Cele mai mari greşeli pe care le fac antreprenorii români în afaceri

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 aprilie 2014 9817 afişări

Dar în relaţia cu angajaţii? O greşeală este să fii implicat în orice, fără să laşi oamenilor posibilitatea de a decide, dar o altă greşeală ar fi şi să ai o echipă 100% de capul ei, fără control, să ai un grup dezorganizat, care nu produce ceea ce vrei. O altă greşeală este să angajezi oameni care pun câştigul financiar înaintea pasiunii. Este diferenţa între a merge la muncă sau la job, adaugă Scărlătescu.

„Nu angaja oameni care nu se potrivesc cu tine în ceea ce priveşte valorile, chiar dacă sunt competenţi. Potrivirea de valori este mai importantă decât criteriile de competenţă. Diferenţa de valori duce, mai devreme sau mai târziu, la un conflict care se termină prost. Soluţia este realizarea unor evaluări la început, înainte de a face angajările. Pentru asta, se poate apela la profesionişti", spune Ciprian Oprea, CEO la MCA Grup.

În cele din urmă, am vorbit şi despre relaţia cu statul. Mihai Scărlătescu crede nu poţi avea o relaţie fair cu statul. „Sunt state care au impozite mai mari, este o imagine falsă că avem impozite extrem de mari, sunt doar mari. Cel mai frustrant este însă sentimentul că banii pe care îi dai, ca angajat sau ca angajator, se duc undeva într-o gaură neagră, că nu sunt folosiţi în mod eficient.„ Aşa că este normală o atitudine de genul „Mai bine să rămână banii la mine„ decât să fie folosiţi, cum este credinţa generală, pentru case sau maşini. „Personal, aş umple ţara de SRL-uri şi aş face ca fiecare angajat să îşi plătească el taxele. Iar statul ar putea avea surpriza ca angajatul să se dovedească mai interesat de modul în care plăteşte CAS-ul sau asigurările şi de modul cum sunt cheltuiţi banii lui."

LA FINAL, CE AR TREBUI SĂ SE SCHIMBE?

Educaţia. „În şcoală nu se promovează munca în echipă, cu colegul de bancă, pe grupuri, oricum. Oamenii trebuie învăţaţi că muncitul singur este eficient până la un anumit punct, că din acel moment trebuie să dai şi să primeşti cunoştinţe, să îţi dai seama că rezultatul unei echipe este totdeauna mai bun decât rezultatul unui individ. De aici încolo poţi să construieşti o bază antreprenorială„, spune Mihai Scărlătescu. Iar Cristian Bişa crede că oamenii ar trebui să aibă ocazii mai multe de a experimenta şi de a-şi educa abilităţile antreprenoriale, să dispună de informaţie mai multă şi de calitate mai bună, dar şi de suport din partea instituţiilor statului (infrastructură, facilităţi fiscale etc). Şi, fundamental, promovarea unui set nou de valori la nivelul societăţii, astfel încât greşeala să numai fie atât de dureroasă. 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
greseli,
antreprenori,
afaceri,
management,
strategie
/cover-story/cele-mai-mari-greseli-pe-care-le-fac-antreprenorii-romani-in-afaceri-12415637
12415637
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.