Care sunt cele 6 companii româneşti care au intrat în topurile europene

Autor: Ioana Nita Postat la 14 mai 2018 1696 afişări

Trencadis, Tremend, Accesa IT Consulting, Apsisware, Qualitance şi Qualteh Jr sunt companiile româneşti care au intrat în topurile FT1000 din 2018, Deloitte Technology Fast 500 EMEA şi Deloitte Tehcnology Fast 50 CE din 2017, clasamente ce includ afacerile cu cele mai mari creşteri din ultimii ani. Astfel, companiile de tehnologie pun din nou România pe harta inovaţiei din Europa.

Compania locală Tremend Software Consulting, specializată în dezvoltarea de soluţii software, a fost nominalizată, la rândul ei, de mai multe ori în cadrul clasamentelor FT şi Deloitte, businessul crescând de aproape cinci ori în intervalul 2013-2016. Mai exact, Tremend a intrat în 2017, pentru a doua oară consecutiv, în topul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe şi a fost de asemenea inclusă în Financial Times 1000 (2018) şi Inc. 5000, cele două clasamente oficiale care listează firmele europene cu cea mai rapidă creştere.

Ce a determinat însă această creştere puternică a companiei din ultimii ani? „Dezvoltarea accelerată şi susţinută are la bază o diversificare a serviciilor şi proiectelor, mizând pe distribuţia relativ egală clienţilor, din perspectiva pieţei unde activează. Ne propunem de asemenea parteneriate pe termen lung, prin care să putem contribui cu expertiza noastră la succesul clienţilor noştri. O altă componentă a strategiei este aceea de a păstra ponderea proiectelor fiecărui client sub pragul de 20 de procente”, argumentează Ioan Cocan, managing partner în cadrul Tremend Software Consulting. El a înfiinţat compania în 2005 împreună cu Marius Hanganu şi Bogdan Niţulescu. Înfiinţarea Tremend a venit după ce Ioan Cocan şi Marius Hanganu au lucrat timp de un an în cadrul unui start-up din SUA. La început, compania a avut numai clienţi străini, însă din 2007 s-a afirmat şi pe plan local prin realizarea unor proiecte pentru firme de media, dar şi pentru companii mari precum Orange sau ING. Printre clienţii străini ai Tremend se numără şi producători auto de renume mondial.

„Includerea în topurile Deloitte şi FT reprezintă o recunoaştere a calităţii serviciilor, a implementării strategiei pe termen mediu şi împreună cu feedbackul pozitiv primit de la clienţii noştri consolidează imaginea Tremend drept vendor de încredere, un partener pe zona de tehnologie solid, stabil, cu rezultate. Este de asemenea o oportunitate de a deveni mai cunoscuţi pe pieţele care reprezintă interes pentru noi, poziţionând Tremend ca un business Made in Romania cu o dezvoltare apreciată şi recunoscută internaţional”, subliniază Ioan Cocan.

Tremend oferă organizaţiilor de diferite dimensiuni, de la companii Fortune 500 la start-up-uri, expertiză tehnică şi soluţii bazate pe inteligenţă artificială, învăţare automatizată, IoT, blockchain sau microservicii. În decurs de 13 ani, compania a realizat peste 300 de proiecte pentru clienţi din 15 ţări şi trei continente. Soluţiile dezvoltate au peste 60 de milioane de utilizatori şi deservesc companii de top din domeniile financiar-bancar, telecom, auto, servicii profesionale şi servicii medicale.

Anul trecut, businessul Tremend a continuat să crească, cifra de afaceri majorându-se cu 68% comparativ cu 2016, la 6 milioane de euro. „Creşterea a fost determinată de o serie de factori: extinderea echipei, atenţia la cultura organizaţională, un ritm accelerat de adopţie a celor mai noi tooluri şi tehnologii, proiecte în peste 15 ţări pe trei continente şi dezvoltarea de soluţii software complexe bazate pe servicii din cele trei arii: agile enterprise transformation, advanced engineering şi intelligent enterprise”, punctează fondatorul companiei.

În 2017, Tremend şi-a extins operaţiunile atât pe plan local, prin deschiderea unui centru în Braşov, cât şi la nivel global, prin achiziţia unui start-up din SUA – 648 Group din California, specializat în dezvoltare software şi design.

„Achiziţia unei companii din US, ce are în portofoliu branduri precum Netflix şi Ford, împreună cu deschiderea celui de-al doilea centru de dezvoltare din Braşov şi focusul pe tehnologii precum robotic process automation, inteligenţa artificială, machine learning sau microservicii, fac parte din strategia companiei de a creşte competitivitatea la nivel global şi de a consolida prezenţa în SUA, Marea Britanie şi ţările nordice. Achiziţia 648 Group ne oferă posibilitatea de a fi mai aproape de potenţialii noştri clienţi, de a fi în permanent contact cu piaţa şi totodată răspunde nevoii de a ne dezvolta portofoliul în afara României.” Echipa locală Tremend este formată acum din peste 200 de persoane, urmând ca până la finalul anului să atingă pragul de 300 de angajaţi.

Cum va arăta însă businessul Tremend peste 10 ani? „Pentru anii următori ne concentrăm pe creştere şi dezvoltare, valorificând oportunităţile prezente. Zece ani este un termen foarte lung, mai ales într-o industrie dinamică precum IT-ul.”

Specializată în furnizarea de soluţii software şi servicii de consultanţă în domeniul tehnologic, compania locală Qualitance QBS este prezentă în topurile internaţionale privind cele mai mari creşteri ale firmelor europene sau din regiune încă din 2015, când a fost listată în cadrul Deloitte Technology Fast 50 CE.

„Am fost incluşi pentru prima dată în topul Deloitte Technology Fast 50 CE în 2015, evaluându-se creşterea de 273% pe care o avusesem din 2011 în 2014. În 2017, am intrat în topul Deloitte Technology Fast 500 EMEA cu o creştere de 226% urmărită tot pe o perioadă de trei ani”, declară Ioan Iacob, CEO-ul Qualitance, adăugând că tot de anul trecut compania a fost inclusă şi în clasamentul FT 1000, rămânând în top şi în ediţia de anul acesta.

Ioan Iacob şi asociatul său Radu Constantinescu au pus bazele Qualitance în urmă cu 12 ani, pornind pe drumul antreprenoriatului cu servicii de consultanţă şi testare de software. Afacerea a început să se dezvolte însă din 2009, când veniturile companiei au fost de 100.000 de euro, acestea depăşind pragul de un milion de euro în 2012. Astfel, compania s-a dezvoltat şi a adăugat treptat noi linii de business, cea mai recentă fiind divizia de inovaţie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.