Cine mai face angajari?

Postat la 16 iunie 2009 58 afişări

Anul acesta ar fi urmat sa avem 800.000 de someri, dupa o prima estimare a autoritatilor; intre timp, pesimismul de lunile trecute s-a mai risipit, iar ultimele estimari vorbesc acum de 620.000 de someri pana la sfarsitul anului. Unde isi vor gasi toti acestia de lucru? Solutiile posibile merg de la infiintarea de mici afaceri cu fonduri europene la reconversia profesionala si orientarea spre companiile care fac angajari – comert, outsourcing, turism sau servicii financiare.

Dumitru Cornoiu, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), se arata optimist cand vorbeste despre solutiile pentru cei ce raman fara un loc de munca, dar si despre sursele de finantare a acestor solutii. In viziunea lui, s-ar putea crea o patura consistenta de microintreprinderi, “cum ar fi ferme, mici fabricute de productie de panificatie sau lactate”, care ar putea sa angajeze fiecare 100-200 de oameni si sa acopere mai multe zone ale unui judet. Turismul (mai ales agroturismul) este in viziunea lui Croitoru o alta solutie posibila. De finantarea acestor proiecte s-ar ocupa Uniunea Europeana, care a alocat Romaniei un fond de 50 de milioane de euro pentru micii investitori, bani ce ar trebui sa fie absorbiti pana in 2010. Autoritatile locale, primariile sunt in opinia secretarului de stat o veriga foarte importanta, ce ar trebui sa promoveze asemenea proiecte si sa convinga oamenii ca este momentul sa incerce reconversia profesionala.

Ecuatia lui Cornoiu are si necunoscute: cine poate si stie sa faca asemenea proiecte de afaceri si cati someri s-ar putea incadra in profilul celor ce au pregatirea si disponibilitatea de a trece printr-o asemenea reconversie profesionala; cati au banii necesari pentru a incepe un asemenea proiect pana la primirea finantarilor europene si, pana la urma, cum s-ar putea adapta un fost constructor, de exemplu, la o afacere cu servicii din turism? Oficialul MMFPS crede insa ca nu in sistem e problema; singurul pericol ar fi numai acutizarea sentimentului de panica care deja exista. De fapt, spune Cornoiu, “nici nu e criza. Avem, cel mult, o criza de sezon”. Oamenii au intrat in somaj de bunavoie, crede secretarul de stat, pentru ca unii au vrut sa beneficieze de salariile compensatorii, iar altii au facut-o “din hiperprudenta”, de teama ca vor fi anuntati ca sunt dati afara.

Astfel arata strategia autoritatilor; pentru cei ce nu vad in ea o rezolvare a problemei, solutiile trebuie cautate in alta parte. Pana anul trecut, o rezolvare a problemei ar fi fost lucrul in strainatate, dar lucrurile s-au schimbat si in aceasta privinta. In plina perioada de recesiune, Europa se confrunta la randul ei cu o problema acuta a supraofertei de forta de munca: in cele 27 de state ale UE, somajul a ajuns in aprilie aproape de recordul ultimilor trei ani, la 8,6%, ceea ce inseamna peste 20 milioane de oameni fara slujba. Economistul-sef al FMI, Oliver Blanchard, avertiza de curand ca “nici nu s-a ajuns la cel mai scazut nivel si vor urma inca un trimestru sau doua in care situatia va fi mai dificila”. Apoi, spune Blanchard, se va atinge “pragul de jos, insa acesta va fi foarte, foarte jos”, astfel incat va mai trece mult timp pana cand situatia va reveni la normal. Despre somaj, oficialul FMI estimeaza ca va creste in continuare, “pentru un an, un an si jumatate”.

Spania si Italia, doua din tarile favorite pentru muncitorii romani, se lupta cu situatii dramatice. In Spania, un milion de oameni si-au pierdut locul de munca in 2008, iar acestora li s-au adaugat in ianuarie alti 200.000; in total, mai mult de 3,6 milioane de spanioli sunt someri in prezent. Rata somajului a ajuns la 17,4%, cea mai ridicata din Europa, iar estimarile autoritatilor spaniole spun ca pana la finele anului 2010 ar putea sa urce la 19%. Potrivit Ministerului Muncii de la Madrid, 31.000 dintre someri sunt cetateni romani - insa e probabil ca numarul sa fie mult mai mare, in conditiile in care multi au lucrat fara forme legale. Pe de alta parte, un studiu privind migratia romanilor din Peninsula Iberica, publicat la Madrid de Agentia pentru Strategii Guvernamentale, arata ca numarul romanilor care vor ramane fara loc de munca va urca la 130.000 pana la finele anului 2009.

Nici in Italia lucrurile nu stau cu mult mai bine. Rata somajului se situa la sfarsitul anului trecut la 6,7%, potrivit unui raport al Institutului italian de Statistica, iar in randul imigrantilor ajunsese la 8,5%. Prognozele publicate de Institutul italian de Cercetari Economice si Sociale estimeaza ca in 2009 ponderea celor fara slujbe va ajunge la 9,3%, iar in 2010 la 10,1%. In cifre exacte, in perioada 2008-2010 ar urma sa fie concediati circa un milion de oameni. Dificultatile din Spania si Italia ii vor face pe multi din cei 2,5 milioane de romani care lucreaza (oficial) acolo sa se intoarca acasa. “Asteptam sa vina cam jumatate de milion anul acesta”, spune Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, care isi fundamenteaza estimarile pe discutiile purtate cu lideri sindicali din cele doua tari.

Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life: “Anul acesta vrem sa angajam cateva sute de agenti noi”

Anca Georgescu, director de resurse umane la Romtelecom: “Pana acum au fost trimisi acasa 2.000 de oameni. Mai sunt 500, dupa care acest proces se va incheia”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cine-mai-face-angajari-4560500
4560500
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.