Falimentul Paneuro, povestit de fondatorul grupului

Postat la 07 aprilie 2009 6396 afişări

Istoria lui Zoltan Prosszer, omul de afaceri care a construit de la zero un holding cu peste 20 de companii si l-a distrus apoi aproape in intregime din cauza unor decizii gresite, poate sa devina povestea oricarui intreprinzator roman in vremuri de restriste economica. Fiecare trebuie sa isi invete propriile lectii in afaceri, dar marile greseli pot fi evitate invatand din experienta altora.

Intre timp, Romcab a continuat tranzactiile. A vandut 5% catre fondul de investitii olandez MEI; inainte negociase aproape sase luni cu producatorul de cabluri Draka, care voia 65% din businessul operational, dar negocierile esuasera. Morgan Stanley a intrat in actionariat, tot la finele lui 2007, cumparand mai intai o participatie de 5%, dupa care o alta de 7,2% de la Broker Cluj. Astazi americanii controleaza 23%, dupa ce au mai cumparat un pachet de actiuni de la Prosszer.

 

Pe Prosszer toate experientele l-au transformat in plan personal. A fost un fenomen de transformare nu numai in raport cu afacerea, ci si cu viata sa. A pierdut multe, printre care si o casnicie, dar a si castigat ceva. “Sunt mai linistit. Simt mai putina presiune si aici e o schimbare enorma, in bine.” Imparte viata in doua parti distincte cand spune ca in cea de-a doua parte a realizat ca ii este propriu sa fie calm, cand isi spune istoria, este atat de calm incat n-ai crede ca a fost vreodata altcumva. Pe vremuri era vulcanic - “cand apaream in firma dispareau toti ca MIG-urile. Aveam o imagine clara despre cum voiam sa mearga lucrurile si imi ieseam repede din fire daca vedeam disfunctionalitati” - dar lovitura de acum cinci ani l-a facut sa-si reaseze toata viata.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/falimentul-paneuro-povestit-de-fondatorul-grupului-4174082
4174082
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.