Cum creşti productivitatea angajaţilor

Autor: Florin Casota Postat la 29 mai 2017 2017 afişări

Deşi ar prefera să lucreze în natură, cei mai mulţi angajaţi nu au de ales şi stau închişi în birouri. Dar arhitecţi şi dezvoltatori imobiliari s-au gândit la o soluţie: includerea elementelor naturale în mediul de lucru. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au descoperit că angajaţii care lucrează într-un spaţiu de lucru cu elemente naturale sunt cu 15% mai productivi decât ceilalţi. Altfel spus, angajatorii câştigă trei zile de muncă pe lună pentru fiecare angajat.

Investiţia în finalizarea clădirii a fost de peste 10 milioane de euro, „iar estimările noastre interne se referă la un interval de aproximativ 10 ani pentru recuperarea investiţiei”. Clădirea este situată în zona Tetarom I, care potrivit constructorului, se schimbă dintr-o zonă industrială într-una hi-tech, unde activează peste 60 de companii şi lucrează peste 2.500 de angajaţi. În apropiere se află Muzeul Etnografic şi pădurea Hoia, „ce aduc o oază de verdeaţă într-un oraş aglomerat”.

În acest moment, clădirea are trei clienţi, iar firma se află în discuţii şi cu alţi jucători din piaţa clujeană, compania sperând ca până la finalul anului să ajungă la un grad de închiriere de 70-80%. Pentru birourile din Novis Plaza, Timofte spune că nu ţinteşte clienţi din anumite zone ale economiei. „Avem cereri de la companii cu domenii diferite - banking, tax and finance, producţie, energetic, outsourcing, IT, startup-uri”.

Cum sunt costurile pentru dezvoltarea unei construcţii verzi faţă de una tradiţională? În momentul de faţă acest tip de clădiri sunt noi pe piaţa din România, astfel, potrivit lui Timofte, furnizorii de soluţii tehnice sustenabile sunt puţini şi practică preţuri ridicate; costurile variază în funcţie de cât de mare este spaţiul şi de complexitatea soluţiilor.

Costurile de închiriere pentru clădiri verzi şi moderne este implicit mai ridicat decât în cazul unor imobile învechite, fără facilităţi şi lumină naturală. Conform informaţiilor de pe site-ul clădirii de birouri, închirierea unui metru pătrat costă 7,99 euro în perioada aprilie-iulie 2017. Despre ofertă, Timofte spune că este „atractivă, sub concurenţă”.

Transilvania Construcţii a dezvoltat proiecte diverse - de la spaţii industriale, stadioane sau hoteluri, până la proiecte rezidenţiale şi clădiri de birouri. În 2003 a început dezvoltarea Parcului Logistic Transilvania, ce se întinde pe o suprafaţă totală de 20 ha, din care spaţiile industriale şi logistice reprezintă 10 hectare. În prezent, parcul are peste 90 de chiriaşi, variind de la companii multinaţionale până la mici companii locale. Parcul reprezintă cea mai importantă sursă de venit a companiei.

În 2010, compania a demarat construcţia primului proiect rezidenţial, numit Dorobanţilor Residence (în Cluj-Napoca); acesta a fost finalizat în 2012 şi reuneşte 110 apartamente.

Un alt proiect dezvoltat de companie este TRC Park Cluj, un parc cu spaţii logistice şi industriale ce se întinde pe o suprafaţă totală de 36 ha, cu peste 30.000 mp de spaţii industriale disponibile pentru închiriere. „Parcul industrial reprezintă o nouă eră a smart-warehouses. Are o eficienţă energetică remarcabilă datorită iluminatului cu LED interior-exterior, permiţând economii de până la 70% cu energia electrică în comparaţie cu iluminatul standard. Iar izolarea reduce costurile de încălzire cu 15% ”, spune Timofte.

În prezent, Transilvania Construcţii deţine peste 100.000 mp de spaţii industriale şi logistice, plasând compania în top zece din România după suprafată deţinută. Ambiţiile lui Timofte nu se opresc aici şi vrea să transforme compania sa într-un jucător naţional, dar şi internaţional, vizând o extindere la nivelul Europei de Est, în domeniul dezvoltării şi administrării de spaţii industriale. Compania mizează pe trei direcţii de acţiune: dezvoltarea corpului B al Novis Plaza, continuarea dezvoltării TRC Park Cluj, care va ajunge la 30.000 mp construiţi până la sfârşitul anului, dar şi deschiderea a două parcuri industriale noi - unul în Bacău şi altul lângă Deva. „2017 este un an important pentru noi. Ne pregătim pentru un nou nivel de expansiune”, conchide Andrei Timofte.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.