Cel mai puternic CEO din farma: Robert Popescu

Autor: Razvan Muresan Postat la 27 noiembrie 2011 1941 afişări

Robert Popescu conduce afacerile de peste 800 de milioane de euro ale grupului A&D Pharma, format din distribuitorul Mediplus, farmaciile Sensiblu şi clinicile Anima. În cei trei ani de mandat a dus compania pe primul loc, în piaţa farmaceutică, în distribuţie şi retail, iar cine crede că planurile lui se opresc aici mai are multe de aflat.

Care e pariul lui Robert Popescu cu A&D Pharma? Să facă întotdeauna mai mult decât credea în urmă cu câteva luni că se poate face. "O picătură de inteligenţă pusă într-un proces valorează cât mii de oameni care dau cu sapa o mie de ani", spune Popescu, care se vede în grup atâta timp cât poate aduce un plus în compania pe care o conduce, chiar dacă piaţa în care activează este în prezent una dintre cele mai reglementate. Adaosurile comerciale şi preţurile doctoriilor sunt fixe, stabilite de autorităţi, iar regulile se schimbă adeseori peste noapte. Asta nu l-a împiedicat să crească afacerile grupului cu 20% în 2010 faţă de 2009, până la nivelul de 800 de milioane de euro, şi să crească profitabilitatea de la 28 de milioane de euro în 2008 la 50 de milioane de euro în 2011, potrivit estimărilor companiei.

Primăvara acestui an l-a pus pe Popescu şi în faţa delistării de pe bursa de la Londra după aproape cinci ani. "Multă lume trebuie să înţeleagă că listarea este un exerciţiu care, odată făcut după toate regulile jocului, aduce mari dificultăţi în gestionarea eficientă a businessului", spune şeful A&D Pharma la opt luni după decizia acţionarilor. Cum pieţele financiare nu mai funcţionau la parametrii de dinaintea crizei economice, interesul investitorilor pentru companii de asemenea talie pe o bursă cum e cea de la Londra a fost redus. Prin delistare, acţionarii au urmărit să obţină un flux decizional mult mai flexibil, deşi au păstrat cea mai mare parte a regulilor interne, structura boardului fiind totodată asemănătoare. "La o piaţă care e atât de impredictibilă, delistarea vine ca o necesitate pentru că aveam nevoie de mult mai multă flexibilitate şi viteză în luarea deciziilor strategice", mai declară Popescu, remarcând economii de sute bune de mii de euro, costuri pe seama renunţării la consilieri, reprezentanţi de comunicare către Bursa din Londra şi alte structuri similare.

Potrivit şefului A&D Pharma, listarea în sine a fost un mare succes nu numai pentru grup, ci în general pentru mediul de business din România, care a arătat că poate lista la o scară foarte mare o companie românească. "Ce am învăţat din listarea A&D Pharma? Că e o experienţă extrem de complexă, solicitantă ca resurse şi că acţionarul e privit de multe ori ca fiind cel care are interese opuse investitorului care a cumpărat pe bursă", rezumă Popescu.

Viitorul îi rezervă la fel de multe provocări. 10% din farmacii au dat faliment în ultimul an, distribuitori de talie mare precum Relad şi Montero au folosit insolvenţa pentru a ieşi din business, iar capitalul de încredere e tot mai greu de dobândit. Piaţa farmaceutică a ajuns în trimestrul al treilea la valoarea de 643 milioane de euro, în creştere cu 13,7%, cea mai bună evoluţie din acest an, dat fiind că avansul din primul trimestru a fost de 2,8%, iar în cel de-al doilea de 4,4%, potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România. Totuşi, creşterea anuală e estimată la circa 5%, de câteva ori mai puţin faţă de ritmul cu două cifre din anii anteriori.

În calea A&D Pharma, situaţia din piaţă nu are efecte vizibile în business. Anul trecut Sensiblu a depăşit cu peste 50 de milioane de euro afacerile principalului competitor - Catena, deţinut de Anca Vlad, în timp ce distribuitorul Mediplus se află la 200 de milioane de euro distanţă faţă de numărul doi din distribuţie, Farmexpret, controlat de grupul german ANZAG. "Dacă eşti lider, eşti condamnat să te lupţi continuu pentru poziţia asta şi trebuie să arăţi că eşti mereu inovatorul, iar ei urmăritorii. De aceea, nu-mi lipseşte nicio clipă adrenalina."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cel-mai-puternic-ceo-din-farma-robert-popescu-9006906
9006906
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.