Ajunge euro la 4 lei?

Postat la 15 ianuarie 2008 61 afişări

Greu de acceptat poate, intr-o perioada in care leul pare iremediabil impins in corzi de moneda europeana, ca majoritatea bancherilor cred ca la jumatatea anului vom avea o moneda nationala ceva mai puternica decat in prezent. Optimismul lor este insa extrem de moderat si nu exclude nici deprecieri accentuate spre valori de 4 lei/euro.

Ameliorarea dezechilibrelor economice - deficitul si inflatia - ar duce insa la scaderea riscului de tara, afirma Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac. In acest fel s-ar asigura o expunere mai redusa a cursului de schimb la schimbarile climatului investitional global. Pal spune ca ar fi de preferat o tendinta de depreciere, atata vreme cat ea sustine corectia deficitului extern si capacitatea de export a tarii; totusi, continuarea deprecierii cu volatilitate mare ar insemna scaderea atractivitatii pentru investitorii straini, cu efecte negative asupra cresterii economice. Revenind insa la tendintele imediate, pentru urmatoarea jumatate de an economistul UniCredit Tiriac prognozeaza un inceput de an „nu prea linistit“ si un curs de 3,55-3,6 lei/euro in iunie 2008.

Au aparut prognoze ale unor analisti straini care cred posibila o crestere a deficitului comercial al Romaniei pana la 17-18% din PIB, considerate insa exagerate de Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane. Cresterea de 4 procente inregistrata anul trecut fata de 2006 „nu se va replica automat si anul acesta“, spune Anghel, argumentand ca 2007 a fost un an special, primul de dupa aderarea la Uniunea Europeana, in care in balanta comerciala s-au resimtit puternic importurile amanate pentru a beneficia de eliminarea taxelor. „Era, asadar, cumva de asteptat sa existe o crestere mai puternica a deficitului“, apreciaza economistul-sef al BCR, anticipand pentru 2008 un nivel de deficit de circa 14,7% din PIB.

Si in privinta inflatiei - o alta surpriza neplacuta a anului trecut - Anghel prefera sa puna in discutie un scenariu relativ optimist, „dar nu imposibil“, in care inflatia va cobori pana la 4,8% - una dintre conditiile esentiale fiind insa ca „vremea sa ne ajute, sa nu mai fie seceta si sa avem un an agricol bun“. In conditiile in care economia Romaniei este „meteodependenta“, o productie agricola slaba poate da peste cap intreg bunul mers al lucrurilor. Pentru 2008, tinta de inflatie stabilita de BNR este de 3,8% plus sau minus un punct procentual, iar prognoza prezentata de banca centrala este de 4,3%. Anul trecut, BNR a revizuit in crestere prognoza pentru sfarsitul lui 2007, la 5,7% pe an, cifra depasita insa de realitate, anul 2007 incheindu-se cu o inflatie de 6,57%.

Poate in aceste conditii o apreciere a leului sa mai sustina dezinflatia, asa cum a facut-o in prima jumatate a anului trecut? Cel putin in urmatoarele luni, cursul va fi probabil foarte volatil, apreciaza economistul-sef al BCR, care avanseaza pentru finele lunii iunie o paritate de 3,45-3,5 lei/euro si de 2,48-2,42 lei/dolar. Pana atunci, Anghel nu exclude nici deprecieri punctuale pana la un minim de 3,8 lei/euro, dar nici, in sens opus, aprecieri pana la maxim 3,4 lei/euro.

Si totusi, BNR nu va lasa moneda sa cada sub pragul de 3,7 lei pentru un euro, estimeaza pentru BUSINESS Magazin Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. O depreciere sub acest nivel ar crea mari probleme celor care au luat credite in valuta - iar banca centrala numai de o criza a sistemului bancar nu mai are nevoie acum. Cei ce s-au imprumutat in valuta - si care resimt orice depreciere a monedei nationale in rata pe care o platesc luna de luna - nu sunt deloc putini la numar: statisticile BNR arata ca din totalul creditului neguvernamental, mai bine de 53% este denominat in valuta. Mai precis, dintr-un total de peste 40,65 miliarde de euro al creditului neguvernamental la finele lunii noiembrie, mai bine de 21,56 miliarde de euro erau imprumuturi in valuta. Iar statisticile nu reflecta intru totul realitatea, dat fiind ca multe banci au operat masiv „exportul“ portofoliilor de credite in valuta catre bancile-mama, pentru a ocoli restrictiile BNR.

Impactul scaderii leului este cu atat mai periculos cu cat, pe masura ce bancherii au adoptat norme proprii de creditare, gradul de indatorare a urcat la multe banci spre 70% din venitul lunar. „Pentru cine s-a indatorat la maxim, o depreciere serioasa a leului poate insemna acum ca trebuie sa isi duca aproape tot salariul la banca“, puncteaza Ionut Dumitru. Iar perspectiva pentru urmatoarele luni nu e optimista: „leul va fi din nou in corzi“, spune el, prognozand un raport de 3,65 lei/euro in martie si de 3,6 lei/euro in iunie. Motivele sunt in esenta aceleasi: o inflatie ce urca in viziunea economistului Raiffeisen la 8% in martie-aprilie, cu preturi administrate a caror majorare nu mai poate fi amanata, iar criza internationala se va acutiza sub impactul unor noi vesti negative din Statele Unite.

Astfel de vesti prind in ultima vreme din ce in ce mai mult contur. Saptamana trecuta, spre exemplu, banca de investitii Goldman Sachs anunta ca se asteapta la o recesiune a economiei SUA in acest an, anticipand ca Rezerva Federala va reduce rata dobanzii la 2,5% pana in trimestrul al treilea. O astfel de reducere ar usura povara institutiilor financiare si a celor care acum nu isi mai pot plati datoriile catre banci, insa ar duce economia americana in recesiune. In plus, tot mai multe grupuri financiare americane raporteaza pierderi cauzate de criza creditelor ipotecare, iar o posibila recesiune in America nu-si va face simtite efectele doar la nivel local; in ultimul sau raport privind riscurile pentru economia globala, publicat saptamana trecuta, Banca Mondiala afirma ca o recesiune in SUA, coroborata cu o majorare brusca a pretului petrolului, ar putea duce la un recul drastic al economiei globale in 2008, astfel de riscuri devenind mai periculoase decat amenintarile teroriste sau catastrofele naturale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/ajunge-euro-la-4-lei-2336357
2336357
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.