Boom-ul imobiliar inca nu a inceput

Postat la 25 martie 2008 39 afişări

Spectrul crizei financiare internationale planeaza tot mai aproape de piata imobiliara romaneasca. Banii sunt mai scumpi, dezvoltatorii si investitorii au probleme in gasirea finantarii, iar cumparatorii sunt in expectativa, ceea ce a determinat aparitia unor blocaje pe piata. Care sunt in aceste conditii perspectivele de dezvoltare a sectorului imobiliar in 2008?

Boom-ul imobiliar inca nu a inceput
BUSINESS MAGAZIN: Si credeti la fel ca va fi mai greu in urmatoarele sase luni?

MARIUS GAVRIL: Nu, nu are cum...

IONUT BORDEI: Aici vorbim mai mult despre o piata, sunt foarte multi care au crescut deja preturile foarte mult si acum se resimte... Sunt multi visatori care au venit si au cerut foarte mult si nu au vandut foarte multe locuinte pe luna incat sa isi sustina un cash-flow constant si sa aiba si ce sa arate la banca. Sunt foarte multi dezvoltatori care nu au inteles ca, daca incepi prost, o tii prost. Important este ca dezvoltator sa iti creezi un nucleu de clienti, chiar daca la inceput vinzi la cost. Ideea este ca mult mai bine decat un dezvoltator, o agentie sau altcineva iti va vinde un proiect omului care sta acolo. Se si spune ca un client multumit iti aduce inca unul, unul nemultumit iti goneste zece. Daca incepi cu preturi mari, nu ai cum sa iti creezi un nucleu de clienti. Uite cum era Quadra, ei au inceput cu 850 de euro pe metrul patrat si lumea l-a perceput ca fiind ieftin, fiindca peste drum, peste Carrefour, era Orhideea Gardens, unde se cerea 1.150 euro/mp. Au inceput sa vanda cu un an inaintea lui Quadra Place, Quadra a inceput, a vandut tot, ceilalti inca vand. Si acum vand la 1.600-1.700, Quadra a vandut si la 1.800 euro/mp. Ideea este ca poti sa vinzi peste nivelul pietei la un moment dat ca lumea te va percepe tot cum ai inceput. Incepi cu un pret mare, oamenii te vor tine minte ca fiind un proiect scump, chiar daca la un moment dat vei fi sub nivelul pietei.

BUSINESS MAGAZIN: Se vor mai majora preturile in acelasi ritm ca anul trecut?

IONUT BORDEI: Asta se intampla numai la apartamentele vechi si la terenuri. 70% din oferta este artificiala, oamenii aceia nu vor sa cumpere cu adevarat sau sa vanda. Se stie ca orice este de vanzare pentru un anumit pret.

GEORGE TELEMAN: Sa stiti ca in piata este o presiune pe preturi. In ultima vreme primesc foarte multe oferte de terenuri, nu vorbesc de rezidential, pentru ca nu am nicio expunere. Dar pe terenuri am avut senzatia ca nu s-au tranzactionat foarte multe in acest an.

IONUT BORDEI: Ideea este ca sunt si multi care au bagat bani si au promis un profit bun in tarile de unde au venit. Si le tin in continuare fiindca trebuie sa aduca ce au promis. Daca te uiti in piata vezi ca sunt mici fonduri de investitii, reprezentanti ai unor familii din strainatate, un partener de business, oricine care a primit un sfat sa investeasca in Romania si acum sta fiindca trebuie sa aduca dublu inapoi. Aceasta pe de o parte, dar pe de alta parte, proprietarii romani au mandria lor si nu vor lasa niciodata pretul jos. De aceea cred ca nu vom asista la o scadere a preturilor, in urmatorii doi-trei ani nici nu se pune problema. Pe partea de terenuri cred ca vom asista spre exemplu la o stabilizare, vor astepta ca piata sa ajunga la nivelul pe care il cer ei numai ca sa nu ia cu un euro mai putin.

BUSINESS MAGAZIN: Concret, care sunt efectele crizei financiare internationale care se simt in Romania?

GEORGE TELEMAN: Practic, primul raspuns la aceasta intrebare este reprezentat de stabilizare. In al doilea rand, eu resimt ca este mult mai greu sa accesezi un credit acum. Cu cat ai un grad mai mare de indatorare, cu atat ai o profitabilitate mai buna. Anul trecut am avut 40-45% finantare bancara. Pana la 70% mai este mult, dar in situatia actuala din piata este mai bine sa fii in siguranta la un nivel de 50%. Este foarte greu, mult mai greu decat inainte sa accesezi un credit. Si este mai greu sa faci un business plan, daca nu poti sa accesezi un credit. Eu stiam ca si dezvoltatorii de rezidentiale lucreaza pe credit...

IONUT BORDEI: Toti lucreaza pe credit. La Domus Stil este insa o alta situatie, cea in care ai o istorie si se misca de la un proiect la altul. Daca vii dintr-o data si vrei sa faci 1.000 de apartamente, este clar ca este nevoie de credit.

MARIUS GAVRIL: Noi nu am inceput sa facem din nimic, era un business in

spate care a facut bani. Mai sunt si acum, dar imobiliarele sunt principala directie acum. Vilele din Pipera, vreo 200, apoi au fost blocuri, hotelul care a absorbit si el foarte multi bani si acum sunt alte 12 blocuri.

BUSINESS MAGAZIN: Mai aveti si alte terenuri, ati mai cumparat?

MARIUS GAVRIL: Da mai avem cumparate, este posibil sa dezvoltam tot in zona de sud, tot acolo.

IONUT BORDEI: Este greu sa anunti un proiect pe care sa il incepi peste sase luni, pentru ca piata se tot schimba. In momentul in care il anunti trebuie sa il si concepi si sa il si lansezi pe piata. Caci daca ne uitam la anumite proiecte care dureaza de mai mult de doi ani, o sa vedem ca ori au schimbat ceva pe drum din concept, ori au probleme in a mai vinde, nu din cauza preturilor, dar fiindca s-a schimbat cererea. Spre exemplu, daca crestea pretul pe metrul patrat, se micsora suprafata.

BUSINESS MAGAZIN: Cum se va dezvolta Capitala in continuare?

IONUT BORDEI: Eu zic ca in interiorul centurii interioare (Mihai Bravu, Trafic Greu, Oltenitei, Drumul Taberei etc), aici va fi centrul Bucurestiului. In interiorul acestui centru cred ca vor creste preturile foarte mult, pe urma vor creste si preturile de la acest cerc pana la centura si pe urma vor veni si zonele limitrofe, dar acolo va mai dura. Sunt multi care au auzit ca se face aeroport in Sud, merg si ei acolo, dar nu este infrastructura. Sunt inca multe lucruri de lucrat. Am vazut proiecte de aproximativ 2.000-3.000 de apartamente, foarte frumos facute, dar cand ies 3.000 de masini la aceeasi ora pe o sosea de sapte metri... Pai acolo nu mai esti ca in Militari sa faci 2 ore pana in centru, acolo vei face 2 ore pana iesi din garaj sa intri in sosea. Imi aduc aminte, am vazut pe cineva in Pipera care vinde cu CUT (coeficient de ocupare a terenului - n.red.) 7. Pai daca fac toata Pipera cu CUT 7 mut tot Bucurestiul acolo.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
dezvoltare,
criza,
piata,
imobiliare,
bani,
finante
/club-bm/boom-ul-imobiliar-inca-nu-a-inceput-2485399
2485399
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.