10 poveşti de reconversie a fostelor fabrici. Au devenit locuri de petrecere a timpului liber sau proiecte imobiliare

Autor: Ioana Matei Postat la 10 august 2015 4074 afişări

10 poveşti de reconversie a fostelor fabrici. Au devenit locuri de petrecere a timpului liber sau proiecte imobiliare

Printre cele mai recente şi de referinţă tranzacţii care au presupus vânzarea de platforme industriale se numără Vulcan Progresului (7,8 hectare), Trefo Galaţi (13 hectare) şi Fabrica de Bere Piteşti (3,8 hectare). Sînziana Oprea estimează că va exista activitate şi pe terenurile fostelor fabrici care au fost tranzacţionate cu mult timp în urmă, însă nu şi dezvoltate: „O parte sunt în discuţii pentru a fi revândute, pentru unele proprietarii caută parteneri pentru dezvoltare, iar, pe altele, proprietarii cu experienţă în dezvoltare şi cu putere financiară au demarat deja demersurile de obţinere a avizelor de urbanism pentru construire“.

Reprezentanţii firmei de consultanţă imobiliară Esop amintesc şi de faptul că, în 1989, în Capitală erau active 15 platforme industriale: Pipera, Obor, Colentina, Militari, Panduri-Viilor, Dudeşti, Plevnei-Orhideelor, Ştefan cel Mare, Popeşti Leordeni, Republica-Faur, Mihai Bravu, Progresul, Semănătoarea. Acestea aveau o suprafaţă totală de 2.680 hectare, ceea ce reprezenta 11,25% din suprafaţa oraşului la vremea respectivă. „Cu toate că traversăm o perioadă de efervescenţă în dezvoltarea de proiecte imobiliare foarte mari, de zeci şi sute de milioane de euro, pe terenurile unor foste platforme industriale, estimăm că mai puţin de un sfert din spaţiile de pe aceste platforme au fost transformate, au făcut obiectul unor reconversii moderne – în spaţii cu destinaţie de birouri, rezidenţial sau comercial.

Restul fabricilor mai deţin încă spaţii vechi, pe care le-au renovat parţial şi le închiriază, mai desfăşoară activităţi industriale sau ţin spaţiile în conservare. De aceea, considerăm că există încă un potenţial mare pe acest segment imobiliar, de valorificare a terenurilor şi spaţiilor de pe platforme industriale“, spune Alexandru Petrescu, managing partner al Esop Consulting/ Corfac International. Dintre cele un sfert care au făcut obiectul reconversiilor, reprezentanţii Esop Consulting povestesc despre transformarea fabricii Electronica din Pipera în complexul de birouri Iride, care reprezintă, cronologic, prima reconversie din Bucureşti, fiind atât cea mai veche, cât şi cea care se va întinde cel mai mult în viitor, fiind o dezvoltare în etape ce a pornit la începutul anilor 2000 şi care va continua încă 20 de ani de acum încolo. Iride totalizează acum o suprafaţă închiriabilă de birouri de 92.855 mp, dar se estimează că va ajunge la 200.000 mp pe termen lung.

O dezvoltare spectaculoasă este şi transformarea recentă a fabricii FEA (de echipamente pentru automatizări) într-un complex mixt, comercial şi birouri, format din Promenada Mall şi Sky Tower, cel mai înalt turn de birouri din România. Consultanţii oferă ca exemplu şi proiectul Sema Parc, de pe terenul fostei fabrici Semănătoarea, care prevede dezvoltarea în următorii doi-trei ani a unei suprafeţe adiţionale de 39.000 de metri pătraţi de birouri şi 314 apartamente în faza 1 de dezvoltare rezidenţială, cât şi proiectul Afi Palace Cotroceni, care este un alt proiect modern mixt, comercial şi birouri, aflat pe fostul Uzinei de Maşini Electrice Bucureşti. „Până acum, s-a evidenţiat dezvoltarea platformei industriale Pipera, în două etape - prima dată în jurul staţiei de metrou Pipera şi mai apoi la Aviaţiei. În paralel, dar la o scară mai mică ca impact - pentru că au fost mai puţine fabrici disponibile şi cu suprafeţe mai mici - s-au evidenţiat platformele Ştefan cel Mare (reconversii în rezidenţial şi birouri) şi Colentina (reconversii în rezidenţial şi comercial).

