Ajunge euro la 4 lei?

Postat la 15 ianuarie 2008 61 afişări

Greu de acceptat poate, intr-o perioada in care leul pare iremediabil impins in corzi de moneda europeana, ca majoritatea bancherilor cred ca la jumatatea anului vom avea o moneda nationala ceva mai puternica decat in prezent. Optimismul lor este insa extrem de moderat si nu exclude nici deprecieri accentuate spre valori de 4 lei/euro.

Cu un lucru par insa a fi de acord aproape toti analistii care au raspuns BUSINESS Magazin: amplitudinea miscarilor va fi, cel putin pentru prima jumatate a lui 2008, mai redusa decat cea de la finele anului trecut. Intr-un declin de neoprit, fata de 3,1 lei/euro la inceputul lui iulie, leul a pierdut pana la sfarsitul lui decembrie mai bine de 16%. In 2008 lucrurile par a se schimba insa, si chiar daca in prima jumatate a anului volatilitatea va fi destul de insemnata, „sensibila la publicarea indicatorilor macro de sfarsit de an“, ulterior nu vor mai fi fluctuatii atat de mari, considera Lidia Olaru, trader la Volksbank Romania. Pana in iunie, leul va oscila intre un minim pe care ea il plaseaza la 3,9 lei/euro si un maxim de 3,3 lei/euro - oscilatii ce vor fi dictate in principal de pozitiile investitorilor straini. Si Ella Kallai, economist-sef al Alpha Bank Romania, anticipeaza un curs de schimb oscilant, desi cu salturi mai putin impresionante decat anul trecut: „Ne asteptam ca dinamica de curs de schimb sa aiba tiparul «dintilor de fierastrau», cu o panta foarte lina descrescatoare“. Datele disponibile pana in prezent o fac pe Kallai sa preconizeze pentru finele lunii iunie un raport leu/euro intre 3,475 si 3,525, cu un maxim al leului in aceasta perioada de 3,4 lei/euro si un minim de 3,6 lei/euro.

Pentru Luminita Runcan, directorul trezoreriei de la Banca Transilvania, amplitudinea medie de variatie a cursului ar putea fi in jur de 10%, cu un maxim in primele sase luni de 3,35 lei/euro si un minim de 3,77 lei/euro. Cristian Dinescu, directorul directiei de trezorerie si piete de capital de la MKB Romexterra Bank, vorbeste la randul sau de o crestere a volatilitatii in primul semestru, „inclusiv in intervalul unei singure zile, cu miscari de 1-2% aproape pe tot parcursul perioadei“. Un interval de fluctuatie de 3,32-3,73 lei/euro in aceasta perioada este apreciat ca „rezonabil, chiar daca este destul de larg“.

Urmarind argumentatiile aduse de fiecare analist in parte, este evident ca fata de precedenta editie a „pariului pe curs“ al BUSINESS Magazin, din vara trecuta, variabilele luate in calcul arata altfel. Inflatia atunci inca era in grafic, deficitul de cont curent era mare, dar nu conta atat de mult cat conteaza intr-o epoca in care investitorii straini se sperie de recesiuni si de crize globale, majorarile de salarii si de pensii decise de guvern nu incepusera sa-si faca efectul in economie, iar numarul celor ce luasera credite in valuta era mai redus decat acum. Schimbarile petrecute intre timp vor influenta deci cursul in prima parte a anului si nici chiar cele mai optimiste scenarii de evolutie nu mai vad capabil leul sa creasca mai mult de pragul de 3,5 pentru un euro. Si chiar daca va ajunge acolo, un lucru e cert - recordul de vara trecuta, de 3,1 pentru un euro, nu se mai poate intoarce; discursurile despre intoarcerea leului tare mai au de asteptat cel putin pana la toamna.


Se fac pariurile

Pariul a fost pierdut

Fata morgana

Vesti mai bune, doar spre vara

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/ajunge-euro-la-4-lei-2336357
2336357
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.