evolua, de ce trebuie sa se fereasca companiile, ce trebuie sa faca executivii si de unde ar putea veni ajutorul?

 

Dan Sucu - Mobexpert, mobilier

“Cel mai bine rezista cei aflati in pozitii mono­poliste, si ma refer aici la toti furnizorii de utilitati sau de materii prime. Ei incearca sa transfere efectele crizei catre procesatori.”

“Practic, procesatorul roman se vede prins in cleste de presiunea furnizorilor de materii prime si utilitati, care refuza sa scada preturile pe fondul scaderii cererii si al fluctuatiilor de curs valutar, si de presiunea clientilor care nu vor si nu pot sa preia cresteri de preturi ale produsului final.”

“Pentru a se proteja de efectele crizei, furni­­zorii prefera sa inchida capacitati de productie decat sa scada preturile. Aceasta va duce, mai devreme sau mai tarziu, la blocaje.”

“Mai apare un fenomen care il defavori­zeaza pe antreprenorul autohton, si anume accentuarea unui comportament economic de tip nationalist al companiilor straine prezente la noi in piata. Se protejeaza intre ei. In acest context economic, francezii vor cumpara de la francezi, nemtii de la nemti, austriecii de la austrieci. Un comportament valabil si in propriile lor piete, in relatia cu propriii lor consumatori. Consumatorul francez, neamt, austriac sau britanic

stie ce inseamna sa isi ajute economia autohtona, fara sa se apeleze la masuri care sa fie percepute ca protectioniste la nivel european. Producatorul sau antreprenorul roman poate ajunge sa se simta strain in propria economie, in conditiile in care acest tip de solidaritate este inca insuficient prezent pe piata locala.”

“Nu in ultimul rand, incetinirea cresterii economice va atrage dupa sine si incetinirea dezvoltarii firmelor cu capital autohton.”

 

Theo McCann - “Constantinovici, McCann si Asociatii”

“Foarte multi avocati vor fi implicati in cazuri de insolventa comerciala. Numarul procese­lor de insolventa a crescut fara precedent in ultimele sase luni, ceea ce este simptomatic pentru perioada de criza pe care o traversam. Nu mai putin insa ar fi de semnalat si folosirea abuziva a dispozitiilor legii insolventei de catre comerciantii care incearca sa-si recupereze debitele cu eludarea dispozitiilor procedurale privind litigiile comerciale si a taxelor de timbru.”

“Pentru piata de avocatura, criza apare ca o oportunitate pentru adaptarea si diversificarea serviciilor legale.”

“Blocajul financiar, impus partial si de banci creeaza un cerc vicios. Bancile nu acorda credite sau suplimentari de credite marilor investitori si uite asa ei nu isi pot finanta sau finaliza proiectele si intra in colaps. Inclusiv oprirea sau restrictionarea creditarii catre populatie a blocat piata de real estate si implicit pe cea de constructii.”

 “Situatia se va debloca la un moment dat, cu putin noroc chiar in a doua jumatate a anului. Dar norocul acesta se traduce prin masuri economice si administrative dibace, de dezghetare a mijloacelor de finantare pentru investitori si, desigur, de evolutia economica internationala.”

“Piata avocaturii va trebui sa se adapteze cererii de servicii previzibile pe fondul crizei. Onorariile vor fi cel mai probabil colectate din proiecte mai multe si de mai mica valoare decat din proiecte foarte mari, sub aspect valoric. Suntem convinsi ca vor exista reorganizari ale caselor de avocatura si reorientarea serviciilor mai mult catre regandirea strategiilor de business decat investitii.”

 

Daniela Nitu - Data Conta Abilitate SRL, servicii financiare

“Am in jur de 50 de clienti, companii mari si mici, din toate domeniile de activitate. Impresia mea este ca firmele, manate de sentimentul negativ care se manifesta si despre care cred ca este principala manifestare a ceea ce numim criza, incearca sa isi reduca cheltuielile si isi aleg prioritatile. In topul platilor sunt furnizorii de utilitati, urmeaza salariile, pe urma partenerii de afaceri si la urma de tot este bugetul statului, iar intre firme banii circula, cu o relativa intarziere, dar circula.”

“Privind documentele lunii decembrie, bilantul nu este ingrijorator, numarul clientilor cu bani pe drum nu este in crestere si cred ca multi isi primesc banii cu aceeasi regularitate ca pana acum. In neregula nu este relatia dintre companii, ci scaderea incasarilor, reducerea cheltuielilor consumatorilor.”

“Un pericol este faptul ca unii isi vor face din criza un instrument de castig: se vor eschiva de la plati sau obligatii, nu vor plati un partener mai indulgent si vor prefera sa ruleze banii, sa ii inmulteasca sau sa incaseze pur si simplu dobanda bancara.”

“Administratiile Financiare au inceput sa trimita scrisori pentru sume chiar mici si incearca sa forteze plata acestora, prin amenintari cu executarea silita, blocand conturi, calculand penalizari. In relatia cu statul, poti intarzia efectuarea unei plati, dar tot esti obligat sa o faci.”

“Nu cred ca situatia dinainte de anul 2000 se va repeta, in privinta blocajului financiar. Oamenii de afaceri s-au lovit cu capul de grinda de mai multe ori si au invatat, au fost nevoiti sa invete cum se lucreaza in mediul capitalist. Va fi o triere, dar cei ce muncesc vor supravietui.”

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/intoarcerea-blocajului-financiar-3856698
3856698
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.