Grădinar vertical, poliţist meteo, nanomedic, broker de timp, gunoier informatic şi alte 15 meserii la modă în 20 de ani

Autor: Adelina Mihai Postat la 27 aprilie 2014 2531 afişări

Când îi întrebăm pe copii ce vor să fie când vor fi mari, ei ne răspund astăzi că vor să fie social media managers sau app creators, meserii despre care nici nu auziserăm în urmă cu 20 de ani. Copiii noştri vor putea fi însă nanomedici, arhitecţi spaţiali, manageri de avatar, brokeri de timp sau poliţişti meteo, meserii despre care vom auzi tot mai mult în următorii 20 de ani.

„Cred că viitorul va fi al domeniilor de nişă, al supraspecializărilor  legate de patologiile ce vor apărea sau se vor amplifica din cauza stilului de viaţă, a stresului cotidian. Alături de acestea cred că joburile din zona de customer care, de suport al pacientului şi de personalizare a actului medical vor fi din ce în ce mai căutate„, a explicat directorul de HR al MedLife. În opinia sa, pentru cei care vor să îşi găsească un loc de muncă al viitorului, indiferent de studiile pe care le urmează (specialişti în medicină sau în zona de suport), esenţiale pentru domeniul serviciilor medicale vor fi comunicarea şi relaţionarea, disponibilitatea profesională şi umană, empatia, lucrul în echipă şi viziunea de ansamblu.

În contextul fenomenului de îmbă-trânire a populaţiei, tot mai mulţi experţi vorbesc despre apariţia unei competiţii viitoare pe piaţa muncii, între tinerii abia ieşiţi de pe băncile şcolilor, fără experienţă, şi bătrânii care vor dori să îşi suplimenteze veniturile. În condiţiile în care în viitor vor exista joburi pe care abia ni le imaginăm astăzi, se va mai putea vorbi de o astfel de concurenţă între tineri şi bătrâni în următoarele decenii?

„Competiţia dintre generaţii este deja de actualitate, încă din perioada de criză economică. Tinerii sunt victimele contracţiei de pe piaţa de muncă şi îşi găsesc foarte greu primul job. Pe de altă parte, ca urmare a dificultăţilor economice şi a unui număr mai redus de contribuabili, angajaţii în prag de pensionare preferă să continue să lucreze pentru a-şi menţine venitul. Este şi o consecinţă a îngrijirii sănătăţii şi a faptului că aceşti angajaţi experimentaţi sunt într-o formă mai bună decât generaţiile care ieşeau la pensie în anii ‘80„, a mai explicat Adriana Păun de la Schindler.

Roxana Tesiu, HR Head pe Europa al diviziei de BPO în cadrul furnizorului indian de servicii IT, soluţii de externalizare şi consultanţă Wipro Technologies, crede că mai degrabă generaţia 18-25 de ani se află într-o „competiţie„ cu sistemul de învăţământ. Rata şomajului în această grupă de vârstă este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. „Acest fapt indică o discrepanţă între structura şi conţinutul programelor şcolare sau universitare şi realitatea cerinţelor joburilor disponibile în piaţa muncii. Discrepanţa de conţinut este între-ţinută de inerţia din sistemul de educaţie, schimbările de conţinut neputând fi realizate în timp real prin comparaţie cu dinamica pieţei locurilor de muncă„, spune Roxana Tesiu. O soluţie pentru ajustarea discrepanţei de structură ar putea fi introducerea unei poziţionări diferite în cadrul sistemului de educaţie a profesorului ca generator şi acompaniator în procesul de învăţământ în dauna rolului directiv şi restrictiv pe care îl are astăzi.

Din păcate pentru angajat, noul stat global va rămâne corporaţia, iar aceasta îşi selectează ce profil de cetăţean doreşte, pentru că are de unde, a spus Lucian Vînătoriu, care nu crede că va exista o competiţie între tineri şi vârstnici pe piaţa muncii din viitor: „Tonul a fost dat de McDonald’s, care consideră angajaţii de peste 50 de ani mai valoroşi, deoarece nu au atâtea pretenţii referitoare la salariu şi la condiţiile de muncă precum cei din generaţia Millennials„.

Sorin Faur de la BDO crede, de asemenea, că nu vede un conflict între generaţii, ci anticipează o democratizare încă şi mai largă a pieţei muncii în direcţia depăşirii unor tabuuri de vârstă. El crede că noile generaţii, care se nasc complet digitalizate, vor fi perfect adaptate şi integrate în noul mediu, iar avansul înregistrat de medicină în general şi standardele de viaţă vor face ca perioada de viaţă productivă şi activă să crească şi mai mult: „Ceea ce ni se par astăzi diferenţe mari se va resorbi rapid pe măsură ce noile tehnologii vor deveni încă şi mai accesibile prin grija producătorilor lor. Aceştia vor ca o plajă cât mai mare de oameni să le cumpere produsele: alături de tânărul de 18 ani să fie şi seniorul de 70 şi ambii să le folosească la fel de uşor! Nimeni nu va fi lăsat pe dinafară: pe termen mediu, analfabetismul informatico-digital va fi complet eradicat!„.

Directorul de HR al operatorului telecom Vodafone România admite că, în economiile europene, unde populaţia este în proces de îmbătrânire, va exista o uşoară competiţie între persoanele cu experienţă care se vor afla încă în câmpul muncii şi tinerii în căutare de oportunităţi noi. 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
meserii,
viitor,
piata muncii
/cover-story/gradinar-vertical-politist-meteo-nanomedic-broker-de-timp-gunoier-informatic-si-alte-15-meserii-la-moda-in-20-de-ani-12538063
12538063
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.