Dati drumul la credite

Postat la 10 martie 2009 40 afişări

Masinaria creditelor, principalul resort de crestere economica in ultimii ani, s-a blocat aproape cu totul. Si a ajuns la randul ei sa blocheze totul in cale: circuitul banilor intre companii, proiecte de investitii, activitatea economica in sectoare intregi. Cum si cand s-ar putea rezolva aceasta situatie? Bancherii si autoritatile indeamna oamenii sa vina sa ia credite si ii asigura ca sunt bani destui. Suna frumos, numai ca in practica e un pic mai complicat.

 

La costurile ridicate de finantare pentru banci se refera si Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Romania. Pe de o parte, dobanzile la care bancile atrag finantarile in lei sunt mari (din cauza dobanzilor mari platite la depozite, dar si a dobanzii ridicate de politica monetara), iar pe de alta parte imprumuturile in euro atrase de pe pietele internationale s-au scumpit. “Prima de risc pentru Romania a crescut la aproape 7%. Nu se pune problema de a gasi finantare, dar ma ingrijoreaza costurile mari pentru Romania”, spune Van Groningen, justificand astfel scumpirea creditelor, care a descurajat clientii. Odata cu cresterea costului de refinantare pentru banci s-au majorat si dobanzile pentru clienti, admite Groningen, adaugand ca “suntem constienti ca acest lucru pune o problema in plus pentru clienti in aceasta perioada”. Autoritatile trebuie sa lucreze activ pentru imbunatatirea perceptiei de risc asupra Romaniei si a ratingului de tara, conchide Groningen, sugerand astfel un raspuns la intrebarea ce ar putea relansa creditarea.

 

Slabe sperante pentru 2009

In viziunea lui Lucian Cojocaru de la BRD, bancile se impart in trei categorii: bancile cu capital romanesc, care se imprumuta de pe piata locala si au un deficit de resurse, bancile internationale care se imprumuta de la bancile-mama la costuri “de Romania”, adica foarte mari, si bancile internationale ce pot imprumuta valuta de la bancile-mama la costuri decente si cu costuri mari de pe piata romaneasca. BRD se incadreaza in cea de-a treia categorie, sustine Cojocaru, argumentandu-si afirmatia prin faptul ca si in primele trei luni clientii au continuat sa ia credite de la banca. Soldul de credite pentru intreprinderile mici si mijlocii si zona corporate (care nu include marii clienti) a crescut in ianuarie cu 4,5% fata de luna precedenta, la 46,5 milioane de euro (scazand impactul cursului de schimb), o valoare despre care Cojocaru spune ca este comparabila cu cele de la jumatatea anului trecut.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
economie,
criza financiara,
banci,
bancheri
/cover-story/dati-drumul-la-credite-4038248
4038248
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.