Cine mai face angajari?

Postat la 16 iunie 2009 58 afişări

Anul acesta ar fi urmat sa avem 800.000 de someri, dupa o prima estimare a autoritatilor; intre timp, pesimismul de lunile trecute s-a mai risipit, iar ultimele estimari vorbesc acum de 620.000 de someri pana la sfarsitul anului. Unde isi vor gasi toti acestia de lucru? Solutiile posibile merg de la infiintarea de mici afaceri cu fonduri europene la reconversia profesionala si orientarea spre companiile care fac angajari – comert, outsourcing, turism sau servicii financiare.

Ilie Cosmescu este unul dintre romanii care au plecat acum cinci ani in Italia; si-a gasit repede de munca in constructii si la fel de repede au venit si banii. Asta a fost pana anul trecut - acum, spune el, greutatile sunt atat de mari, incat ia in calcul serios sa se in­toarca in Romania. “M-as intoarce, pentru ca aici nu mai merg lucrurile deloc. Si pe 500 de euro m-as intoarce, doar ca nu stiu cine m-ar mai angaja in Romania pe banii astia”, spune Cosmescu. Anul trecut nu ar fi acceptat sa se intoarca nici pentru un salariu dublu.

Intoarcerea romanilor din strainatate are implicatii economice si sociale deloc de neglijat. In primul rand, este de asteptat ca banii trimisi acasa de “capsunari” - 16 miliarde de euro in ultimii doi ani - sa scada foarte mult. Apoi, piata fortei de munca se va aglomera, in conditiile in care deja multe companii nu mai fac angajari. Nu in ultimul rand, reintegrarea lor nu va fi usoara, dat fiind ca majoritatea a lucrat in constructii si agricultura, domenii care acum nu mai creeaza atat de multe locuri de munca si sunt mult mai prost platite decat in Spania sau Italia. Iar promisiunea electorala a social-democratilor de a oferi 20.000 de euro (sau orice alta suma) celor ce se intorc in tara ca sa-si deschida afaceri pare cel mult o gluma, si nu din cele mai bune.

Pe langa reconversia profesionala sau dezvoltarea unei mici afaceri - solutiile propuse de autoritati - sau eventuala prospectare a vreunei alte piete externe, mediul privat ofera o cale naturala prin care s-ar putea rezolva, macar partial, problema somajului. In pofida valului de disponibilizari din ultimele luni, exista si companii care fac angajari, mai ales pe piata de retail, in industria bunurilor de larg consum, outsourcing sau servicii financiare. O parte angajeaza pentru ca se extind, altele fac in acelasi timp si disponibilizari, si angajari, iar altele isi consolideaza afacerile si angajeaza doar pe anumite pozitii cheie.

“Anul acesta vrem sa angajam cateva sute de agenti noi”, spune Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life. In vizorul lui Alexandrescu sunt mai ales cei care au ramas fara un loc de munca sau au nevoie sa isi suplimenteze veniturile. Procesul de recrutare a inceput printr-un tur in 20 de orase din tara, care a durat pana la jumatatea lunii martie. “Fiecare agent al nostru a invitat pana la cinci oameni interesati si am ajuns sa avem seminarii cu 500-600 de oameni. In Bucuresti stateau oamenii la coada sa intre”, spune Alexandrescu. Pentru industria de asigurari, angajarea in aceasta perioada pare o strategie buna, in conditiile in care companiile isi intaresc forta de vanzari cu costuri suplimentare usor de asumat, agentii fiind platiti proportional cu vanzarile pe care le fac. Din aceeasi zona de activitate, Signal Iduna si Eureko spun si ei ca vor suplimenta forta de vanzari in 2009.

Si pe piata bunurilor de larg consum se fac angajari, iar ele vor continua in urmatoarea perioada, spun reprezentantii companiilor. Reteaua de hipermarketuri Real are in plan sa recruteze circa 2.000 de persoane, atat pentru reteaua de 20 de magazine pe care o opereaza in tara, cat si pentru magazinele ce urmeaza sa fie deschise. Compania cauta in principal specialisti in domeniul productiei alimentare (brutari, patiseri, cofetari si persoane care au experienta cu produse de carne, peste, produse proaspete) si va recruta preponderent din randul somerilor, spune Ramona Toma, manager pentru recrutare, training si dezvoltare.

Pentru posturile de lucratori comerciali si casieri, “ponderea cea mai mare a angajatilor va fi reprezentata de candidatii cu studii medii”. Si Toma remarca interesul intens pe care il starnesc anunturile de angajare, un lucru mai putin intalnit atunci cand economia mergea bine, iar companiile se luptau pentru angajati: “E o avalansa de cereri de locuri de munca si ne asteptam sa fie la fel pana la sfarsitul anului”. In plus, remarca ea, “observam ca accentul se muta de la ofertele foarte bine platite la cele care dau siguranta”. In acelasi domeniu, reteaua de hipermarketuri Carrefour angajeaza anul acesta in jur de 1.200 de oameni, iar nemtii de la Rewe aproximativ 1.800 de oameni, potrivit oficialilor celor doua companii, citati de Ziarul Financiar.

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: “Asteptam sa vina cam jumatate de milion anul acesta”

Anca Georgescu, director de resurse umane la Romtelecom: “Pana acum au fost trimisi acasa 2.000 de oameni. Mai sunt 500, dupa care acest proces se va incheia”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cine-mai-face-angajari-4560500
4560500
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.