Domeniul care ar putea scoate România din criză

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 02 septembrie 2013 4830 afişări

Domeniul construcţiilor ar putea scoate România din criză. În ce măsură este lucru fezabil? În ce interval ar putea demara investiţii care să aibă un impact vizibil? Care sunt efectiv măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul?

ÎNCREDEREA ŞI ORDONANŢA DE URGENŢĂ

„Există un potenţial foarte mare, dacă ne gândim că nivelul calităţii construcţiilor existente este mult sub standarde şi că necesarul de locuinţe noi este foarte mare„, spune Andrei Dumitrescu, sales & marketing manager la divizia Adezivi Henkel România. „55% din locuinţele actuale sunt suprapopulate, faţă de media UE de 18% sau faţă de vecinii noştri din Bulgaria şi Ungaria, cu 47%„, spune Dumitrescu. Tot el adaugă că problema este a finanţării, care „s-ar putea rezolva în mare măsură prin accesarea fondurilor europene pentru programe de genul reabilitării termice. Cred că ar trebui demarate şi alte proiecte de acest gen„.

Corneliu Fecioru, membru în consiliul de administraţie, vânzări şi marketing al producătorului de cărămizi Wienerberger completează că domeniul construcţiilor poate avea efect pozitiv asupra economiei României, atât timp cât este facilitată finanţarea şi familiile sunt încurajate să-şi cumpere un apartament sau să-şi construiască o casă nouă. Recenta modificare a programului Prima casă şi garanţiile acordate exclusiv pentru credite în lei pot funcţiona dacă băncile sunt pregătite să ducă costul creditului la un nivel la care rata în lei să fie la acelaşi nivel ca şi în cazul ratei în euro, argumentează Fecioru. Pe de altă parte, conform ultimului studiu al GfK, gradul de încredere a românilor se află la un minim istoric al ultimilor 10 ani. Or, această realitate „nu se poate modifica printr-o ordonanţă de urgenţă; societatea românească are nevoie de timp şi de o clasă politică eficientă şi responsabilă pentru ca nivelul de încredere să revină la cote mai ridicate„, spune Corneliu Fecioru.

În plus, posibilităţile populaţiei sunt încă limitate, chiar dacă nevoia este mare. „Deblocarea creditării şi repoziţionarea preţurilor la un nivel corect în sectorul imobiliar poate genera o creştere a construcţiilor în următorii ani„, afirmă Toni Teau, director general la Lasselsberger România. Compania a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creştere cu 15% a volumului de plăci ceramice livrat, iar previziunile pentru anul în curs, care se refereau la menţinerea cifrei de afaceri din 2012, adică 40 de milioane de euro, vor fi revizuite în sens pozitiv, în urma rezultatelor bune din primul trimestru, spune reprezentantul Lasselsberger România.

Marius Dragne, CEO al Xella RO, arată că peste 80% din cele 8,5 milioane de locuinţe existente acum în România au o vechime mai mare de 20 de ani şi necesită lucrări de reabilitare, consolidare, renovare, termoizolare. În ultimii 10 ani s-au construit mai puţin de 600.000 locuinţe. „România are nevoie de până la un milion de unităţi locative pentru a ajunge la un standard în ceea ce priveşte construcţiile noi, iar statisticile arată că în 2011 şi 2012 două treimi din permisele de construcţie de locuinţe au fost făcute în mediul rural„, spune Corneliu Fecioru.

CEO-ul Xella RO, companie care a inaugurat o fabrică de BCA la Păuleşti în 2010, în urma unei investiţii de 32 de milioane de euro, crede că doar creşterea segmentului de renovări, reconversii şi reabilitări ar putea schimba total peisajul din piaţa de construcţii şi implicit contribuţia acestuia la formarea PIB. „Practic, climatul de neîncredere şi senzaţia unei lipse de siguranţă au determinat acum consumatorii să păstreze banii albi, atâţia cât mai erau, pentru zilele negre sau să renunţe la creditare din teama de a nu putea achita în viitor ratele. Nu cred că în următorii doi - trei ani vom vedea creşteri majore în segmentul de construcţii„, spune Marius Dragne. Xella a înregistrat anul trecut o creştere de 27% comparativ cu 2011, iar CEO-ul firmei spune că „ne aşteaptă ani dificili, însă suntem deja obişnuiţi şi ne păstrăm optimismul şi concentrarea. Dacă nu vor apărea derapaje majore sperăm să putem menţine trendul ascendent de până acum, chiar dacă nu se vor înregistra creşteri spectaculoase ale cifrei de afaceri„.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
constructii,
criza,
guvern,
investitii
/cover-story/domeniul-care-ar-putea-scoate-romania-din-criza-11285638
11285638
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.