Ajunge euro la 4 lei?

Postat la 15 ianuarie 2008 61 afişări

Greu de acceptat poate, intr-o perioada in care leul pare iremediabil impins in corzi de moneda europeana, ca majoritatea bancherilor cred ca la jumatatea anului vom avea o moneda nationala ceva mai puternica decat in prezent. Optimismul lor este insa extrem de moderat si nu exclude nici deprecieri accentuate spre valori de 4 lei/euro.

„Romania nu va putea fi ocolita in vreun fel de asemenea probleme“, spune Georgiana Constantinescu, research analyst al Credit Europe Bank. Problemelor generate de cresterea aversiunii la risc a investitorilor li se adauga si „estimarile nu foarte optimiste privind economia nationala“, respectiv o inflatie pe care si Constantinescu o vede undeva la 8% in prima jumatate a anului si un deficit de cont curent in urcare. „Nu trebuie insa sa uitam nici ca anul acesta este electoral, iar o politica fiscala restrictiva va fi destul de greu de gestionat“, spune Constantinescu. Fara ajutorul politicii fiscale si salariale, tinta de inflatie pentru finalul anului 2008 si stabilitatea cursului par greu de atins, confirma Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania. La finele perioadei ianuarie-iunie, un euro ar ajunge sa valoreze in opinia lui intre 3,6 si 3,65 lei, iar un dolar intre 2,45 si 2,5 lei. Chidesciuc este, de altfel, si cel mai pesimist dintre bancherii ce au facut prognoze pentru BUSINESS Magazin, neexcluzand posibilitatea sa fie atins pragul de 4 lei/euro.

Si Alexandru Anghel, dealerul-sef al Egnatia Bank, creioneaza un scenariu in care cursul euro/leu ar putea ajunge la 4 lei/euro in absenta unor actiuni din partea bancii centrale. „Cursul se va duce in sus si in continuare datorita faptului ca strainii cumpara“, este de parere Anghel, „iar daca BNR nu intervine direct, vanzand valuta, sau indirect, printr-o crestere semnificativa de dobanda, putem avea probleme mari“. In lipsa unor astfel de actiuni, leul ar putea ajunge spre un raport de 4 lei/euro undeva in decursul urmatoarelor 1-3 luni, date fiind conditiile pietei internationale si ale celei locale.

Catalina Constantinescu, analist al ABN Amro, spune ca pentru prima jumatate a anului 2008 ar fi de asteptat ca leul sa fie in continuare sub presiune, inclusiv pentru ca aversiunea fata de risc a investitorilor va face ca orice informatie negativa dinspre economia romaneasca sa conteze mai mult decat intr-un context extern calm. Dezechilibrul extern mare, acoperit insuficient prin investitii straine directe, precum si accentuarea presiunilor inflationiste in primul trimestru vor fi principalii factori care vor influenta perceptia investitorilor fata de leu. In aceste conditii, desi anticipeaza o volatilitate mai mica decat in a doua jumatate a anului 2007, analistul ABN Amro prognozeaza pentru primele sase luni un nivel maxim de depreciere pentru leu pana la 3,7 lei/euro si unul de apreciere pana la 3,4. Pentru jumatatea anului, „pariul“ ei este pentru un leu in intervalul de 3,52-3,57 lei/ euro - sub cel cu care ne-am obisnuit in ultimele saptamani.

Deocamdata, banca centrala isi continua lupta cu inflatia cu propriile parghii: a majorat, in prima sedinta de politica monetara din acest an, dobanda de la 7,5% la 8%, intr-o incercare de a mai tempera dinamica inalta a cererii interne. Din arsenalul bancii centrale mai face parte si posibilitatea de „secare“ a pietei valutare de leii in exces, printr-o sterilizare puternica - o parghie pe care BNR a folosit-o pana acum din plin. Indeosebi la finele anului 2007, banca centrala a parut deosebit de preocupata sa monitorizeze nivelul lichiditatilor din sistem si nu a ezitat sa faca si zilnic operatiuni de sterilizare. In plus, au fost luarile de pozitie ale oficialilor BNR, prin care s-a transmis un mesaj foarte clar de sustinere a monedei nationale. Pe tot parcursul anului 2008, banca centrala va aplica aceeasi politica monetara, de sterilizare a excesului de lichiditate si de corelare a dobanzii de referinta cu nivelul inflatiei, considera Daniel Buzatu, dealer-sef la Banca Romaneasca. Si el, asemeni celor mai multi dintre bancheri, anticipeaza noi cresteri ale dobanzii de politica monetara, „catre nivelul de 8,5% in prima jumatate a anului“.

Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac, spune la randul ei ca se asteapta la o continuare a politicii monetare ferme, ceea ce ar implica inca o crestere de 0,50 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara in sedinta urmatoare a consiliului BNR din 4 februarie. Conform lui Pal, dobanda va ramane pe tot parcursul anului la acest nivel, relativ ridicat in comparatie cu cel din alte piete emergente, si va fi dublata, ca instrument de baza al politicii monetare, de un control strict al lichiditatii pe piata monetara si de pastrarea restrictiilor in ceea ce priveste rezervele minime obligatorii constituite de banci la BNR.

Aceste masuri vor da insa roade mai tarziu, dupa prima jumatate a anului. Daniel Buzatu anticipeaza o posibila inversare a deprecierii leului, sustinuta de reintoarcerea fluxurilor de capital strain. Astfel, in al doilea semestru, ar putea incepe revenirea catre un nivel de 3,35 lei/euro. Pana atunci insa, tendinta principala va fi aceea de „asezare“ a cursului in jurul unei valori medii de 3,50 lei/euro, cu un interval de variatie cuprins intre 3,35 si 3,70 lei/euro, estimeaza Buzatu.

Tot in jurul nivelului de 3,35 lei/euro la sfarsitul anului vede leul si Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank. Pana acolo insa, parcursul monedei nationale este extrem de sinuos. Un deficit de cont curent peste 10% din PIB nu este sustenabil, mai ales cand finantarea lui prin investitii straine directe se reduce, iar aceasta mentine presiunea de depreciere; pe de alta parte insa este de asteptat ca aceasta presiune sa fie moderata de cresterea dobanzii de catre BNR. Analistul bancii portugheze anticipeaza ca raportul euro/leu va incheia prima jumatate a anului in jur de 3,60. Mai inainte insa va exista si o corectie a cursului pana la un nivel de 3,70 lei/euro, care ar trebui sa conduca la o ameliorare a dezechilibrului extern si deci sa permita, pe termen mai lung, o ulterioara redresare a leului. La polul opus, Radu Petrea, directorul trezoreriei OTP Bank Romania, crede ca o scadere mai serioasa a leului ar trebui sa apara abia in a doua parte a anului: „Perceptia pietei la momentul de fata pare sa fie ca leul este inca supraevaluat si ca urmare exista inca presiune la cumparare in raportul euro/leu“. In urmatoarele sase luni directorul OTP Bank pariaza pe un euro de peste 3,4420-3,4856 lei, cu o valoare minima a leului de 3,84 lei/ euro si una maxima de 3,48 lei/euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/ajunge-euro-la-4-lei-2336357
2336357
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.