Cat ne va costa salvarea noastra

Postat la 03 martie 2009 52 afişări

Daca ar fi sa adunam sumele anuntate de guverne in ultimul an pentru redresarea economiilor, am obtine cea mai mare nota de plata din istoria omenirii. Nimeni nu poate spune acum ce se va intampla si care este viitorul sistemului capitalist. Putem insa sa intuim cateva posibile scenarii de evolutie.

 

Industria auto ramane insa cel mai bun exemplu pentru ceea ce inseamna interventionismul statului in economie. Politicienii de la Washington au dat de pamant cu sefii marilor producatori de automobile din Detroit, criticandu-i ca folosesc avioane private pentru a se deplasa, dar le-au dat si o gramada de bani: Chrysler si General Motors au primit 17,4 miliarde de dolari si au mai solicitat alte 22 de miliarde sub forma unor noi credite guvernamentale. In Europa, Franta a alocat 7 miliarde de euro pentru sprijinirea producatorilor auto aflati in dificultate, Spania 4 miliarde de euro (in conditiile in care industria auto locala se afla in proprietate straina), Germania 2 miliarde de euro, iar Marea Britanie 3 miliarde de euro. Germania, Spania sau Suedia acorda prime de casare, iar Marea Britanie a redus TVA la cumpararea de masini.

 

“Nu cred in sprijinul , asa cum s-a acordat in Statele Unite”, declara Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, producatorul auto roman detinut de Renault, aducand in ecuatie elementul care poate face inutil orice program de sprijin - dreptul clientului de a alege produsul dupa propriile lui criterii. Un exemplu este echivalentul german al programului Rabla, prin care s-au oferit cate 2.500 de euro pentru masinile vechi; consumatorul german a lasat insa patriotismul la o parte si a preferat sa cumpere, in schimb, automobile Logan.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cat-ne-va-costa-salvarea-noastra-4016478
4016478
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.