De şase ori CEO - cum să conduci simultan Cosmote, Romtelecom, Germanos, Sunlight, Zapp şi Nextgen

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 24 octombrie 2011 394 afişări

Stefanos Theocharopoulos este din acest an cel mai puternic executiv din telecomul românesc. Conduce nu doar afacerile de aproape 1,2 miliarde de euro ale operatorilor de telecomunicaţii Cosmote şi Romtelecom, ci şi operaţiunile Germanos, Sunlight, Zapp şi Nextgen. În total, şase companii care îl ţin cea mai mare parte a timpului într-o sală de şedinţe.

Utilizatorul tipic de telefonie mobilă vorbeşte într-o lună la telefon 171 de minute, mai mult decât dublu faţă de nivelul de 84 de minute înregistrat în urmă cu cinci ani, dar cheltuie pentru aceste servicii din ce în ce mai puţin - 6,3 euro pe lună anul trecut, comparativ cu 11,2 euro în 2006, potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă A.T. Kearney. În mod paradoxal însă, românii plătesc cel mai puţin, dar folosesc printre cele mai performante servicii, lucru greu de susţinut de operatori şi care afectează implicit capacitatea acestora de a investi. Cu atât mai mult cu cât un număr deja relativ stabil de 24,6 milioane de utilizatori este împărţit de patru operatori de telefonie mobilă - Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS cu serviciul Digi Mobil, dispuşi aparent la aproape orice, de vreme ce au pornit războiul preţurilor, pentru a se feri de scăderea veniturilor.

"Există o limită până unde pot să scadă preţurile, iar România este deja foarte aproape de acea limită", adaugă grecul, care nu vede pe termen lung altă soluţie decât comoditizarea serviciilor de voce chiar până la pragul de gratuit, veniturile urmând să fie generate din serviciile suplimentare, scenariu imaginat de unul dintre profesorii săi de facultate încă din 1992.

Până atunci însă, rămâne deschisă discuţia cu privire la viitorul Romtelecom şi Cosmote, în perspectiva încercărilor din acest an ale OTE de a cumpăra şi restul de acţiuni deţinute de statul român în cadrul operatorului de telefonie fixă, cablu şi internet. Câteva scenarii există, în calcul fiind luată inclusiv listarea la bursă a companiei sau fuziunea cu Cosmote. Stefanos Theocharopoulos a preferat însă să ocolească discuţia.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/de-sase-ori-ceo-cum-sa-conduci-simultan-cosmote-romtelecom-germanos-sunlight-zapp-si-nextgen-8889909
8889909
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.