De şase ori CEO - cum să conduci simultan Cosmote, Romtelecom, Germanos, Sunlight, Zapp şi Nextgen

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 24 octombrie 2011 394 afişări

Stefanos Theocharopoulos este din acest an cel mai puternic executiv din telecomul românesc. Conduce nu doar afacerile de aproape 1,2 miliarde de euro ale operatorilor de telecomunicaţii Cosmote şi Romtelecom, ci şi operaţiunile Germanos, Sunlight, Zapp şi Nextgen. În total, şase companii care îl ţin cea mai mare parte a timpului într-o sală de şedinţe.

A sperat însă că dincolo de acest prag, lucrurile vor începe să se liniştească, iar misiunea lui va deveni din ce în ce mai uşoară. S-a întâmplat însă tocmai invers: a preluat, un an mai târziu, şi operaţiunile lanţului de retail Germanos, ca urmare a deciziei grupului elen de a integra cele două companii pe care le controlează. A urmat, apoi, problema serviciilor 3G - după ce a pierdut licitaţia pentru ultimele licenţe 3G, Cosmote s-a văzut nevoită să găsească alternative pentru a putea oferi astfel de servicii, strategie care s-a tradus în achiziţia Zapp, tot în 2009, proces finalizat însă un an mai târziu. Astfel, perioada următoare a fost marcată de integrarea operatorului achiziţionat şi de lansarea serviciilor 3G, planuri care nu l-au lăsat pe Theocharopoulos să respire nici în 2010. Iar de câteva luni s-a adăugat pe listă şi Romtelecom şi, implicit, NextGen, odată cu înlocuirea lui Yorgos Ioannidis, care a condus operatorul telecom din 2007 încoace, într-una dintre cele mai dificile perioade ale Romtelecom.

Multitudinea de companii care ar încăpea cu greu pe cartea de vizită a lui Stefanos Theocharopoulos se traduce într-un lucru sigur: ore întregi petrecute în sălile de şedinţe din clădirea de birouri aflată în complexul Sema Park din Capitală. "Cred că cel mai greu este să devii CEO. Nimeni nu ştie exact ce presupune acest lucru şi, cel puţin la început, există o presiune foarte mare să dovedeşti că ai stofă de executiv. Tocmai de asta, cred în continuare că primele 100 de zile sunt cele mai grele pentru un CEO", spune managerul. La fel de greu cum i se pare acum să înveţe limba română, deşi au trecut trei ani de când a venit aici, una dintre cele mai lungi perioade petrecute până acum departe de ţara natală.

Stefanos Theocharopoulos s-a născut într-un orăşel din nordul Greciei şi a petrecut o bună parte din anii de şcoală mutându-se dintr-un loc în altul în ţară, în funcţie de locul de muncă al tatălui său, bancher de meserie. După absolvirea liceului a decis să-şi continue studiile în Marea Britanie, unde a urmat Universitatea din Sussex, specializându-se în inginerie electronică. "Alegerea a fost o coincidenţă. De fapt, cam tot parcursul meu profesional poate fi pus pe seama unor coincidenţe", spune grecul. Mai precis, înclinaţia către inginerie a descoperit-o din întâmplare când, pe la vârsta de 16 sau 17 ani, a primit cadou un radiocasetofon care se tot strica şi trebuia dus la reparat. După un timp a început să-l repare singur.

Odată ce s-a hotărât asupra domeniului telecom, a urmat un Master of Science în comunicaţii mobile şi prin satelit în cadrul Universităţii din Westminster. În acea perioadă companiile căutau deja potenţiali angajaţi în rândul studenţilor, lucru încă nu foarte popular în alte colţuri ale lumii. "În Grecia nici măcar nu se dădeau interviuri pentru joburi în adevăratul sens al cuvântului, motiv pentru care, deşi n-aveam nici cea mai mică intenţie să rămân în Marea Britanie, am decis să candidez", povesteşte Theocharopoulos.

A primit însă o ofertă de nerefuzat. Era o poziţie de inginer de radiofrecvenţă la Fujitsu, aşa că a decis să mai rămână o perioadă în Marea Britanie. A fost promovat inginer-şef în numai doi ani, un timp record, dat fiind că în general era nevoie de cel puţin patru ani pentru un asemenea salt, iar în 1993 a fost nevoit să se întoarcă în Grecia pentru a face stagiul militar. "Mi-am păstrat însă locul de muncă de unde am plecat în concediu fără plată, în ideea că după armată mă voi întoarce. Nu a mai fost însă cazul", spune şeful Cosmote şi Romtelecom. A depus un CV la Ericsson Hellas în Grecia şi a primit postul de manager de produs, având responsabilitatea să promoveze echipamentele şi produsele care aveau legătură cu reţeaua radio, precum antenele.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/de-sase-ori-ceo-cum-sa-conduci-simultan-cosmote-romtelecom-germanos-sunlight-zapp-si-nextgen-8889909
8889909
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.