Boom-ul imobiliar inca nu a inceput

Postat la 25 martie 2008 39 afişări

Spectrul crizei financiare internationale planeaza tot mai aproape de piata imobiliara romaneasca. Banii sunt mai scumpi, dezvoltatorii si investitorii au probleme in gasirea finantarii, iar cumparatorii sunt in expectativa, ceea ce a determinat aparitia unor blocaje pe piata. Care sunt in aceste conditii perspectivele de dezvoltare a sectorului imobiliar in 2008?

Boom-ul imobiliar inca nu a inceput
BUSINESS MAGAZIN: Domnule Gavril, in afara de rezidential si hoteluri, intentionati sa investiti si in alte segmente ale pietei imobiliare?

MARIUS GAVRIL: O sa construim un mall, langa Confort City. Nu am inca informatii despre alte proiecte viitoare.

BUSINESS MAGAZIN: Dar mall-ul este gandit ca o parte integranta a complexului rezidential.

MARIUS GAVRIL: Nu, nu. Practic, ansamblul rezidential este separat, centrul comercial fiind o alta investitie.

IONUT BORDEI: Dar este un plus, pentru ca e o dezvoltare a zonei.

GEORGE TELEMAN: De obicei, se incepe cu retailul si iti cresti pretul la locuinte.

IONUT BORDEI: Da, dar daca nu ai destui potentiali cumparatori in zona, cam greu sa incepi cu retailul.

MARIUS GAVRIL: Da, noi am inceput cu blocurile. Acum nu e mai nimic in zona, doar casele din Popesti Leordeni undeva in spate, dar se prevad investitii. Este posibil ca si noi sa mai construim in zona.

BUSINESS MAGAZIN: In concluzie, ramaneti optimisti in privinta dezvoltarii imobiliare din acest an?

IONUT BORDEI: Nu a stagnat nimic. Toata lumea cu care lucram noi isi vede serios de lucru. Imobiliarele sunt si un domeniu in care nu stai sa muncesti trei luni si zici gata. E o investitie pe termen lung, nu te iei dupa ce se intampla intr-o luna sau trei.

MARIUS GAVRIL: Vorbind strict de proiectele noastre, pot sa zic ca primul ansamblu, cu patru blocuri, s-a vandut foarte rapid. Acum, fiind la al doilea proiect, ritmul este mai constant, e normal, zic eu, pentru ca nu mai vinzi patru, vinzi 12. E un proiect cu o durata mai lunga si ritmul vanzarilor nu e acelasi.

IONUT BORDEI: Ideea este ca cine nu cumpara acum va pierde. Preturile vor creste, nu au cum sa stea pe loc. Si nu creste pretul pentru ca vrea Domus Stil sau CB Richard Ellis, cresc preturile pentru ca si costurile cresc. In ultimele doua luni, in toate proiectele care urmeaza sa inceapa nu am auzit de un cost de constructie mai mic de 800 de euro/mp plus TVA.

GEORGE TELEMAN: Clar vor continua proiectele ca si pana acum, dar investitorul isi face calculele pe indici mai conservatori. Propune marje mai conservatoare si, daca ii iese randamentul pe care si-l propune, ii da drumul. E drept ca multe proiecte vor disparea.

IONUT BORDEI: Oricum, marjele sunt destul de conservatoare astazi. Nu vorbim de proiectele lansate mai demult sau cele in care terenul a fost cumparat la alte preturi.

BUSINESS MAGAZIN: Spuneati ca finantarea se obtine mai greu. In ce se va traduce asta? Se vor amana proiecte?

IONUT BORDEI: Nu. Vor fi proiecte mai viabile.

GEORGE TELEMAN: Proiectele vor fi mai bine selectate. Din zece, pornesc doar doua, nu sase cum se intampla pana acum sase luni.

IONUT BORDEI: Partea buna este ca nu avem doar o suta de proiecte care trebuia sa inceapa, ci avem cel putin cinci sute de astfel de proiecte. Iar din aceste 500, pornesc 150.

BUSINESS MAGAZIN: Si cele 150 sunt suficiente?

IONUT BORDEI: E o alta discutie cate ar fi indeajuns, cel putin pe partea de reziden­tial. Se tot spune de nevoie, dar intre a fi nevoie si a fi putinta este o diferenta mare. Trebuie sa corelam nevoia cu ce se poate plati. E drept ca sunt foarte multi oameni care au nevoie de o locuinta, dar nu pot sa ia un credit, nu au bani sa plateasca. Deci faptul ca avem nevoie in Bucuresti de 200-300.000 de apartamente poate fi o certitudine, dar in urmatorii doi ani poate doar 50.000 isi pot permite sa cumpere. 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
dezvoltare,
criza,
piata,
imobiliare,
bani,
finante
/club-bm/boom-ul-imobiliar-inca-nu-a-inceput-2485399
2485399
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.