2009, anul de care ne temem toti

Postat la 18 noiembrie 2008 35 afişări

Optimismul alimentat de cresterea economica din ultimii ani s-a spulberat rapid in ultimele saptamani. Piata creditelor e in blocaj, companiile anunta concedieri si isi reduc tintele de afaceri, iar oamenii socotesc de doua ori inainte sa mai cumpere ceva. Pentru companiile romanesti, 2009 se anunta un an foarte dificil, cu mult mai multe semne de intrebare decat certitudini in planul de afaceri.

Continuand ideea directorului de la Leonardo, Rada Pantea, director al diviziei de fashion a Elmec Romania, importatorul exclusiv al brandului Nike, se asteapta ca primii afectati sa fie clientii cu venituri mici din cauza bugetului limitat. In aceste conditii, de castigat vor avea magazinele scumpe care vand produse de calitate si cele foarte ieftine. Cele pozitionate acum intre cele doua segmente de piata vor fi nevoite sa gaseasca solutii sa vanda in continuare: “Probabil ca multi vor migra spre unul sau celalalt din aceste doua segmente de pret”. La Elmec, Pantea sesizeaza pentru moment “mici nuante ale crizei, in special in zona produselor de sport”, in timp ce zona de fashion n-a fost afectata semnificativ. Fata de anul trecut, cresterea este de circa 10% - mai mica decat ar fi fost de asteptat, “dar important este ca n-am dat inapoi si n-am stagnat”.

De stagnat nu a stagnat inca nici afacerea Omnimoda, compania ce aduce in tara in regim de franciza cravatele Andrew’s Ties si brandul italian de ciorapi si dresuri Golden Point. Directorul general Cristian Radu nu sesizeaza vreo scadere a bonului mediu la casa (10 euro in tara si circa 13,5 euro in magazinele din Bucuresti), dar constata schimbari in preferintele clientilor. Pana acum, mai mult de jumatate din vanzari insemnau produse de fashion; in prezent insa, 65-70% din vanzari sunt de produse clasice, simple, cu preturi mai mici. “Asta inseamna ca desi nu ne scad importurile ca valoare, se schimba cantitatile si ne vom orienta si noi mai mult catre ciorapii clasici”, adauga Cristian Radu.

Cat despre consumul pe credit, cel ce a sustinut in mare masura cresterea economica de pana acum, acesta nu e asteptat de nimeni sa continue: Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, vorbeste de un ritm de crestere a creditului neguvernamental de circa 10-15% in 2009, de la 40%. Nici cresterea economica, bazata intr-o mare masura pe consum, nu are cum sa ramana la acelasi nivel cu cea de anul acesta - de 9,1%, in viziunea Comisiei Nationale de Prognoza. Pentru la anul, cele mai multe scenarii estimeaza un ritm de majorare al PIB de circa 4-5%, ceea ce ar trebui remarcat ca o performanta, atat timp cat alte economii din regiune se confrunta deja cu recesiunea si nu intrevad pentru la anul nici macar crestere zero.

In scenariul bancii centrale, cresterea economica se va reduce in 2009 la 4,6%, iar guvernatorul BNR Mugur Isarescu nota de curand ca economia ar putea sa creasca cu ritmuri de peste 5,5%, spre 6%, daca politicile economice vor pastra “o bruma de intelepciune”. Ce ar insemna insa aceasta? Pentru moment, premierul Tariceanu a propus un plan de urgenta pentru contracararea crizei, cu costuri evalu­ate la 10 miliarde de euro, care ar urma sa includa masuri ca scutirea de impozit pentru dividendele reinvestite, reducerea cu 10% a CAS, bonusuri fiscale de 5% pentru cei ce-si platesc impozitele la timp, investitii pentru constructia de locuinte sociale si stimulente de cate o mie de euro pentru firmele care angajeaza someri.

Anuntat cu putin inainte de alegeri si dezavuat de analistii care nu vad de unde ar putea fi asigurate sursele de finantare necesare, planul ar greva si mai mult un buget care oricum va fi in dificultate la anul din cauza incetinirii cresterii economice, ceea ce va face inevitabile o serie de majorari de impozite. “Cresteri de impozite - eu cred ca se va intampla. Oricine va forma noul guvern, probabil or sa fie nevoiti sa mareasca cota unica; eu cred ca o vor face, desi chiar mi-e greu sa anticipez la ce anume se va umbla, la TVA sau la cota unica”, spune Dragos Cabat de la CFA. “Dar probabil ca vor umbla la cota unica, ceea ce, din nou, sugruma o economie si asa sufocata”, adauga el. Mai mult inca, Dragos Cabat isi pastreaza pesimismul, apreciind ca oricum, si fara programul de stimulente anuntat de Guvern, economia nu va creste la anul mai mult de 2,5%. “Si cu o asemenea crestere trebuie sa fim fericiti. Economia Romaniei va fi la fel de afectata sau poate la fel de afectata ca economia Europei. Este normal ca si creditarea sa se reduca si consumul sa scada. Asta este noua paradigma economica in care trebuie sa ne invatam sa traim.”

La realizarea articolului au contribuit Anca Arsene, Dana Bondrescu, Ionut Bonoiu, Laura Culita, Ileana Ilie, Ana Raduta


Coordonatele anului 2009

De ce se tem managerii

La ce renuntam

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
economie,
credite,
afaceri,
companii,
concedieri
/cover-story/2009-anul-de-care-ne-temem-toti-3514931
3514931
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.