De acum încolo vom asista la o dezvoltare accelerată a platformei Orhideea – Plevnei, situată în inima oraşului, pe locul fostelor fabrici de ţigarete, IFMA, Bere Griviţa, Spicul, Plevnei, fiind prevăzute mai multe proiecte de birouri şi rezidenţial, prevăzute a fi livrate în 2016-2017“, remarcă Alexandru Petrescu. Ca dezvoltări rezidenţiale, reprezentanţii Esop oferă şi exemple ca Rose Garden de pe terenul fostei Fabrici de Ţesături Colentina, Central Residence Park unde a fost Moara Olmazu, Întreprinderea Aţa şi 7 Noiembrie transformate în complexul In City. „Valoare aparte şi o frumuseţe deosebită au şi clădirile istorice renovate de pe foste platforme industriale. Cu destinaţie de birouri, se remarcă reconversiile reuşite Metropolis Center (din zona Ştefan cel Mare, fosta Tipografia Cartea Românească) şi Caro Parc (fosta Fabrică de Glucoză, din Pipera - Barbu Văcărescu)“, observă ei.

Dezvoltările imobiliare se fac atât pe terenuri concesionate ale unor foste fabrici comuniste, cât şi pe terenuri cumpărate la pachet cu activele fabricilor. „În funcţie de momentul achiziţiei, mărimea şi amplasamentul fabricii, acestea s-au făcut de la sume de ordinul sutelor de mii de dolari, în anii 1990, până la zeci de milioane de euro în prezent (de exemplu Globalworth a cumpărat Hala Ford cu 25 milioane euro, Ikea a cumpărat cu 35 milioane în 2010 fabrica Timpuri Noi, unde acum construieşte birouri), potrivit consultanţilor Esop. Ei remarcă de asemenea că au existat mai multe etape în perioada acestor dezvoltări: în intervalul 1989 - 2005, proprietarii fabricilor au încercat să le renoveze uşor, de strictă necesitate, etapizat şi să scoată la închiriere surplusul de spaţii – industriale sau de birouri.

Din 2005, în perioada de creştere imobiliară accelerată, s-a trecut la demolarea clădirilor vechi şi construirea de la zero a unor proiecte mari, de anvergură, tendinţă care continuă şi astăzi, dar există şi zone industriale de periferie extremă care îşi vor păstra această destinaţie. În continuare, reprezentanţii Esop observă că există oportunităţi de dezvoltare şi estimează că în perioada următoare vor fi vizate mai ales proiectele rezidenţiale, ca urmare a cererii de pe acest segment imobiliar şi exemplifică prin proiectul rezidenţial al Globalworth care se va ridica pe terenul fostei hale Ford din Calea Floreasca. În ce priveşte costurile achiziţiei unor foste fabrici, reprezentanţii Esop remarcă faptul că, în funcţie de momentul momentul achiziţiei, mărimea şi amplasamentul fabricii, achiziţiile s-au făcut de la sume de ordinul sutelor de mii de dolari, în anii 1990, până la zeci de milioane de euro în ultimii ani.

Andrei Văcaru, capital markets consultant & head of research al JLL, observă că la fel ca în cazul tuturor celorlalte tipuri de proprietăţi imobiliare, preţurile au fost în creştere până în 2008, în scădere după şi stabile în ultimii ani, cu o recentă presiune de creştere pentru cele mai bune terenuri.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/10-povesti-de-reconversie-a-fostelor-fabrici-au-devenit-locuri-de-petrecere-a-timpului-liber-sau-proiecte-imobiliare-14668203
14668203
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.