Cele mai mari greşeli pe care le fac antreprenorii români în afaceri

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 aprilie 2014 9817 afişări

„Tot legat de finanţare, nu te gândi că vei reuşi doar prin fondurile proprii să dezvolţi o afacere. Bineînţeles că nu e o regulă general valabilă, dar, de cele mai multe ori, fără fonduri suficiente afacerea nu se va dezvolta în ritmul necesar sau nu va rezista dincolo de zona de start-up. Nu aştepta să ajungi la această concluzie după 2-3 ani în care să îţi spui că nu e şi cazul tău şi că tu vei reuşi fără fonduri din exterior. Echipa se va demotiva sau chiar va părăsi start-up-ul."

Relaţia antreprenorului cu banii nu înseamnă numai finanţarea activităţii, ci şi mânuirea disponibilităţilor companiei. Cristian Bişa de la manageranticriză.ro spune că, cu cât nivelul de avuţie al societăţii scade, cu atât utilitatea resurselor financiare deţinute este mai mare şi aversiunea la risc mai accentuată. „Una este să investeşti 100.000 de euro atunci când ai numai 120.000 de euro şi alta să investeşti 100.000 de euro atunci când deţii în cont un milion.„ Depăşind acestă situaţie, antreprenorul se poate trezi într-o altă situaţie, la fel de neplăcută. „Este foarte greu de înţeles şi de acceptat, dar şi de gestionat faptul că cel puţin 24 plus 16% din veniturile obţinute (sigur, prin munca şi priceperea ta) nu îţi aparţin ţie, ci statului", spune expertul contabil Emilia Ţuluca.

Dacă nu puteţi accepta asta, atunci angajaţi pe cineva care să vă amintească; Mihai Scărlătescu sublinia ceva mai sus importanţa şi nevoia angajării sau implicării în afacere a cuiva cu expertiză în zona financiară, un „om cu duşul„ care să tempereze orice elanuri risipitoare. Există proprietari de afaceri care se „joacă„ cu banii companiei - ridicări nejustificate de numerar, care ridică soldul casei şi care ar trebui cheltuiţi în interesul acesteia, fapt care se întâmplă mai rar. Iar achiziţiile personale efectuate în numele societăţii nu fac decât să crească lista fondurilor fixe şi bătăile de cap ale contabililor, dar sporesc şi riscurile în cazul unui control, spune Daniela Niţu, expert contabil.

Un lucru simplu la capitolul bani, care înseamnă de fapt fineţe şi analiză: o greşeală este să nu faci un exit la momentul potrivit, când ai ajuns la punctul de maturitate pe curba de dezvoltare a afacerii.

MANAGEMENTUL ŞI CAPCANELE SALE

Valentin Ilie, CEO la Coldwell Bankers, companie de consultanţă imobiliară, a sesizat rapid că în consultanţă micromanagementul este foarte important. „Businessul de consultanţă nu este ca şi cel din alte sectoare, nu este ca într-o fabrică sau într-o instituţie financiară unde atribuţiile se deleagă şi există o structură piramidală. În consultanţă contează enorm ce fac toţi colegii şi trebuie să ştii toate aspectele legate de business, niciodată nu poţi spune că ştii îndeajuns de multe despre piaţă, îţi construieşti experienţa pe măsură ce participi în tot mai multe proiecte sau tranzacţii, nu poţi refuza niciodată un client, indiferent că e mic sau mare, toate acestea conteaza fiindcă este numele tău pe firmă, este imaginea ta de consultant."

Iniţial şeful Coldwell Bankers spune că a investit cam mult în dobândirea de notorietate şi a înţeles ulterior că brand awareness-ul nu se cumpără, „nu există un drum scurt către notorietate. Aceasta vine la pachet cu reputaţia, se creşte uşor, timpul şi calitatea serviciilor sunt importante şi nu poţi scurta acest drum, oricât de mult îţi doreşti - şi, de fapt, nici nu ar trebui să îţi doreşti acest lucru sau oricât de mulţi bani ai investi".

O altă greşeală ar fi să nu reacţionezi atunci când pasiunea dispare. „O greşeală mă stresează şi acum, după 10 ani, nu mă lasă să dorm bine. Este un semnal de alarmă când nu ţi se mai întâmplă asta, când nu-ţi mai pasă. Este un semn că ar trebui să faci altceva", spune Mihai Scărlătescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
greseli,
antreprenori,
afaceri,
management,
strategie
/cover-story/cele-mai-mari-greseli-pe-care-le-fac-antreprenorii-romani-in-afaceri-12415637
12415637
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.