Cel mai puternic CEO din farma: Robert Popescu

Autor: Razvan Muresan Postat la 27 noiembrie 2011 1941 afişări

Robert Popescu conduce afacerile de peste 800 de milioane de euro ale grupului A&D Pharma, format din distribuitorul Mediplus, farmaciile Sensiblu şi clinicile Anima. În cei trei ani de mandat a dus compania pe primul loc, în piaţa farmaceutică, în distribuţie şi retail, iar cine crede că planurile lui se opresc aici mai are multe de aflat.

Sub conducerea lui Popescu, Relad a urcat de pe poziţia a treia în piaţă pe locul al doilea şi a reuşit chiar să detroneze liderul Mediplus timp de câteva luni. Compania plecase de la paradigma unei societăţi deţinute de acţionari, dar condusă de manageri independenţi, iar în timp scurt reţeta impusă de proprietarii Relad a fost dusă cu succes la îndeplinire. Era 2007 când a decis peste noapte să ia o pauză după ce viziunea sa nu a mai coincis cu cea a acţionarilor. "Cu cei de la A&D Pharma eram cel mai crunt rival. Am făcut tot posibilul să lovesc în ei, cu pumnii, cu picioarele pentru că asta trebuie să faci când vrei să detronezi liderul", spune Popescu, în anticiparea deciziei care l-a condus către actualul loc de muncă. Când s-a aflat despre plecarea sa de la Relad, le-a comunicat şi colegilor din asociaţia distribuitorilor de medicamente şi în aceeaşi seară a primit un telefon de la colegul său CEO de la A&D Pharma, Dragoş Dinu, care i-a spus clar: "Tu nu poţi să mergi altundeva în afară de noi".

Robert Popescu îşi aminteşte de insistenţa cu care l-a căutat Dinu în cele nouă luni de pauză pe care şi le-a dorit, iar la 1 martie 2008 a ajuns în curtea noului angajator. 12 martie, miercuri, e o zi pe care o să şi-o amintească toată viaţa: "Citeam în Ziarul Financiar că Mediplus luase cea mai mare amendă din istoria Consiliului Concurenţei, de 13,7 milioane de euro". Compania abia se listase la bursa de la Londra la finele lui 2006, deci vestea a complicat contextul în care ajungea în A&D Pharma, la doar trei luni după ce grupul anunţa şi rezultate financiare negative pentru anul fiscal precedent. Acţiunile au coborât rapid de la 16-17 euro la numai trei euro în mai puţin de două luni. Furtuna a destabilizat compania pe care o credea extrem de solidă, iar acţionarii fondatori au decis să schimbe complet boardul A&D Pharma. A fost şi momentul în care Dragoş Dinu a hotărât să plece, iar Popescu a fost propulsat în poziţia de CEO. "Îi datoram complet venirea mea aici şi nu m-aş fi gândit nicio secundă că o să ne despărţim atât de repede." 2008 a adus căderea Lehman Brothers şi de atunci compania a intrat în epoca restructurărilor. Rezultatele nu au întârziat să apară: de la un EBITDA de sub 30 de milioane de euro în 2008, prognozele pentru 2011 indică o profitabilitate de mai bine de 50 de milioane.

"Nu poţi să ignori că în jurul tău există oportunităţi, deci n-ai voie să nu încerci măcar să le simţi." Din pasiunea lui pentru muzică, Robert Popescu a fost nu doar manager, ci şi antreprenor în toţi aceşti ani. A reprezentat şi a importat echipamente audio de înaltă calitate, iar firma sa deschidea primul magazin de astfel de produse în Bucureşti. E un business care există şi astăzi, venit în completarea hobby-ului său şi mai puţin pentru bani. "N-am lăsat timpul să treacă pe lângă mine chiar dacă munceam de dimineaţă până noaptea", mărturiseşte şeful A&D Pharma, care vorbeşte despre carieră doar ca despre "o faţetă" a vieţii unui om. Deşi e manager prin natura poziţiei pe care o ocupă, Popescu se consideră eminamente antreprenor. Spiritul antreprenorial este, în viziunea sa, cea mai mare calitate pe care şi-o găseşte. "N-aş fi fost un manager bun dacă aş fi lucrat într-o multinaţională." E răspunsul său la întrebarea legată de ofertele pe care le-a primit de-a lungul timpului de la multinaţionalele producătoare de medicamente.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cel-mai-puternic-ceo-din-farma-robert-popescu-9006906
9006906
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.