Care sunt cele 6 companii româneşti care au intrat în topurile europene

Autor: Ioana Nita Postat la 14 mai 2018 1696 afişări

Trencadis, Tremend, Accesa IT Consulting, Apsisware, Qualitance şi Qualteh Jr sunt companiile româneşti care au intrat în topurile FT1000 din 2018, Deloitte Technology Fast 500 EMEA şi Deloitte Tehcnology Fast 50 CE din 2017, clasamente ce includ afacerile cu cele mai mari creşteri din ultimii ani. Astfel, companiile de tehnologie pun din nou România pe harta inovaţiei din Europa.

„Accesarea pieţei din Statele Unite şi a mediului dinamic din Silicon Valley a contribuit la dezvoltarea accelerată a businessului Qualitance. Trendul ascendent a continuat odată cu deschiderea liniei de inovaţie şi consolidarea treptată a businessului în zona aceasta. Este o perioadă crucială, în care tehnologia transformă mediul de afaceri. Continuăm să identificăm oportunităţi şi nevoi de business pe care să le adresăm folosind tehnologiile emergente, precum inteligenţa artificială sau blockchain”, a punctat el.

Divizia de inovaţie a Qualitance a fost înfiinţată odată cu achiziţia start-up-ului american Launch Podium în 2016. „Odată cu achiziţia start-up-ului de experience design din SUA şi a numirii fondatorului său, Mike Parsons, ca chief innovation officer al Qualitance, am făcut paşi importanţi în dezvoltarea liniei de business de inovaţie. Experienţa din zona de design thinking şi rapid prototyping, precum şi noua mentalitate orientată pe produs au fost esenţiale în dezvoltarea metodologiei de inovaţie şi în extinderea pe zona de dezvoltare de produse digitale cu impact global”, evaluează Ioan Iacob. Totodată, accesul la piaţa americană, dar şi la un board de advisori din care fac parte Tom Chi (cofondatorul Google X), Robert Neivert (Venture Partner al 500 Startups) şi Radu Cautiş (fondatorul Medical Technology Venture Partners) a condus la o transformare culturală absolut necesară pentru o companie care dezvoltă în zona de inovaţie, a completat el.

„Accentul pus pe identificarea şi rezolvarea unor probleme reale de business, transformarea digitală ca instrument vital în evoluţia companiilor şi apetenţa noastră pentru a crea experienţe unice pentru utilizatori sunt doar câteva dintre premisele care definesc noul mod de lucru şi de organizare.” Pe măsură ce compania s-a tot dezvoltat, ritmul de creştere a încetinit, însă acesta încă se menţine la peste 30%. Qualitance a încheiat 2017 cu o cifră de afaceri de 10 milioane de dolari, în creştere cu 34% comparativ cu 2016.

„Dezvoltarea de la an la an a venit ca urmare a consolidării businessului în zona de inovaţie, unde am avut clienţi din Fortune 500 din Europa şi Australia”, argumentează CEO-ul Qualitance.

Mare parte din business este generat de clienţi din străinătate, mai ales din SUA, unde compania are deschis un birou încă din 2015; de anul trecut au şi un birou în Australia. Echipa Qualitance numără în prezent peste 200 de oameni în cadrul biroului din Bucureşti.

În continuare, compania are în plan o divizie dedicată exclusiv dezvoltării de produse software proprii, urmând ca aceasta să înceapă să contribuie la rândul ei la extinderea afacerii.

„Cu siguranţă, ne vom reinventa în permanenţă. Am reuşit să parcurgem patru etape diferite în zece ani  de la proiecte de testare la outsourcing, consultanţă şi inovaţie  deci suntem o companie next-generation şi pregătiţi pentru provocări noi. Vom continua să accesăm informaţii şi metodologii noi pentru a crea experienţe unice pentru utilizatori şi vom direcţiona resursele pentru aceasta”, completează Ioan Iacob.

ACCESA IT CONSULTING

Accesa IT Consulting, care s-a clasat pe locul 654 în topul FT, a fost înfiinţată în 2004 în Cluj-Napoca, compania axându-se pe furnizarea de servicii software în principal pentru clienţi străini.

În perioada 2013-2016, firma a avut o rată medie de creştere de 51%. Astfel, în 2016, cifra de afaceri înregistrată de Accesa IT Consulting s-a situat la 16,3 milioane lei, cu aproape 25% mai mult faţă de anul precedent. Cea mai mare creştere înregistrată de compania clujeană a fost însă în 2014, când businessul s-a dublat la 9,7 milioane lei. De asemenea, tot în 2014, Accesa IT Consulting aproape că şi-a dublat şi numărul mediu de angajaţi ajungând la 98, de la 54 cu un an în urmă.

Accesa IT Consulting este controlată de antreprenorul Iulian Iuga cu un pachet de 90% din acţiuni. Compania oferă o serie de servicii IT – de la automatizarea de procese la soluţii IoT şi de marketing digital, precum şi implementarea unor soluţii ale giganţilor Microsoft şi SAP.

APSISWARE

Apsisware SRL, companie fondată în 2009 în Bucureşti, a reuşit să intre anul trecut în topul Deloitte Technology Fast 500 din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa pe poziţia 467, cu o rată de creştere medie a afacerilor de 224% în intervalul 2013-2016. În 2016, compania a obţinut cifră de afaceri de 12,5 milioane lei, în creştere cu 22% faţă de 2015. În 2015, afacerile Apsisware au înregistrat cel mai mare avans din perioada 2013-2016, acestea majorându-se cu 76% comparativ cu anul precedent, la peste 10 milioane de lei.

În tot acest timp, echipa Apsisware a crescut constant, ajungând de la 27 de persoane în 2013 la 63 de angajaţi în medie în 2016.

Compania este deţinută în proporţie de 61% de Cristian Florin Bădescu, restul acţiunilor fiind deţinute de George Adrian Oprea (35%) şi Cătălin Nicolae Ciobanu (4%).

QUALTEH

Compania Qualteh JR din Timişoara a fost inclusă anul trecut pentru prima dată în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 din Europa Centrală, direct pe locul 39, cu o rată de creştere de 388%. Compania timişoreană construieşte soluţii de dezvoltare şi adaptare pentru companii inovatoare şi soluţii de software mobile.

În 2016, Qualteh a ajuns la o cifră de afaceri de 1,45 milioane de lei, triplu faţă de 2014. Compania a avut în 2016 în medie 7 angajaţi.

Qualteh JR SRL a fost înfiinţată în 2009 în Timşoara de către Moise Jurcă şi Vasile Lucian Raduti, fiecare deţinând 50% din acţiuni.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.